WhatsApp üzerinden dolandırdılar

Neredeyse ikinci el piyasasının üçte bir fiyatına satıldığı belirlenen otomobilleri görmek için yüzde 5 teminat isteyen kişiler, WhatsApp üzerinden gönderdikleri hesap numarasına paranın yatırılması ile sırra kadem basıyor.

Son aylarda birçok filo kiralama şirketi, yaşadıkları mali sıkıntılarla gündemde. Anılan firmalardan bir kısmı konkordato isterken bir kısmı için ise iflas kararı çıktı. Bu durum, bazı kişilerin de iştahını kabartmış durumda. Bir süre önce “Avance Filo” adı ile kurulan internet sitesi bu kez 28 Mart’ta “Lozan Otomotiv” adı ile yeniden ortaya çıktı.

Sitede yer alan bilgilere göre, şirket unvanı Lozan Otomotiv AŞ olarak yer alıyor. Adres olarak ise Silivri Ferhatpaşa Mahallesi’nde bulunan Lozan Plaza gösterilmiş. Ticaret sicil kayıtlarına göre bu unvan ile kurulu bir şirket yok. Dahası, söz konusu adreste bu isimle bir plaza da yok.

11 BİN ARACI BİZ ALDIK!

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre; kurulan sitede, bir dizi otomobile ilişkin fiyat bilgileri yer alıyor. Otomobiller için belirlenen fiyatlar, ikinci el piyasasının oldukça altında. Sitede, fiyatların düşük olması da gerekçelendiriliyor. Buna göre, geçen yıl iflasına karar verilen Fleetcorp AŞ’nin 11 bin aracının uygun fiyata alındığı, ve alınan araçların da ancak yüzde 10 kâr ile satıldığı belirtiliyor. Sitede, alınmak istenen otomobil için yüzde 5 teminat ödenmesi gerektiği belirtiliyor. Teminat yatırıldıktan sonra, satın alınmak istenen otomobilin yerinde görülebileceği kaydediliyor. Otomobillerin, Serbest Ticaret Bölgesinde olduğu belirtilirken, teminatı yatırmayan kişinin söz konusu bölgeye giremeyeceği kaydediliyor. Ancak, Serbest Ticaret Bölgelerinde faaliyet gösteren şirketlerin tamamı ihracata yönelik faaliyet gösteriyor.

SAHTE EKRAN GÖRÜNTÜSÜ

Sitede, Lozan Otomotiv’in, Fleetcorp’a ait 11 bin aracı satın aldığına ilişkin haberlerin ekran görüntüleri yer alıyor. Ancak, söz konusu ekran görüntülerinin Photoshop programı ile oluşturulduğu, dolayısı ile konu ile ilgili herhangi bir haberin olmadığı belirlendi. Sitede yer alan kişi ile temasa geçen ve talep edilen teminat tutarını hesaba yatıran bir çok kişi ise, dolandırıldıkları iddiası ile savcılıklara başvuruyor.

‘MASAL ANLATMA’ DEDİ

Bir otomotiv firmasında teknisyen olarak çalışan S. B., önceki gün sitedeki telefon numarasını aradı. Kendisini “Ufuk Kara” olarak tanıtan kişi ile 55 bin lira fiyat biçilen bir otomobil için anlaştı. S. B., teminat olarak talep edilen yüzde 5’lik tutarı, 2.750 TL, WhatsApp üzerinden gönderilen hesaba yatırdı. Hesap M. A. adına kayıtlı görünüyor. Kara, S. B.’ye otomobilinin ayırtıldığını söyledi. S. B. parayı gönderdikten bir gün sonra otomobili almaya geleceğini söyledi. Kara, S. B.’ye gelebileceği yerin konumunu gönderdi. Söz konusu adrese bakan S. B., anılan yerin Serbest Ticaret Bölgesi olduğunu gördü. Anılan yer ile görüşen S. B., Lozan Otomotiv adı ile bir şirketin bulunmadığını öğrendi. Aynı akşam durumu Kara’ya bildiren S. B., “Masal anlatma gece gece” yanıtını aldıktan sonra numarası engellendi. S. B., şüpheliler ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

PATRON RESMİ BİLE SAHTE

Öte yandan, Lozan Otomotiv’in sitesinde ‘hakkımızda’ bölümüne girildiğinde ilginç bir ayrıntı dikkat çekiyor. Şirketin 1997’den beri kurulduğu belirtilirken, bir de fotoğraf yer alıyor. Fotoğraftaki kişi ise AB Grup Holding’in sahibi Muhsin Bayrak. Konuyu, Bayrak’ın asistanına sorduğumuzda, “Bu şirket ile hiçbir ilgimiz yok. Muhsin Beyin fotoğrafının kullanıldığından da haberimiz yoktu” yanıtını aldık.

BİR DE KREDİ BORCU ÇIKARD

Lozan Otomotiv ile ilgili bir dizi şikâyetin olduğu görüldü. Bir mağdur şu mesajı paylaştı: “Fiyatın yüzde 5’ini yatırdım, perşembe günü almaya gidecektim. WhatsApp’tan aracın 3 bin 600 lira kredi borcu olduğu söylendi. ‘Sayfanızda araçların borcu olduğu yazmıyor’ dedim. ‘İadenizi yapalım aracı isteyen var’ dediler. ‘Tamam’ dedim. Aynı dakika engellediler. Savcılığa gidiyorum.” Sitedeki numaraları aradığımızda, isminin Ufuk olduğunu söyleyen kişi soruları yanıtlamadı.

İFLAS İDARESİ: BİZ ARAÇ SATMADIK

Fleetcorp AŞ için iflas kararı verildiği için süreci, alacaklı vekillerinden oluşan iflas idaresi yönetiyor. İflas idaresinde görevli Av. Muhammed Balta, “Bu firmanın, 11 bin aracı alması söz konusu olamaz. Çünkü, ikinci alacaklılar toplantısı yapılmadı daha. Fiilen çalışmaya başlamadık bile. Dolayısı ile araç satmadık. Belli ki, Fleetcorp adı kullanılarak insanlara dolandırılıyor. Suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Asayiş Haberleri