Aşırı Terleme Hastalık İşareti Olabilir

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu, aşırı terlemenin bir hastalığın işareti olabileceğini söyledi.
Medical Park Samsun Hastanesi, Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu “aşırı terleme” hakkında bilgi verdi. Dr. Oltulu, “Terleme tüm sağlıklı insanlarda olması gereken vücudun su, tuz ve ısı dengesini sağlayan fizyolojik bir olaydır. Vücut yüzeyine dağılmış halde 2-3 milyon ter bezi vardır. Vücut ısısının kontrolünü sağlayan terleme, birçok kişinin hem özel hem de sosyal yaşamını olumsuz yönde etkileyen önemli bir sorun haline gelebilmektedir. Normalde bir kişi terleyerek günde 400-500 ml sıvı kaybeder. Vücudun bu miktardan daha fazla sıvı kaybetmesi ise ‘aşırı terleme’ olarak nitelendirilir” dedi.
Aşırı terlemenin kişinin yapısı gereği de olabileceğini söyleyen Dr. Yüksel Oltulu, “Bazı insanlar çocukluklarından itibaren hareket esnasında veya stresli durumlarda aşırı terlerler. Bu durum, o kişi için aslında bir sağlık sorunu değildir. Ancak normalde terleme şikayeti olmayan bir kişi birden bire aşırı terlemeye başlarsa bu bir hastalığın işareti olabilir. Bunun dışında tiroit bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinden kaynaklanan bazı hastalıklar, şişmanlık, menopoz, ağır psikiyatrik hastalıklar ve bazı ilaçların kullanımı sonucu terleme gelişebilir” diye konuştu.
Uzm. Dr. Yüksel Oltulu, “El terlemeleri tokalaşırken, yazı yazarken veya bir şey tutarken kişi için can sıkıcı bir durum oluşturur. Ayak terlemeleri mantar ve bakteriyel enfeksiyonlara zemin hazırlar. Çorap lekesi ve kokuya neden olarak insanları zor duruma sokar. Koltuk altı terlemeleri ise tüm kıyafetlerde leke ve koku problemi yaratır. Tüm bunlar kişiler için büyük problemdir” şeklinde konuştu.
Aşırı bölgesel terlemesi olanların bir dermatologa başvurması gerektiğini vurgulayan Dr. Oltulu şöyle konuştu: “Öncelikle açlık kan şekeri, tiroit testleri ve kan tetkiki yapılmalıdır. Çok nadiren bu değerlerdeki bozukluklar terleme nedeni veya artıran faktör olabilir. Yapılan tetkikler çoğu zaman normal çıkar. Bu durumda direk tedaviyi başlanır. Günümüzün modern tedavi yöntemleriyle aşırı terleme rahatlıkla kontrol altına alınabilir. Tedaviye başlanmadan önce, aşırı terlemeye yol açan neden tespit edilir. Terleme sorunu olan kişinin kilosu inceleniyor, kullandığı ilaçlar gözden geçiriliyor, menopozda olup olmadığı araştırılıyor. Dikkat edilen bir başka nokta da, sorunun tiroit bezinden ya da böbrek üstü bezlerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığıdır. Eğer bu tür sorunlar saptanmazsa, sempatetik sinir sisteminin aşırı çalıştığına karar verilmektedir.”
Botoks ile aşırı terlemesi olan kişilerde etkin sonuç aldıklarını söyleyen Dr. Oltulu sözlerini şöyle tamamladı: “Botoksta terleme ter bezlerini uyaran sinirlerle kontrol edilir. Botoks ter bezlerini uyaran sinirleri bloke ettiği için terleme oluşmaz. Genelde estetik amaçlarla kırışıklık tedavisinde kullandığımız botoks terleme tedavisinde çok etkilidir. Yaklaşık 2mm derinliğe cilt altına enjeksiyon yapılır. Özellikle koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı terlemesinde kullanılmaktadır. 30 dakika gibi kısa bir sürede botoks uygulanmaktadır. 6-8 ay gibi uzun aralıklarla tekrarı gerekmektedir. Botoks oldukça güvenli bir yöntemdir.”

Haberleri