Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu’nu kabul etti.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu’nu kabul etti. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çetin’in Bakan Zeybekci’ye teşekkürleriyle başlayan toplantıda sektöre ilişkin önemli noktalara temas edildi. Çetin, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye, ayakkabı sektörüne ek vergi konulmasına ilişkin kararın onaylanması ve resmi gazetede yayınlanması konusunda verdiği destek nedeniyle teşekkür ederek, böylece Türk ayakkabı sektörünün dünyada 8. sıraya yükseldiğini ve İtalya’yı bile geride bıraktıklarını dile getirdi. Çetin, söz konusu kararla ayakkabı sektörünün kümeleştiği, Konya, Antep, İstanbul, İzmir, Adana, Denizli gibi illerden 3000 firmanın, sektöre verdiği destekten ötürü Bakan Zeybekci’ye hitaben yazdığı teşekkür yazılarını takdim etti. Bakan Zeybekci, yazıları teslim aldı ve yalnızca ayakkabı sektörünün değil, her sektörün yanında olduklarını, diğer taraftan Ayakkabı Sanayicileri Derneği üyelerinin bu ince jesti karşısında memnuniyet duyduğunu belirtti.
Çetin, Bakan Zeybekci’nin ön ayak olduğu karar sayesinde ünlü tekstil markası Zara’nın önümüzdeki günlerde bir milyon çift ayakkabıyı Türkiye’de üretme kararı aldığını ifade ederek; aynı şekilde Hummel markası da TASD üyesi bir firmaya 300 bin çift ayakkabı siparişi vermiş durumda dedi. Ayrıca ithal olarak Türkiye’ye ayakkabı getiren dünyaca ünlü bazı yabancı markaların da Türk firmalarıyla irtibata geçtiği bilgisi kaydedildi. Çetin ayrıca, Türkiye’de Adidas’ın üretimini yapan Esem Firmasının da kendi üretimi olan eski bir markayı tekrar satın alarak yeniden üretmeye başlayacağını söyledi.
Çetin sektördeki bu hareketlenme ile 90 bin kişinin istihdam edilmesinin önü açılarak, cari açığın 1 milyar dolarlık kısmının ayakkabı sektörü tarafından kapatılacağını, 2023 yılında sektörün 2,5 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacağını, Urfa’nın da içinde yer aldığı 6. bölgede bazı yeni firmaların üretime başlayacağını ve sektörün böylece %30 oranında büyüme yakalayacağını, KOBİ’lerin büyüyerek fabrika tarzı üretime geçeceğini ve Avrupa’dan gelen siparişlere daha hızlı ve etkin biçimde cevap verebileceğini belirtti.
Bakan Zeybekci, temmuz ayında yapılan görüşmenin peşi sıra ağustos ayında gerekli tedbirlerin alındığı ve karara bağlandığı bu konunun meyvelerini hızla alıyor olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, ayakkabı sektörünün Türkiye’de belirli bir nüfusu ayakta tutan kadim bir meslek olduğunu vurguladı. İthalatın kolaylığının cazibesine kapılarak bu tarz kadim mesleklerin öldürülmemesi gerektiğinin altını çizdi. Zeybekci, burada ithalatı kötülemediklerini ancak belli kurallar ve sınırlar içinde ithalat yapılması gerektiğini önemle belirtti.
Bakan Zeybekci, hükümet kararı olarak ayakkabı ithalatına ilişkin bazı önlemlere gidildiğini ve bu önlemlerin arkasında sonuna kadar durulduğunu belirterek, ilk aşamada ayakkabı ithalatında maliyetin yükseltilmesinden dolayı fiyatlara yansıyan bir etki olabileceğini ama zamanla piyasanın kendi iç dengesini bularak makul fiyatlara yerli üretim kaliteli ayakkabılar giyilebileceğini söyledi. Bu durumun, çok önem verilen büyümeye pozitif yönde etki edeceğini ve milli sanayinin oluşmasında sağlam bir adım olarak yer alacağını da kaydetti. Milli sanayinin uluslararası arenada rekabet edebilecek şekilde oluşmasının ise öncelikli hedef olduğunu vurguladı. Sektörün rekabetçi fiyatlarla uluslararası arenada yer almasını istediğini dile getirdi. Bakan Zeybekci, ayakkabı sektörüyle başladıkları çeşitli sektörlerin İthal ürün tekelinden kurtarılmasına yönelik bu çalışmalarının, kısa zamanda diğer sektörlere de yayılacağını ve ilk aşamada ev aletleri ile elektrikli ev aletleri üzerine bir çalışma başlatacaklarını ifade etti. Zeybekci burada asıl amaçlarının ‘milletimizin yüz akı olan sektörler yaratma gayreti’ olduğunun altını çizdi. Zeybekci, bu çalışmalar ile cari açığın kapatılmasına 10 milyar dolar civarında bir katkı sağlamayı beklediklerini dile getirdi.