Kurulun, “Fakültemiz Anabilim Dalları’nca yapılmakta olan sözlü sınavların, biri kadın öğretim elemanı olması kaydıyla en az iki kişiden oluşan bir jüri tarafından yapılması ve sınava girecek öğrencilerin tek başına sınava alınmamasına oy birliğiyle karar verildi” yönündeki kararı fakültedeki hocaların tepkisine neden oldu.
AHLAK BEKÇİSİ GİBİ
Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre, fakültede derslere giren profesörler, “Öğrenci ile hoca arasında güvensizlik yaratılıyor. Bu kararla öğrenci ile hocasının başına ahlak bekçisi konuluyor” tepkisi üzerine kurul ilk kararını geri çekerek, ikinci bir karar yayınladı. İkinci kararda “kadın öğretim elemanı” yerine “karşı cinsten olacak şekilde” ifadesiyle değiştirildi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan B.’nin, veteriner Ç.B.’ye(23) cinsel istismarda bulunması Türkiye’nin gündemine oturdu. Olay yargıya intikal ederken yapılan soruşturmada Prof. Dr. Hasan B.’nin fakültedeki kız öğrencileri de taciz ettiği, soruşturma geçirdiği ortaya çıktı. “Cinsel istismar-tecavüz-taciz” iddialarıyla gündeme gelen Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin yaşanan olayların hemen ardından şaşırtan ve kendi hocalarının da tepkisine neden olan “taciz önlemi” kararı aldığı ortaya çıktı.
TEK BAŞINA OLMAZ
Fakülte Kurulu, cinsel istismar tartışmalarından 10 gün sonra 19 Nisan tarihinde “Fakültemiz Anabilim Dalları’nca yapılmakta olan sözlü sınavların, biri kadın öğretim ellemanı olması kaydıyla en az iki kişiden oluşan bir jüri tarafından yapılması ve sınava girecek öğrencilerin tek başına sınava alınmamasına oy birliğiyle karar verildi” yönünde bir karar aldı. Fakültede derslere giren profesörler, “Düne kadar tacizcileri koruyan fakülte yönetimi şimdi bütün hocalarına tacizci muamelesi yapıyor. Öğrenci ile hoca arasında güvensizlik yaratılıyor. Bu kararla öğrenci ile hocasının başına ahlak bekçisi konuluyor” tepkisi gösterdi.
İSTİFA İSTEYEN OLDU
Bazı hocaların derslere girmek istemediği, istifasını isteyen hocaların olduğu öğrenildi. Gelen tepkiler üzerine ilk kararını geri çeken Fakülte Kurulu, 6 Mayıs tarihinde ikinci bir karara imza attı. İkinci kararda ise “Görülen lüzum üzerine 19 Nisan 2019 tarih ve 5 sayılı Fakülte Kurulu Kararı’nın aşağıdaki şekilde değiştirilmesine oy birliği ile karar verildi. Fakültemiz Anabilim Dallarınca yapılmakta olan sözlü sınavların, en az iki öğretim üyesinden oluşan jüri tarafından (en az biri karşı cinsten olacak şekilde) yapılması ve sınava girecek öğrencilerin en az iki öğrenci olacak şekilde sınava alınmasına oy birliğiyle karar verildi” denildi. Bu kararın ardından fakültedeki bazı profesörlerin “Zan altında bırakılıyoruz” tepkisi gösterdiği öğrenildi.