Aydın Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası, Aydın Sanayi Odası ve Aydın Ziraat Odasından oluşan 23 kişilik heyet, Aydın Ekonomi Zirvesinde gündeme getirilen taleplerin takibi amacıyla milletvekilleri Mehmet Erdem, Semiha Öyüş ve Gültekin Kılınç’ın da katılımlarıyla Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım’ı ziyaret etti.
Ekonomi Zirvesinde talep edilen Aydın ekonomisine yönelik beklenti ve talepler konusunda, Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken; ilimizde serbest bölge oluşturulmasının altını çizerek, Denizli - Aydın - İzmir Hızlı Tren Hattı, Söke - Didim Demiryolu hattının hayata geçirilmesi ve Aydın Çine Güllük Demiryolu hattı yatırımının öncelikli olarak bir an evvel başlanması, hattın öncelikli yatırımlar kapsamında değerlendirilecek bir lojistik Bölge ile desteklenmesi sonucunda; Afyon’dan başlayan Denizli - Aydın - Çine - Güllük demiryolu hattı ihracatçı için yeni bir çıkış kapısı olacaktır ifadelerine yer verdi.
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı; yaptığı açıklamada; “AB üyesi ülkelerde TL karşılığı, zeytinyağına yaklaşık 4 TL yemeklik zeytine 0,50 TL destek verilmektedir. Zeytin üreticisine verilen prim destek tutarlarımızın yeniden gözden geçirilerek en azından AB tutarlarının yarısı kadar; sofralık zeytin için 0,25 TL, zeytinyağı için 2 TL olması, zeytin karasuyu probleminin ilgili Bakanlıklarımızın koordinasyonu içerisinde çözülebileceği, bu konunun iklim değişikliği politikaları kapsamında ele alınması gerektiği böylelikle sektörün rekabetçiliği arttırılırken diğer yandan da çevreye verilen zararın önün geçilmesinin mümkün olduğunun, Ülkemiz ve özelde Ege Bölgesinde stratejik öneme sahip olan Pamukta Ekonomi Bakanlığımızca yerli üretimi arttırmak için yürürlüğe konulan, ABD pamuğuna karşı anti damping soruşturması açılması adımının desteklenerek, Ülkemizde üretilen mısır, diğer ülkelerde üretilen mısıra karşı korunmaktadır. İthal mısır fiyatı üzerinden yüzde 80- 130 arasında değişen gümrük vergisi bulunmaktadır. Pamuk ithalatında aynı korumanın yapılması, gerekirse İGV dahil diğer koruma mekanizmalarının kullanılması önem arz etmektedir. Özellikle ihracatını yüzde 00 yerli ürünlerden gerçekleştirebildiğimiz zeytin ve zeytinyağı, kuru meyve, yaş meyve gibi sektörlerimizde yatırım teşvikleri ürün bazında uygulanmalı ve 2013/3305 sayılı kararın 17. Maddesine eklenerek ‘öncelikli yatırım’ kapsamında 5.bölge desteklerinden yararlanmalıdır” dedi.
Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin de; “Organize Sanayi Bölgelerinde yapılan yatırımların mevcut teşvik sisteminde fast track denebilecek hızlı ve özel muamele kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor. OSB’lerde yapılacak yatırımların ‘öncelikli yatırım’ kapsamında değerlendirilmesi, ülkemizin birçok yerinde altyapısı tamamlanmış OSB’lerin yeterli talep olmaması sebebi düştükleri atıl durumdan kurtulacaktır. OSB Uygulama Yönetmeliği’nin 101. Maddesi gereği OSB’lerde Kurulamayacak Tesisler kapsamında yer alan beton santralleri ve bazı madenlerin kırma eleme tesisleri ile ilgili yapılacak yatırımların, gerekli çevresel limit konsantrasyon değerleri sağlandığı taktirde uygun görünmesi gerekiyor. İmalat sanayide kendi iç tüketimlerini desteklemek üzere güneş enerjisinden elektrik üretmek üzere yatırım yapan mevcut durumda faal veya faaliyete geçecek sanayi kuruluşlarının, kapalı alanlarının çatılarında ya da fabrika binalarının atıl halde duran uygun yerlere kuracakları güneş enerjisinden elektrik üretim sistemleri için destek verilmesi, kendi enerjisinin belli bir kısmını üreten firmaların yenilebilir enerji sektörüne bakışları da değişecektir. Tarıma Dayalı İhtisas OSB’lerin kurulması ve bu bölgelerde yapılacak yatırımların öncelikli yatırım olarak desteklenmeli. Ekonomi Bakanlığı bünyesinde il masaları oluşturularak illerin ihracatının üçer aylık periyodlar halinde incelenmesi ve buna göre kararlar alınması ihracatımızı olumlu şekilde yönlendirecektir” diye konuştu.
Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı ise; pamukta üreticiye verilen Pirim artışının girdi fiyatındaki artış oranına göre arttırılarak revize edilmesini, İkinci ürün pamukta prime esas miktarın birinci ürüne eşdeğer olması, iplik sanayinin yerli pamuk kullanımı konusunda teşvik edilmesinin yerinde olacağı, gerekirse DİR kapsamında döviz kullanım oranlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini, DİR kapsamında iplik sanayisinin ithalatı, öncelikle iç piyasadan alım, sonra ithalat ilkesine göre değerlendirilmesini, incir de ve pamuk çırçır fabrikalarında sigortanın TARSİM kapsamına alınması, Mahlıç Pamuk satışında KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesi gerektiğini, mazotta denizcilik sektöründe uygulanan destek modelinin çiftçilerde de uygulanması gerektiğini, gübre KDV oranının yüzde 18’den yüzde 1 oranına düşürülmesi gerektiğini belirtti.
Aydın heyetinin talepleri sonrasında Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım; “Aydın Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası, Aydın Sanayi Odası ve Aydın Ziraat Odası heyeti tarafından 2014 Ekim ayında gerçekleştirdiğimiz ekonomi zirvesinde talep etiğiniz konuların sonuçları ve takibi konusunda ziyaretimizde bulundunuz Aydın heyeti olarak ısrarcı davrandığınızı gösteren adımlar atıyorsunuz. Ekonomi zirvesinde talep ettikleriniz bizler için önemlidir ve Bakanlığımız tarafınca talepleriniz konusunda çalışmalar yapılmaktadır, taleplerinizin takibi konusunda sizleri sıklıkla Bakanlığımızda görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ziyaretinin ardından Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, İthalat Genel Müdürü Kadir Bal ve İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak’a ziyarette bulundular. Ekonomi Bakanlığı’nın ardından, DHMİ Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Birdal’a ziyaret gerçekleştirildi. Aydın Çıldır Havaalanı konusunda son gelişmeler hakkında bilgiler alındı. Heyet tarafından önümüzdeki günlerde THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçuya ziyarette bulunacak.