Aydın’da Ailede Şiddet Yüzde 70 Arttı

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, kadın ve erkeklerin el ele vererek cinsiyete bağlı eşitsizliklere son vermesi gerektiğini belirtti.
Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu, 25 Kasım Kadına Yönelik Uluslararası Şiddeti Önleme Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.
Toplumsal cinsiyete bağlı eşitsizlikten kadınların daha fazla etkilendiğini kaydeden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, “Toplumsal cinsiyet ayrımcılığına maruz kalan kadınlar siyasal, sosyal, ekonomik haklara sahip olmada, bu hakları kullanmada eşitsizliklere uğramakta. Ülkemizde kadın erkek eşitsizliği konusunda yasal düzenlemeler yapılmıştır. Ancak önemli olan bunların toplumsal yaşantıya yansıtılmasıdır. Tam yansıtılıyor mu dersek, maalesef değil. Kadına ev, iş, toplum yaşantısında getirilen sınırlamalar kadın hakları ihlali olarak görülür. Kadınlar dünya nüfusunun yüzde 50’den fazlasını oluşturmalarına ve dünyada çalışılan iş saatlerinin yüzde 66’sını yapmalarına rağmen, dünyadaki tüm gelirlerin yüzde 10’una mülklerinde ancak yüzde 1’ine sahiptirler. Dünyada yoksul insanların yüzde 70’ini kadınlar oluşturmakta. Türkiye de şu anda 22 milyon insan yoksul olup, bunlarında 15 milyon 400 bini kadındır. Yani dünyada ve ülkemizde yoksulluk kadılaşmakta. Sorumlulukların bölüşümünde, ülke ve aile kaynaklarını kontrol etmede, faydala erişimde kadın ve erkekler arasında adil ve hakkaniyetli davranılmalıdır” dedi.
AYDIN’DA ŞİDDET OLAYLARI YÜZDE 70 ARTTI
Dünyada üç kadından birinin kocaları tarafından şiddete maruz kaldığına işaret eden Aydın, “Avrupa’da her beş kadından bir tanesi, Türkiye’de her beş kadından iki tanesi fiziksel şiddete maruz kalmakta, her dört kadından bir tanesi fiziksel şiddet nedeni ile yaralanmaktadır. Yine her on gebe kadından bir tanesi fiziksel şiddet görmekte. Kadınları yüzde 50’si yaşadığı şiddeti hiç kimseye anlatamamakta. Aydın’da aile şiddet 2014 yılında 2013 yılına göre yüzde 70 artmıştır. Şiddet nedeni ile toplum içinde huzursuzluk artmakta, cinayet ve intiharlar artmakta, alkol ve madde bağımlılığı artmakta, kadının iş yaşamına katılımı azalmakta, kadınların iş verimliliği azalmakta, kadınların düşük kazanç elde etmesine sebep olmakta, yatırım ve tasarrufta azalmalara sebep olmakta,şiddetin kuşaktan kuşağa aktarılmasına sebep olmakta,yaşam kalitesinin düşmesine sebe p olmakta,demokratik süreçlere katılımı azaltmaktadır. Aydın ili intihar oranlarında Türkiye’de ilk dört il içinde yer alıyor” diye konuştu.
KADIN VE ERKEKLER EL ELE VERMELİ
Kadına yönelik şiddetin çözümünde kadının sosyo ekonomik statüsünün güçlendirilmesinin uzun dönemde kadına yönelik şiddetin azaltılmasında anahtar müdahale olacağını savunan Aydın, şöyle konuştu: “Aslında kadın erkek eşitliği aynılık değildir. Eşitlik ülke, aile, toplumsal imkanlardan aynı oranda faydalanmak demektir. Aile ve ülkemizin kalkınması için yapılması gereken eşitlik kavramını toplumsal yaşantımıza sokmaktır. Toplumu daha olumlu yönde dönüştürmek için karar alıcı makamlarda kadın sayısı mutlaka arttırılmalıdır. Eşitlik toplumda tüm bireylerin yararınadır. Kadınların fırsat, iş, mal, gelir dağılımından, karar alma, seçme ve seçilme haklarından eşit olarak yararlandığı toplumlar daha fazla gelişecektir. O nedenle ülkemizin ve ailemizin kalkınma sorumluluğu kadın ve erkek arasında eşit olarak paylaşılmalı. Çünkü eşitlik bizi, ailemizi, ülkemizi güçlendirir. O nedenle bizler ‘kadın erkek el ele, şiddet ile değil sevgi ile’ diyoruz”

Haberleri