Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) düzenlediği “Kent Buluşmaları”nın konuğu Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal oldu.
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, ATB Yönetim Kurulu üyeleri, ATB Meclis ve komite üyelerinin katıldığı “Kent Buluşmaları”nın açılışında konuşan Çandır, kent gündemiyle ilgili görüşleri ve talepleri dillendirmeye devam edeceklerini kaydetti.
ATB’nin Süleyman Evcilmen döneminde işbirliği içinde çalıştığı Muratpaşa Belediyesi ile yeni dönemde de uyum ve işbirliğiyle çalışacağını kaydeden Çandır, kurumlar arası işbirliğinin kentin gelişimi için önemine dikkat çekti.
“KIRCAMİ SON TARIM TOPRAĞI ŞEDİMİZ OLSUN”
ATB’nin tarım topraklarına sahip çıkma sorumluluğunu vurgulayan Çandır, "Son 10 yılda Antalya’da 267 bin dekar tarım arazisini kaybettik. Son tarım toprağı şehidimiz Kırcami, umuyorum ki bu son kaybımız olur. Kırcami’nin Antalya’daki kentsel gelişime, katkı koyacak, referans olacak bir yapıya kavuşturulmasını arzuluyoruz. Umuyoruz Kırcami Antalya’ya yakışır hale gelir. Geri kalmış, gelişmekte olan bölgelere referans olan bir düzenlemeye kavuşturulur" diye konuştu.
HALK PAZARI, BALIK PAZARI, ÇİÇEKÇİ
Dünyanın bütün kentlerinin kendine özgü, ürünlerini sergilediği halk pazarları olduğunu belirten Ali Çandır, "Kent hakkında en iyi bilgiyi pazarlar veriyor. Antalya’da böyle bir alan yok. Gelen ziyaretçilerin ziyaret edeceği halk pazarı yok. ’Tarımın başkenti Antalya’ lafının altını dolduracak bir halk pazarına kavuşmak istiyoruz" dedi. Antalya’nın balık pazarının olmadığına da dikkat çeken Çandır, "İnsanların akşam evine giderken tezgahtan balık alacağı güzel bir balık pazarına ihtiyacımız var" dedi. Fener Mahallesi’ndeki çiçekçi büfelerinin yer sorunu nedeniyle kaldırıldığını belirten Çandır, "Çiçek üreten ve ihraç eden Antalya’nın acilen kentin çeşitli bölgelerinde çiçekçi köşelerine kavuşturulmasını istiyoruz" dedi. Narenciyenin başkenti Antalya’nın çeşitli yerlerinde meyve ve meyve suyu satış alanların oluşturulmasını da talep eden Çandır, "Bunlar üreticinin ürünlerini daha iyi değerlendirmesine de fırsat verecektir" dedi.
SOKAKLAR TURUNÇ KOKSUN
Önceki dönem Sinan Mahallesi’nde uygulanan kentsel yenileşim diye tabir edilen cadde ve sokak düzenlemelerinin devamını da dileyen Çandır, yeşil alanların altının otopark olarak düzenlenmesini istedi. Park ve refüjlere turunç ağacı dikilmesinin memnuniyet verici olduğunu söyleyen Ali Çandır, "ATB üyeleri bunu dile getirmişti, yankı bulması sevindirici. Artık sokaklar turunç koksun" dedi.
ANTALYA’NIN ANAYASASI YAZILMALI
Antalya’nın anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Çandır, "Şehrin bütün kirliliği, çatıdan tabelaya kadar olan kirliliğiyle ilgili şehirdeki yapılanma, park bahçe düzeninden park bahçe şekline kadar bu kentin anayasaya ihtiyacı var. Bu kentte yaşayanların bazı kurallarla yaşaması gerekiyor. Belediyeler Antalya’nın bu anayasasını yapmalı. Nasıl şirket anayasası oluyorsa, kentin de anayasası olmalı, insanlar kurallara göre yaşamalı" dedi. Çandır, Başkan Uysal’ı 22-26 Ekim’de EXPO Center’da düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı’na davet etti.
ALTI AYLIK ÇALIŞMALARI ANLATTI
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, 6 aylık çalışma dönemi hakkında ATB üyelerine bilgi verdi. Muratpaşa’da çöp konteynerlerini yer altına alma çalışmasını anlatan Başkan Uysal, sokaklara 50 bin turunç ağacı dikimine başlandığını kaydetti.
Doğu Garajı’ndaki eski festival çarşısını balık pazarı olarak planlamak istediklerini bildiren Başkan Uysal, çiçeğin şehir mobilyasına dönüştüğü bir kent yaratmak istediklerini kaydetti. Başkan Uysal, meyve köşelerini de Muratpaşa’ya kazandırmak istediklerini söyledi. Görkemli bina yapma hedefiyle çalışan belediyecilik anlayışını benimsemediklerini, günlük hayata kalite katan, insana dokunan belediyecilik anlayışıyla çalıştıklarını kaydeden Başkan Ümit Uysal, "Görkemli binalar yapıp onun lansmanını yapmak istemiyoruz. Evinden düzgün kaldırıma çıksın, çöp kokusu almasın, turunç kokusu alsın, geri dönüşümle ilgili çalışmasını, ayrışımı, evinde yapabilsin. Caddeye çıktığında çiçek görsün, düzgün bir kent yaşamı olsun. Günlük hayatı güzelleştirmeyen, kalite katmayan, bir yere bina yapmak üzerine kurulu bir belediyecilik anlayışımız yok. Bizim temel çıkış noktamız insan" dedi.
KAYITDIŞILIKLA MÜCADELE
Muratpaşa’da binaların yarısının iskansız olduğunu bildiren Başkan Uysal, "Kayıtdışılık hayatımıza işlemiş. 100 yere davet edildiysem 95’ ine gidemedim. Soruyorum ruhsatsız. Ruhsatsız yerin açılışına nasıl gideyim?" diye konuştu. Bununla ilgili düzenlemeleri de yapmaya başladıklarını söyleyen Başkan Uysal, Kırcami’de yüzde 40 zaiyat limitine kesinlikle uyulacağını ifade etti. Başkan Uysal, "Orada temiz bir mülkiyet tablosu oluşacak" dedi. Muratpaşa’da altı otopark olacak 20 pazaryeri kurulacağını bildiren Başkan Uysal, "Halk pazarlarının modernleştirilmesini çabasındayız. Ortadoğu tipi pazarlardan kurtulalım" diye konuştu.
Denize inmek için Falezler’den denize iniş için kullanılan 7 noktayı düzenleme amaçlı proje hazırladıklarını söyleyen Başkan Uysal, buna Antalya Tabiat Varlıkları’nı Koruma Komisyonu tarafından izin verilmediğini söyledi.
Başkan Uysal, "Kamu yararına hizmetin siyaseti olmaz" dedi.