Atb Başkanı Ali Çandir: "antalya’nın Elit İleri Geleni Yok"

Antalya Ticaret Borsası ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) kahvaltılı toplantısına katıldı.
ANSİAD’ın konuğu olan Antalya Ticaret Borsası ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır ekolojik dengeye dikkat çekerek, “Küresel ekonomide başka bir ülkedeki nezle, sizi grip ya da zatürre edebilir. Öncelikle bizim stratejik olarak sektörlerimizin sağlıklı gelişmesini sağlamamız ve de çok çalışmamız gerekiyor” dedi. Bir zamanlar Antalya ekonomisine yön veren insanların kentin gelişimini sağladıklarını söyleyen Ali Çandır, “Antep’te bir Konukoğlu ’Haydi’ deyince arkasından gelenler var. Ama bizde Konukoğlu gibi birileri yok. Bu kentin elit ileri geleni yok. Çünkü 80 sonrası yaşanan yoğun göç bizi bozdu” diye konuştu.
"HAYVAN BORSASI VE MEZBAHA İNŞAATI ÖNÜMÜZDEKİ YIL BAŞLAYACAK"
ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu’nun oturum başkanlığı yaptığı geleneksel kahvaltıda konuşan Ali Çandır, Antalya Ticaret Borsası’nın yapısı ve işleyişiyle ilgili bilgi vererek, bünyelerinde 7 meslek grubunun faaliyet gösterdiğini söyledi, bir sivil toplum örgütü olarak topluma rehberlik etmek istediklerini dile getirdi. Borsa başkanlığına aday oluşunun öyküsünü de anlatan Çandır, şunları söyledi:
"Gazetelerde tarımla ilgili çıkan haberlere baktığımda şunu fark ettim. Tarıma girdi sağlayanlar hep tarımı değerlendiriyorlar. Tarımdan faydalanan insanlar konuşuyor, üretenden ses yok. Borsa’ya ’Biz burayı uçururuz’ diye aday oldum. Bir dönem başkan yardımcılığı yaptım, sonra başkan oldum. Bu işleri yaparken tek başımıza yapmadık tabi. Ben yaptım demekten öte birlikte bazı şeyleri başardık, projeler gerçekleştirdik."
Borsa bünyesinde oluşturdukları İş Geliştirme ve Çalışma Grubu’nun çeşitli eğitim programları yanında projeler ürettiğini söyleyen Çandır, "Her yıl Ziraat Fakültesi’nde okuyan 30 öğrenciyi işyerlerine göndererek, iş hayatında onları neler beklediğini gösteriyoruz. BAGEV bünyesinde kurduğumuz Kariyer Ofisi aracılığı ile işsiz gençlere iş imkanları oluşturuyoruz. Belediye ve ATSO’nun destekleri ile Hayvan Borsası ve Mezbaha inşaatına önümüzdeki yıl başlayacağız" ifadelerini kullandı.
"267 BİN DÖNÜM TARIM ARAZİSİNİ KAYBETTİK"
Tarımdan elde edilen gelirin bu kentin kılcal damarlarına kadar girdiğini ve ekonomik fayda sağladığını söyleyen, sosyal anlamda da tarımın bu kent için önemini anlatan Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, "Son yıllardaki çarpık kentleşme sonucu 267 bin 400 dönem tarım alanını kaybettik. Yüzde 21 olan tarım alanlarının payı yüzde 18’e düştü. Eskiden tarımla geçinen bahçıvanların ortalama geliri, Antalya ortalamasının üzerindeydi. İmarın geldiği tarım alanlarında aileler; ’Bunca yıl çektik, artık biz de şehirli gibi yaşayalım, rahat edelim’ diyerek bahçeleri daireye verip zengin oldular. O zenginlerden eski bir arkadaşla karşılaştım. Kahvede garsonluk yapıyor. Şaşırdım. ’Daireleri yedik, bitirdik’ dedi. Bu zenginlik geçici. Bu sosyal yapıyı irdelemek gerekiyor" diye konuştu. Şımarık mirasyediler gibi Allah’ın verdiği nimeti hoyratça kullandığımızı ve ekolojik dengeyi bozmak için elimizden geleni yaptığımızı dile getiren Çandır, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biz torunlarımıza nasıl bir Antalya teslim edeceğiz bilemiyorum. Yüzlerce maden ocağı açtık. ’Mermer ihraç ediyoruz’ diye övünüyoruz. Mermer çıkarırken doğayı mahvediyoruz. Yarın çocuklarımıza, torunlarımıza bu yaptıklarımızı nasıl izah edeceğiz? Bu kentte yaşıyor ve bu kentten besleniyorsak hepimizin sorumluluğu var. Çevreye duyarlı olmak zorundayız."
"MİLLETVEKİLLERİNİ İZLEME KOMİTESİ KURACAĞIZ"
BAGEV’in faaliyet alanı olan Batı Akdeniz’de toplam 19 milletvekili olduğunu dile getiren Çandır, milletvekillerini izleme komitesi kurmak ve 3’er aylık dönemler halinde performanslarını kamuoyu ile paylaşmak istediklerini belirterek, "Bunu önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz. Bunun önemi çok büyük. Bunu başarabilirsek Antalya lobisinin sesini de Ankara’ya duyurabiliriz. Bakınız yıllık 5,8 milyarlık gelirimize karşı Devletten aldığımız 4,9 milyar lira. İstemesini bilmiyoruz. Bir lobimiz yok. Lobi kurup gücümüzü hissettirmeliyiz. Bunu yapmak siyaset yapmak da değil. Şüphesiz siyaset yapmak isteyenler siyaset minderine çıkar yapar. Ama lobi kurup bu kente sahip çıkmak siyaset değil" dedi.
"BU KENTİN ANAYASASI YOK"
Toplantıya katılmak için Kemer’den geldiğini ve 12 bariyer atladığını söyleyen Antalya Ticaret Borsası ve BAGEV Başkanı Ali Çandır, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kentin Anayasası yok. Kentteki trafik sorunu, inşaat yoğunluğunun fazlalığı, çatılardaki günısı çöplüğü hepimizin sorunu. Daha birçok sorunu hepimiz söylüyoruz, ama sorunlar devam ediyor. Hem dertlenip, hem çözüm üretemiyorsak bizde de bir sorun var demektir. Bu kentin kuralları olmalı, ortak akıl olmalı. Ne projemiz var, ne de ortak aklımız. 2008 krizi çıktığında, ’Kriz varsa çare de vardır dedik’ ve Yöresel Ürünler Fuarı ortaya çıktı. Bu fuar bize Coğrafi işareti öğrenmemizi ve önemini anlattı. Bu fuar Anadolu’daki eşsiz zenginliği gösterdi. Yardımlaşmayı, sahiplenmeyi ve mütevazı olmayı öğretti."
"AMACIMIZ VAKIF ZEYTİNLİĞİNİ BOTANİK PARKA ÇEVİRMEK"
Zeytinpark AŞ’nin kuruluş öyküsünü de anlatan Ali Çandır, Vakıf Zeytinliğinin kiraya verileceğini duyduğunda konuyu Borsa Meclisine taşıdığını ve kabul görmesi üzerine kiraladıklarını hatırlatarak, "Amacımız Antalya’nın tek oksijen kaynağı olan Vakıf Zeytinliği’ni bir botanik parka çevirmek. Bunun için ANSİAD’ın da aralarında bulunduğu Antalya’nın sivil toplum örgütleri ve işadamlarının katılımı ile bir şirket kurduk. Ancak kısa sürede Devletle iş yapmanın ne denli zor olduğunu gördük. Bütün bürokratik engelleri aştık. İş belediye meclislerimize kaldı. Zeytinpark’ın hayata geçmesi konusunda Antalya iş dünyasına şükran borçluyuz" diye konuştu.
ABD’DE YÖRESEL ÜRÜNLER MAĞAZASI
Soru ve cevaplar bölümünde ANSİAD üyelerinin sorularını cevaplandıran Ali Çandır, bir soru üzerine ABD’de bir Yöresel Ürünler Mağazası açmayı planladıklarını ve TOBB’nin bu konuda destek verdiğini söyledi.
Rusya Federasyonuna batılıların uyguladığı ambargo ve Antalya’dan yapılan yaş sebze ve meyve ihracatı konusunda görüşünü soran bir işadamına da, "İşin başında Antalya’dan Rusya’ya yapılan yaş meyve ve sebze ihracatında yüzde 10-15 civarında bir artış olabileceğini tahmin etmiştik. Ancak ’Ağlayanın malı, gülene yaramıyor. Boşluk dolduran ürünle refah da geçici olur. Bir de biz Rusya Pazarının yerlisi olmaya başladık. İhracatın ötesine giderek işadamlarımız oralarda işi organize etmeye de başladılar. 100 Ruble 33 dolara düşünce, devalüasyonla gelen olumsuzluk bize de yansıyacak. Küresel ekonomide başka bir ülkedeki nezle, sizi grip, ya da zatürre edebilir. Öncelikle bizim stratejik olarak sektörlerimizin sağlıklı gelişmesini sağlamamız ve de çok çalışmamız gerekiyor" şeklinde yanıt verdi.
TARIM ALANLARININ YOK EDİLMESİNE SEYİRCİ KALINMASI
Tarım alanlarının yok edilmesine herkesin seyirci kalmasını eleştiren Ali Çandır, "Bu kentte nerenin tarım alanı olup olmadığına karar veren ve nasıl oluştuğunu bilmediğim bir Toprak Kurulu var. Tarım alanlarına lojman yapılmasına izin veriyor. Futbol turizmi için otellerin yakınındaki alanlara antrenman sahası yapılmasını onaylıyor" dedi. Bir zamanlar Antalya ekonomisine yön veren insanların kentin gelişimi sağladıklarını söyleyen Ali Çandır, şunları kaydetti:
"Antep’te bir Konukoğlu ’Haydi’ deyince arkasından gelenler var. Ama bizde Konukoğlu gibi birileri yok. Bu kentin elit ileri geleni yok. Çünkü 80 sonrası yaşanan yoğun göç bizi bozdu. Çuvaldızı başkalarına batırırken, iğneyi de kendimize batıralım. Bu kente sahip çıkalım.” Çandır, EXPO 2016 konusundaki bir soru üzerine ise “EXPO’nun Antalya’da kalıcı izler bırakması için herkes elinden gelen gayreti gösteriyor. 100’ün üzerinde ülkenin katılımı beklenirken, bu sayı şimdilik biraz az. Beklentilerimizi karşılıyor mu? Biraz tereddütle izliyoruz. Eleştirirken daha dikkatli olmalıyız. Biz bu organizasyon sınavından başarı ile geçersek, diğerlerine örnek olacaktır" şeklinde konuştu.
Toplantıya katılan ve fabrikasının çatısına kurduğu güneşi enerjisi sistemi nedeniyle ödül kazanan ANSİAD Üyesi Mehmet Cadıl, söz alarak, kendisini kutlayan üyelere teşekkür etti ve Mercan Mermer’in çatısına 2600 metre panel döşeyerek kendi enerji ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi. Cadıl, "Blok mermeri İtalya’dan getirip işliyoruz. Buradan çıkarsak daha iyi değil mi? Ama maden ocaklarına karşı çıkıyoruz. Dağları belki bozuyoruz ama biz bozduğumuz 50 hektar alana çam fidanları diktik. Bucak’ta 780 dekar alanı da ağaçlandırdık. Topyekün kalkınma için proje üretmeliyiz ve uyguladığımız projeyi verimli hale getirmeliyiz" dedi.

Haberleri