Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Aralık ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
2014 Aralık ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde -0,44, Yİ-ÜFE’de yüzde -0,76 oranında düşüş gösterdiğini, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,17, üretici fiyatlarında yüzde 6,36 olarak gerçekleştiğini bildiren ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, "Aralık ayı enflasyonunda son 10 yılın en büyük düşüşü son 10 yılın verilerine baktığımızda aralık ayında Türkiye ve Batı Akdeniz’de enflasyonda böyle bir düşüş yaşamadığımızı görüyoruz" ifadelerini kullandı.
TÜFE’de ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artışın yüzde 0,79 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 0,51 ile lokanta ve oteller, yüzde 0,13 ile konut ve sağlık gruplarında gerçekleştiğini ifade eden Budak, şunları kaydetti:
"Gıda enflasyonu sıfır, petrol fiyatlarındaki düşüş ekonomiye olumlu yansıyor Tüketici enflasyonunda Aralık ayı düşüşü gıda fiyat artışının sıfır olması, akaryakıt ve ulaşım fiyatlarının düşmesi ve giyimde mevsimlik indirimler sonucunda ortaya çıkmıştır. Gıda enflasyonun sıfır olmasında domates ve narenciye fiyatlarındaki düşüş rol oynamıştır. Alkollü içki ve sigara zamları Ocak ayında geçerli olacağı için Aralık ayında değişmemiştir. Uluslararası piyasada petrol fiyatlarında düşüşün yüzde 50’ye varması ile Aralık ayında akaryakıt fiyatlarında yüzde 7 indirim de enflasyonu aşağı çeken diğer önemli faktördür. Benzin fiyatında yıllık indirim yüzde 11’e ulaşmıştır. Akaryakıt fiyatlarında benzer bir indirim 2008 yılında gerçekleşmiştir. Petrol fiyatlarındaki küresel trend 2015’te enflasyonun düşmesine daha fazla katkı yapacaktır. Giyim ve ayakkabı fiyatlarında mevsimlik indirimlerin ve yılbaşı nedeniyle uygulanan kampanyaların enflasyonu aşağıya çektiğini görüyoruz. Bununla birlikte Aralık ayı enflasyonunda benzer bir düşüşün son olarak 2008 yılında yüzde-0,41 oranıyla gerçekleşmiş olması ekonomide durgunluk işareti olarak da alınmalıdır. Nitekim sanayi üretimi verileri büyüme hızında yüzde 3 gibi bir oranın dahi olumlu karşılanacağını göstermektedir. Bu kadar düşük bir büyümede enerji dışı enflasyonun yüzde 9.80 ile çift haneye yaklaşmış olması üzerinde durulması gereken bir husustur. Enflasyon fakire yüzde 9, zengine yüzde 7 manşet enflasyonun yüzde 8,1’e inmesine rağmen, bunun bir ortalama olduğu, gerçek enflasyonun kişilerin tüketim yapılarına göre değiştiği unutulmamalıdır. Gıda harcamalarına bütçesinin yüzde 30’unu ayıran en alt gelir grubu için enflasyon yüzde 9 iken, gıdaya bütçesinin yüzde 20’sini ayıran en üst gelir grubu için enflasyon oranı yüzde 7’dir. Bu nedenle hissedilen enflasyonun düşüşü büyük ölçüde gıda fiyatlarına bağlı kalmaya devam edecektir."
ZAM ŞAMPİYONU SALATALIK
Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddelerin ilk sırasını yüzde 20,16 ile salatalık alırken bunu yüzde 18,65 ile patlıcan, yüzde 15,21 ile sivri biberin izlediğini bildiren Budak, en fazla düşüş gösteren maddelerin ise yüzde - 21,26 ile karnabahar, yüzde -17,95 ile portakal ve yüzde -15,27 ile limon olduğunu ifade etti. Yİ-ÜFE’de sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 1,55 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,52 düşüş, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 2,92 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,17 artış olarak gerçekleştiğini kaydeden Budak, şu ifadeleri kullandı.
"En fazla aylık enflasyon deri sektöründe Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, deri ve ilgili ürünler (yüzde 2,40), diğer ulaşım araçları (yüzde 2,39), diğer mamul eşyalar (yüzde 2,37) alt sektörleridir. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde -14,89), ham petrol ve doğal gaz (yüzde -8,65) ve elektrik, gaz üretim ve dağıtımı (yüzde -2,92) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu. Bölgemizde TÜFE oranı aylık yüzde -0,67, 12 aylık yüzde 7,68 ve yıllık bazda yüzde 7,68 olarak gerçekleşmiştir. Batı Akdeniz Bölgesi aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında kalmıştır. Bölgemizde TÜFE’de ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 0,63 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 0,16 ile ev eşyası ve yüzde 0,12 ile lokanta ve oteller gruplarında gerçekleşmiştir.Batı Akdeniz, aylık bazda Türkiye’de en düşük enflasyonun görüldüğü 4. Bölge Antalya, Burdur ve Isparta’yı içeren Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda 22. ve yıllık bazda 19’uncu sırada yer almaktadır."