Aydın’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, çeşitli etkinliklerle kutlandı. Törenler kapsamında 138 adet ‘gören göz’ cihazı dağıtıldı.
Aydın Valiliği önündeki törende, Aydın Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, Aydın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zekeriya Ertaş, Özel İnsanlarımız için Kaynaşma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Aygül Mutlu, Aydın İşitme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Mehmet Güler, Altı Nokta Körler Derneği Aydın Şubesi Başkanı Bayram Özel, Efeler Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı İsmet Öztürk, sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar yer aldı. Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
138 GÖREN GÖZ CİHAZI DAĞILDI
Daha sonra açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zekeriya Ertaş, Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal bir devlet olduğunu söyledi. Özellikle son yıllarda yapılan birçok yasal düzenleme ile engelli vatandaşların hayatının kolaylaştırıldığını kaydeden Ertaş, "Devletimiz, 400 binden fazla ağır engelli vatandaşımızın bakıcı kimselerine ayda bir asgari ücret ödüyor. 3 ayda bir engellilerimize maaş ödemesi yapılıyor. İlimizde şuanda bakacak kimsesi olmayan, korumaya muhtaç durumdaki 81 engellimiz, iki resmi bakım merkezinde koruma altındadır. Yine ücretini devletimizin ödediği 446 engellimiz, 7 özel bakım merkezinde, hizmet alıyor. Engellilerimizi daha güzel koşullarda yaşatmak için Ocak ayından itibaren Umut Evleri Projesi ile 3 evimizde hizmet vermeye başlayacağız. Yine 2008’den bu yana 8 bin 700 engellimize engelli kimlik kartı verildi. 138 görme engelli vatandaşımıza gören göz cihazı dağıldı. Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı özel eğitim kurumlarından, bin 200 engelli çocuğumuz, ücretsiz eğitim alıyor" diye konuştu.
DUYARLI OLMAYA DAVET ETTİ
Sosyal devletin engelliler için üzerine düşeni yaptığını savunan Ertaş, "Engellilerimizin hakları için birçok yasal düzenleme yapılmıştır. Bu hakların kullanmasında toplumdaki diğer kesimlere de görevler düşmektedir. Son zamanlarda bize gelen en fazla şikayet indirimli ve ücretsiz seyahat kartları içindir. Ben bu noktada belediyemizi, şehir içi ulaşımda görev alan cemiyetleri ve bu araçlarımızın sahiplerini, engellilerimizin bu yasal haklarını kullanmalarında çok daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu yasal hakkın kullanımının engellenmesi suç teşkil etmektedir" dedi.
İl Müdürü Ertaş, daha sonra çeşitli engelliler derneği temsilcileri ile beraber Aydın Valisi Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret etti. Özel İnsanlarımız için Kaynaşma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Aygül Mutlu, engelli vatandaşların yaşadığı sorunları Vali Ayyıldız’a iletti.
Engellilerin sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde hatırlanmaması gerektiğini vurgulayan Mutlu, "Engellilerimizin ulaşımdan iletişime kadar birçok sorunu var. Engellilere ve ailelerine saygı gösterilmiyor. Engelli vatandaşlarımız ve yaşlılarımız, asansör olmadığı için kurum ve kuruluşlara gidemiyorlar. Bina girişlerinde rampalar, göstermelik yapılmıştır. Ayrıca kentimizde engelli vatandaşlarımızın tiyatro oynayacakları, sosyal etkinliklerini düzenleyecekleri kültür merkezleri yok. Dernek binalarımız kiradır. Bize tüm engelli derneklerinin tek çatı altında olabileceği bir yer tahsis edilsin" dedi.
Dünya Engelliler Günü’nü kutlayan Vali Ayyıldız ise, "Engelliler sadece 3 Aralıklarda hatırlanmamalı. Ama engellilere engelli gibi değil, toplumun birer ferdi gibi bakılmalıdır. Derneklerimize her türlü kolaylığı sağlamayacağız. Gerek kültür merkezlerimiz gerekse spor salonlarımız engellilerin kullanımına uygundur. Sizler, bir faaliyet yapmak istediğinizde ben sizlere uygun alanı mutlaka bulurum. Evet, binalarımız eskidir, ulaşımda aksamalar olabilir. Hayat gelişiyor, engelli vatandaşlarımızın da hayatın tüm imkanlarından diğer vatandaşlar gibi yararlanması noktasında tüm imkanları yapmak zorundayız. Bizim amacımız gayemiz budur. Yaşadığınız sorunların çözümünde üzerimize düşen ne olursa Aydın Valiliği olarak imkanlarımız ölçüsünde yapmaya hazırız" diye konuştu.