Aydın Ticaret Borsası ve Ayyıldız OSGB firması tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘İş Sağlığı ve İş Güvenliği’ konulu konferansta üyeler ve Aydın’daki iş verenler Torba Yasa ve İş Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda bilgilendirildi. Konferansta konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, Türkiye’de iş kazalarının ceza ve yaptırımlarla önlenmesinin mümkün olmadığını ve her şeyden önce bu hususun bir yaşam kültürü haline gelmesi gerektiğini belirterek “Maalesef Türkiye’de tedbir almak ceza ödemekten daha pahalı olduğu için ceza almak tercih ediliyor. Örneğin Ermenek’te tedbir alınsaydı yaklaşık 90 milyon harcamak gerekiyordu. 18 Kişi hayatını kaybetti firma yaklaşık 9 milyon TL ceza ödeyecek” dedi.
Aydın Ticaret Borsası Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, Borsa olarak üyelerin ve iş verenlerin bilgilenmesi amacı ile zaman zaman bu tür programlar düzenlediklerini belirterek “ Torba Yasa- İş Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda üyelerimizin ve Aydın’daki İşverenlerin bilgi sahibi olmalarını sağlamak ve iş kazalarının önlenmesine bir nebze olsa da katkı sağlayabilmek amacıyla bu etkinliği düzenledik. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” diyerek özellikle son yaşanan maden kazaları ile birlikte iş sağlığı ve güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu hatırlattı.
“POLİSİ GÖRÜNCE KEMER TAKTIĞIMIZ SÜRECE BU SORUNU ÇÖZEMEYİZ”
Konferansta 6331Sayılı yasa ile iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda katılımcılara bilgi veren Ayyıldız OSGB Kurucusu ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Muharrem Demirbilek, her ne kadar çeşitli yasalar çıksa da Türkiye’de çalışma hayatında iş sağlığı ve iş güvenliği uygulamasının çok ciddi sıkıntılarının bulunduğunu belirtti. Her şeyden önce çalışan, iş veren ve devletle olan çalışma barışının sağlanması gerektiğini belirten Muharrem Demirbilek, “Çalışma hayatımız çalışmaktan kaçınma maddesine hazır değil. Her şeyden önce iş sağlığı ve iş güvenliği konusu bir yaşam kültürü haline gelmelidir. Gerek çalışan, gerekse iş veren bu meselenin sadece denetimlere hazırlık için değil tedbirleri bizzat kendi sağlığı için alması gerektiğini bilmelidir. Mesela trafik güvenliği için seyir halinde iken emniyet kemeri takılması kişinin kendi sağlığı ve güvenliği için en önemli şarttır. Şahit olanlar çoktur. Birçok kişi kemeri denetim sırasında ve polisi görünce takar. Bizlerin öncelikle bu yaşam kültüründen kurtulmamız gerek. İş sağlığı ve iş güvenliğini çalışma kültürü haline getirmemiz kolay olmayacak. Mesela 2003 yılında iş kanunu ile birlikte mesleki eğitim zorunluluğu getirildi. Bu sorun bizde halen çözülmedi. Ülkemizde mesleki yeterlilik belgesi kim tarafından verilecek halen net değil. Bunu çıraklık eğitim mi, odalar mı yoksa üniversite mi verecek? Bundan sonra iş kazaları ile ilgili iş yerlerinin sicili tutulacak. Her ne olursa olsun, iş sağlığı ve iş güvenliği konusunu bir yaşam bicimi, kültürü haline getirmediğimiz sürece bu sıkıntı çözülmez” dedi.
“CEZA ÖDEMEK ÖNLEM ALMAKTAN DAHA CAZİP OLDUĞU İÇİN SIKINTI DEVAM EDİYOR”
Programın sonunda konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, ilginç iddialarda bulunarak Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir çok şeyin sadece ‘Ediliyormuş’ gibi gösterildiğini belirtti. Yeni çıkan Torba Yasa’nın kesinlikle halkın beklentisini karşılamadığını iddia eden Ali Tezel, “Daha önce 194 maddeden oluşan Torba Yasa 146 madde ile meclis’ten geçti. Şimdi beklentileri karşılamayan bir Torba yasa ile karşı karşıyayız. Türkiye 2 saatte bir kişini iş kazası nedeniyle hayatını kaybettiği bir ülke. Yasa çıkıyor, ek kararlar alınıyor ancak yıllardır yapılan ve edilen bir şey yok. Sadece yapıyormuş ve ediyormuş gibi davranıyoruz. Mevcut yasa ve yönetmeliklerle iş kazaları konusunda yaşanan sıkıntıları çözmenin imkanı yok. Kişi çalıştığı yeri kapatacak ya da şikayet edecek. Bunlar mümkün değil. Bu işin tek çözümü yaşam kültürümüz değiştirmemizden geçiyor. Yasak ya da cezadan dolayı kişinin kendi güvenliği ve salığı için bazı tedbirleri alması gerektiğini bilmesi şart. Bu kültür ülkemizde henüz oluşmuş değil ve yakın zamanda da oluşacağa benzemiyor” dedi. Konuşmasında ilginç bir iddiada bulunan Tezel, Ermenek’te 18 kişinin hayatını kaybettiği maden kazasında alınan cezanın tedbir alınması için harcanması gereken paradan daha düşük olduğunu belirterek ““Maalesef Türkiye’de tedbir almak ceza ödemekten daha pahalı olduğu için ceza almak tercih ediliyor. Örneğin Ermenek’te tedbir alınsaydı yaklaşık 90 milyon harcamak gerekiyordu. 18 Kişi hayatını kaybetti firma yaklaşık 9 milyon TL ceza ödeyecek” dedi.