Atso Başkanı Budak, Ağustos Ayı Enflasyonunu Değerlendirdi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Ağustos ayı enflasyonunu değerlendirdi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak yaptığı yazılı açıklamada, çekirdek enflasyonun çift haneye çok yakın düzeyde seyretmesinin, manşet enflasyon için endişelerini arttırdığını bildirdi. 2014 Ağustos ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 0,09, Yİ-ÜFE’de yüzde 0,42 olarak açıklandığını hatırlatan Budak, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 9,54, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 9,88 olduğunu belirtti.
Ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artışın yüzde 1,64 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleştiğini, bunu yüzde 0,89 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 0,75 ile eğitimin izlediğini bildiren Budak, giyim ve ayakkabı hizmetler grubunda ise yüzde 4,92 ile düşüş gözlendiğini, yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla yüzde 14,73 ile lokanta ve oteller, yüzde 14,44 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 9,64 ile ev eşyası gruplarında gerçekleştiğinin görüldüğünü belirtti.
Ağustos 2014’te endekste kapsanan 432 maddeden 64 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 255 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 113 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleştiğini bildiren Budak şunları kaydetti:
”Ağustos ayının zam şampiyonu yüzde 37,67’lik artışla kiraz olurken, bu ürünü sırasıyla yüzde 34,68 ile limon, yüzde 21,01 ile salatalık, yüzde 18,37 ile domates izlemiştir. En fazla düşüş ise yüzde 18,42 ile armut ve yüzde 18,37 ile kavun olmuştur. Yİ-ÜFE ise, 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,42, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,33 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,88 olmuştur. Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,68 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,59 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,80 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,39 artış olarak gerçekleşmiştir.”
TUFE’de işlenmiş gıda ve hizmet sektöründeki enflasyon artışını giyim ve ayakkabı sektöründeki mevsimsel düşüşün telafi ettiğini belirten Budak, Yİ-ÜFE’de ise gıda enflasyonuna giyim ve temel girdi fiyatları da eklenince yüksek Yİ-ÜFE artışı gerçekleştiğini ifade etti. Gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki yıllık artış Ağustos ayında yüzde 14,44 ile son dört yılın en yüksek seviyesine ulaştığını bildiren Budak açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
”Ancak bir noktanın da altını çizmek istiyorum, yaşanılan tarım değil gıda enflasyonudur. Bu noktada tarladan sofraya kadar giden sürecin ve sektöre dair dış ticaret politikasının doğru analiz edilmesi gerekiyor.Diğer taraftan çekirdek enflasyonun çift haneye çok yakın düzeyde seyretmesi, manşet enflasyon için endişelerimizi artırmaktadır. Bu veriler ışığında çift haneli enflasyonun görülmemesi önümüzdeki dönemdeki kur düzeyine ve beklentilerin bozulmamasına bağlı olacaktır. Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde 0,17, sekiz aylık yüzde 6,58 ve yıllık bazda yüzde 9,73 olarak gerçekleşmiştir. Enflasyon aylık, sekiz aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde kalmıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan TR61 Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda onikinci sırada, sekiz aylık bazda yedinci sırada, yıllık bazda ise sekizinci bölge konumunda yer almıştır. Bölgemizde ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre sırasıyla en yüksek artış yüzde 4,29 ile eğitim, yüzde 2,15 ile lokanta ve oteller, yüzde 1,61 ile gıda ve alkolsüz içecekler harcama gruplarında olmuştur Yıllık enflasyonda ise en yüksek artış yüzde 18,50 ile lokanta ve oteller, yüzde 15,31 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 10,06 ile eğitim gruplarında gerçekleşmiştir ve tüm bu gruplardaki artışlar da Türkiye ortalamasının üstünde seyretmiştir.”

Haberleri