Atso Başkanı Budak Temmuz Ayı Enflasyonunu Değerlendirdi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, "İç ve dış talebin ciddi bir artış göstermediği, döviz kurunun yatay seyrettiği, doğal gaz zammının ertelendiği bir dönemde enflasyondaki bu yükseliş endişe verici olup, ekonomi politikasının acil olarak gözden geçirilmesi zorunluluğunu ortaya koymuştur" dedi.
Temmuz Ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, "2014 Temmuz ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,45, Yİ-ÜFE'de yüzde 0,73 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 9,32, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 9,46 olmuştur. Enflasyon yüzde 0.1 olan düzeyindeki beklentileri oldukça aşarak gerçek bir sürpriz yapmıştır. Alt kalemler itibarıyla bakıldığında giyim fiyatlarındaki mevsimlik hareket dışında tüm sektörlerde enflasyonun artma eğilimine girdiği, çekirdek enflasyonunda da yükseldiği ve enflasyonun yalnızca biber veya meyve-sebze fiyatlarıyla açıklanamayacağı görülmektedir. İç ve dış talebin ciddi bir artış göstermediği, döviz kurunun yatay seyrettiği, doğal gaz zammının ertelendiği bir dönemde enflasyondaki bu yükseliş endişe verici olup, ekonomi politikasının acil olarak gözden geçirilmesi zorunluluğunu ortaya koymuştur” dedi.
Merkez Bankası enflasyon tahminlerini geride bırakan bu yükselişin son aylardaki faiz tartışmasını ve faiz indirimi beklentilerini boşa çıkardığını kaydeden Budak, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Dolayısıyla enflasyon beklentilerindeki kötüleşmeyi ve enflasyon katılaşmasını önleyecek parasal ve mali önlemler acil hale gelmiştir. Bu konuda ilk akla gelen konulardan birisi kamu harcamalarındaki artışın sınırlanması ve özel yatırımları kısıtlayacak önlemler yerine bütçe disiplininin sağlanmasıdır.TÜFE artışı ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 2,97 ile eğlence ve kültür grubunda gerçekleşmiştir. Bunu yüzde 1,99 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 1,90 ile haberleşme izlemiştir. Giyim ve ayakkabı grubunda ise yüzde -3,28 ile düşüş gözlenmiştir. Yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla yüzde 13,74 ile lokanta ve oteller, yüzde 12,56 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 10,29 ile ulaştırma gruplarında gerçekleştiği görülmektedir. Temmuz 2014'te endekste kapsanan 432 maddeden; 62 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 234 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 136 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir. Temmuz ayının zam şampiyonu yüzde 30,94'lük artışla sivri biber olurken, bu ürünü sırasıyla yüzde 30,23 ile limon, yüzde 23,15 ile kayısı, yüzde 21,88 ile çarliston biber izlemiştir. En fazla düşüş ise yüzde 8,76 ile ceket (kadın için) ve yüzde 7,79 ile patates olmuştur.”
Yİ-ÜFE’nin ise, 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,73, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,89 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,46 olduğunu ifade eden Budak, “Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 1,82 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,67 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,88 artış ve su sektöründe yüzde 0,39 artış olarak gerçekleşmiştir. Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde 0,39, yedi aylık yüzde 6,40 ve yıllık bazda yüzde 9,16 olarak gerçekleşmiştir. Enflasyon aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında, yedi aylık bazda ise üzerinde kalmıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan TR61 Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda 17’nci sırada, yedi aylık bazda 9’uncu sırada, yıllık bazda ise 13’üncü bölge konumunda yer almıştır. Bölgemizde ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre sırasıyla en yüksek artış yüzde 2,44 ile eğlence ve kültür, yüzde 2,01 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 1,77 ile haberleşme harcama gruplarında olmuştur. Yıllık enflasyonda ise en yüksek artış yüzde 16,02 ile lokanta ve oteller, yüzde 13,31 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 10,30 ile de ulaştırma gruplarında gerçekleşmiştir” şeklinde konuştu.

Haberleri