İnsanları olduğu kadar hayvanları da etkileyen aşırı sıcakların meydana gelebilecek güneş çarpmaları sonrasında hayvanlar da beyin kanamasına yol açarak ölümlere sebep olabileceği belirtildi.
Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz yaptığı açıklamada, aşırı sıcakların yaşandığı bu günlerde hayvanların zorunlu olunmadığı sürece güneş ışığının yeryüzüne dik olarak ulaştığı saat l0.00 -l6.00 arasında dışarıya çıkartılmaması gerektiğini belirtti.
Hayvanların bağ, tarla veya bahçe işlerinde çalıştırılsa bile baş kısımlarının gölgeye gelebilecek bir şekilde bırakılması veya örtülmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, bu dönemde güneş çarpmalarının insanlar kadar hayvanlar için de büyük bir hayati risk taşıdığını vurguladı.
Mevsim normallerinin üzerinde seyir eden sıcağın etkin olması ile özellikle süt sığırlarında günlük süt veriminin önemli ölçüde düşüşler yaşanabileceği uyarısında bulunan Yılmaz:”Yoğun sıcakların yaşandığı bu günlerde, hayvanların sıcakta fazla süre içerisinde bulundurulması ile ani beyin kanamasına ve sonrasında da ölümlere kadar ulaşabilen sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Hayvanlar, dışarıda olsalar bile baş kısımları gölgeye rast gelebilecek bir düzeyde veya kafalarının güneş ışığından etkilenmeyecek düzeyde örtü ile kapatılması uygulanabilecek doğru bir seçenek olacaktır. Dışarıda bulunan hayvanların , özellikle güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak geldiği saat l0.00 -l6.00 arasında güneş ışınlarına karşı mutlaka korunması gereklidir.”dedi.
Yılmaz , bu süreçte ahırların sık sık havalandırılması gerektiğini dile getirerek “Aşırı sıcaklar nedeniyle hayvanların bulunduğu ahırlar mutlak surette havalandırılmalıdır.Bu havalandırmanın mümkünse çatı bölümünün açılması veya pencerelerin v şekliyle açılması şeklinde yapılandırılması gereklidir. Gübrelerin her gün alınması , karasineğe karşı hayvanların korunması açısından da oldukça önem taşımaktadır.”diye konuştu.