Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, 2014 Kasım ayı enflasyonunu değerlendirdi. Batı Akdeniz Bölgesi’nin 26 bölge arasında aylık bazda 20’nci, 11 aylık bazda 12’nci ve yıllık bazda 15’inci sırada yer aldığını bildiren Budak, "Her zaman karşılaşmadığımız bu durum turizm sezonunun kapanması dışında, son dönemde turizmde ve ihracatta Rusya pazarında karşılaştığımız ve geçici olmasını beklediğimiz yavaşlamanın etkisini yansıtmaktadır. Henüz kısa süreli gelişmeden sonuç çıkarmadan önümüzdeki aylarda enflasyon ve diğer göstergeleri dikkatle izlemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 0,18 artış, ÜFE’de yüzde 0,97 oranında düşüş gösterdiğini bildiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, tüketici fiyatlarında yıllık enflasyonun yüzde 9,15, 11 aylık enflasyonun yüzde 8.65, ortalama yıllık enflasyonun ise yüzde 8.80 olarak gerçekleştiğini belirtti. Detaylara bakıldığında enflasyonda artışı sınırlayan en önemli unsurun petrol veya akaryakıt fiyatlarındaki düşüş olduğunu ifade eden Budak şunları kaydetti:
"Petrol fiyatlarındaki yüzde 50’ya yaklaşan düşüş, iç piyasada akaryakıt, tüpgaz ve ulaştırma fiyatlarına yalnızca yüzde 3-4 düşüş olarak yansımış, ancak bu düşüş bile enflasyona önemli katkı yapmıştır. Çünkü enerji hariç enflasyon oranı yüzde 10 ile çift haneyi görmüştür. Sebze ve meyve fiyatları toplamda olumlu yönde etki ederken giyim fiyatlarında ve su fiyatlarındaki artış olumsuz etki oluşturmuştur. Yıllık artışın yüzde 8,36 olarak gerçekleştiği üretici fiyatlarında da petrol fiyatlarının ve Avrupa ve diğer ihraç pazarlarımızdaki durgunluğun etkisini görmekteyiz. Akaryakıtta üretici fiyatlarında aylık düşüş yüzde 8.27’dir. Üretici fiyatlarını yükselten unsurlar aylık yüzde 1,78 artış ile su, yüzde 1,62 artış ile içecek ve yüzde 1,81 artış ile ağaç-ahşap fiyatlarındaki artıştır. Dolayısıyla petrol fiyatlarında düşüşün enflasyon ve faiz tartışması, derecelendirme kuruluşlarının gözden geçirmeleri arasında sıkışan ekonomi yönetimi için hem enflasyon hem de cari açık bakımından bir can simidi olduğu açıktır."
ZAM ŞAMPİYONU SALATALIK
TÜFE’de ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 4,11 ile giyim ve ayakkabıda gerçekleştiğini belirten Budak, aylık en fazla düşüş gösteren grubun yüzde -1,79 ile ulaştırma ana harcama grubunda olduğunu, ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Kasım ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grubin ise yüzde -1,32 ile eğlence ve kültür olduğunu hatırlattı. TÜFE’de aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddelerin ilk sırasını yüzde 28,5 ile salatalık oluştururken, bu kalemi yüzde 27,24 ile patlıcan ve yüzde 19,75 ile kaban (yünlü)(erkek için) takip ettiğini ifade eden Budak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"TÜFE’de aylık olarak en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler yüzde 24,49 ile kivi, yüzde 21,38 ile ıspanak, yüzde 21.30 ile portakal, yüzde 17,94 ile Umre’ye gidiş ücreti, yüzde 16,71 ile yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlar olmuştur. Bölgemizde TÜFE oranı aylık yüzde -0,07, on bir aylık yüzde 8,3 ve yıllık bazda yüzde 8,89 olarak gerçekleşmiştir. Batı Akdeniz Bölgesi aylık, 11 aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında yer almıştır. Bölgemizde TÜFE’ de aylık olarak en yüksek artış yüzde 3,4 ile giyim ve ayakkabı grubunda olmuştur. Bunu sırasıyla yüzde 0,75 ile ev eşyası ve yüzde 0,23 ile lokanta ve oteller harcama grupları izlemiştir. En fazla düşüş gösteren ana harcama grubu ile yüzde 2,03 ile ulaştırma olarak gerçekleşmiştir.Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda 20’nci, 11 aylık bazda 12’nci ve yıllık bazda 15’inci sırada yer almaktadır."
Budak her zaman karşılaşmadıkları bu durumun, turizm sezonunun kapanması dışında, son dönemde turizmde ve ihracatta Rusya pazarında karşılaşılan ve geçici olmasını bekledikleri yavaşlamanın etkisini yansıttığını ifade etti.