Mersin’de yayın yapan Kanal 33 ile APA ve Kanal Avrupa ortaklığında düzenlenecek olan ‘Avrupa Medyası ile İşbirliği’ projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.
Sultaşa Otel’de düzenlenen tanıtım toplantısına, Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Ahmet Ünal, Kanal 33 televizyonu sahibi Turgay Demirtaş, Kanal Avrupa televizyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Paşa Akbaş, Proje Koordinatörü Adnan Özdemir ve STK temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Kanal 33 Televizyonu sahibi Turgay Demirtaş, 22 yıl önce Mersin’de bir ilki başardıklarını, Türkiye’de ikinci Mersin’de birinci olarak Star televizyonu sonrası yayına başlayan ilk televizyon olduklarını söyledi. Teknolojik yoksunluk, personel, mali denge, hedefler konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayan Demirtaş, "Yılmadık, yılları geride bıraktık ama ilkleri yapmaktan vazgeçmedik. Uzaydaki ilk Mersinli olduk. Uyduya çıkık, bugün Kanal 33 televizyonu yayınları ülkemizde 88 il, 957 ilçe ve 18 bin 214 köyümüzde var ve izleniyor. Kanal 33 televizyonu yayınları 85 ülkede 300 milyonu aşkın izleyiciye ulaşıyor. Yine zorlukları yaşıyoruz, yine yayınımızı sürdürüyoruz. Bugünde yeni bir ilk ile karşınızdayız. Kanal 33 televizyonu, Mersin’de Avrupa Birliği (AB) Toplum Diyaloğu kapsamında ilk proje yürütecek ve yaşama geçirecek yayın organı olarak seçilmiştir. Yaptığımız başvuru, sunduğumuz proje önerisi kabul edilmiştir. Kanal 33 televizyonu Avrupa Medyası ile İşbirliği projesinin 15 Ekim’de imzalanan sözleşme ve 11-14 Kasım’da yapılan eğitim çalışması sonrasında yürütücüsüdür" diye konuştu.
"MİLLETİMİZ GİTTİĞİ YERİ VATAN EDİNMEKTEDİR"
Kanal Avrupa televizyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Paşa Akbaş ise Türk milletinin gittiği yeri vatan edindiğini vurgulayarak, "Bundan 10 sene önce Avrupalı ve Türkler kendi televizyonunu kurdu ve bizzat birliğin içerisinde kendi toplumunun, kendi geleceğini savunuculuğunu yaparak orada var olma mücadelesi yapıyor. Bu tabi güçlü olmak medya ile daha pekiştirirek toplumumuzun geleceğine orada en azından bir sağlam duruş sergileme ortaya koymuştur. Dolayısıyla Kanal Avrupa’da bunu ilk yapan ve şu anda orada tek olan bir kuruluş. Mersin ile ilgili dostluğumuz bu çerçevede başladı inşallah bundan sonra da bizzat Avrupa Birliği’nin içinde dostluğumuzu pekiştirerek daha büyük dostluklar geliştireceğiz" dedi.
"GAZETECİ HESAP SORAN DEĞİL, İNSANI BİLGİLENDİRENDİR"
MGC Başkanı Ahmet Ünal da böyle bir projenin Mersin’de bir kanal tarafından yürütülmesinden dolayı mutlu olduklarını kaydederek, "Bizim eğitilmeye ihtiyacımız var. Gazeteci hesap soran değildir. Gazeteci haber verendir. Gazeteci insanı bilgilendirir. Biz gazeteciler herkesten daha çok kamu görevi yaptığımız için eğitilmeye, birbirimizi eğitmeye ihtiyacımız var. Bu anlamda Kanal 33 televizyonunun başlattığı bu projeyi ben gerçekten çok önemsiyorum. 60 yaşındaki bir gazeteci basın toplantısına gidiyor, oturacak bir yer bulamıyor. Böyle bir gazetecilik var mı. Gazeteci sorunuz var mı dendiğinde soruyu bırakın mülakata başlıyor, soru sormuyor.Böyle bir gazetecilik olmaz. Kamera kullanmayı, fotoğraf çekmesini bilmiyor. Bu iş tabi ki okulda ama hayatta bir okul. Biz birbirimizi eğiteceğiz. Biz birbirimizi hazırlayacağız, haber nasıl yapılır öğreneceğiz. Dün gazeteciliğe başlıyor facebook sayfasından köşe yazılığına başlıyor. Dün haberci bugün yazar. Böyle bir şey olmaz, gazetecilik böyle ucuz değil. Gazeteci gazetecilik yapacak. Büyüğünü, küçüğünü, sorumluluklarını bilecek. Ezbere yazıyor. Gündemde ne var, haberi yok. Bu yüzden Kanal 33 televizyonunun bizimle ilgili düzenlediği bu proje çok önemli. Gidemediğin yer senin değildir. Pozcu’dan öteye geçmemişin böyle gazetecilik olmaz. Biz cemiyet olarak ufkumuzu açalım, etkinlikler düzenleyelim istiyoruz. Ya turizm şirketi mi oldunuz bunu bile diyecek terbiyesizleşiyoruz. Yok böyle bir şey, eğitileceğiz" şeklinde konuştu.
"14 AY SÜRECEK BİR ÇALIŞMA"
Proje Koordinatörü Adnan Özdemir ise bu projenin bugünün projesi olmadığına dikkat çekerek, "Yaklaşık 1,5-2 yıl önce alt yapısı olan, dosyaları hazırlanan ve sunulan bir proje. Yüzlerce proje arasından seçilmiş ve Türkiye’de 4 medya kuruluşunun yürüttüğü projeler kapsamında. 15 Ekim’de yapılan sözleşmenin hemen ardından Ankara’da bir eğitim çalışması yapıldı. 14 ay sürecek bir çalışma. Çalışmalar kapsamında 13 tane panel söz konusu. Panellerde çocuk haklarından, insan haklarına, demokrasi, hukuk, evrensellik, şeffaflık, çevre, yenilenebilir enerji kaynaklarında geniş alanda tanınmış insanlar Avrupa’dan Mersin’e, Mersin’den de Avrupa’ya giderek bu projeler kapsamında bu mesafeyi kısaltma amaçlı çalışmalar olacak. 2 tane belgesel olacak. Televizyonların yapacağı belgesel boyutunda Avrupa boyutunda oradaki yaşam, göçen insanlarımızın sorunları, entegrasyonu, katkıları, katılımları, ötekileştirilmişler mi, değiller mi noktasının Türkiye’ye yansıtılması. Proje hazırlanırken bu konu gündeme çıkarılmıştı. Mersin’in tanıtımı açısından önemli bir şey olacak. Mersin’i tanıtacak bir belgesel söz konusu olacak. Bugüne kadar Mersin’de yüzlerce belgesel çekilmiştir, yüzlerce küçük filmler yapılmıştır ama içerik açısından bu çok farklı olacak" ifadelerini kullandı.