Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mustafa Bircan, hayvanlardan insana bulaşan ve tehlikeli bir hastalık olan Tüberküloz hastalığına dair Aydın’da yoğun bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti.
Aydın Gıda Tarım ve Sağlıklı insan için sağlıklı hayvanın gerekli olduğunu vurgulayan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mustafa Bircan, insanlarda görülen hastalıkların büyük bir kısmının hayvanlardan kaynaklandığı dikkat çekerek Tüberküloz hastalığının bu hastalık türlerinden biri olduğunu dile getirdi.
Aydın’da hayvanlarda görülen Tüberküloz vakalarında sayısal olarak önemli bir aşama kaydettiklerini işaret eden Bircan, “Resmi veteriner hekimlerimizce kesim yerlerinde teşhisi konulan Tüberküloz hastalığına yönelik müteakip kordon ve karantina uygulamaları orijin çiftliklerimizde eksiksiz olarak yerine getirilmektedir. Hastalıklı hayvanın çıktığı tespit edilen işletmelerde yapılan testler sonucunda pozitif çıkan hayvanlara yönelik olarak; Sığır Bovin Tüberküloz Yönetmeliği ile Tazminatlı Hayvan Hastalıkları ve Tazminat Oranlarına Dair Yönetmelik hükümleri gereği ilçe müdürlüklerimizde görevli resmi veteriner hekimleri; öncelikle halk sağlığı gözetilmek suretiyle hayvanın kaşektik ya da karkastaki hastalığın genaralize oluşuna göre imhasına veya kavurma yapılması şartıyla kesilmesi için kesim yerlerine 30 gün içerisinde sevkine karar verir ve uygular. Bu sürede uygun bir kesim yeri bulunamazsa hastalıklı hayvan veya hayvanlar imha edilir” dedi.
“23 İŞLETMEDE 10 BİN 446 HAYVAN TEST EDİLDİ”
Hayvan sağlığı ve refahı, gıda güvenirliği ve halk sağlığı konularında veteriner hekimlere önemli sorumluluklar düştüğünü öne süren Bircan, “2009 - 2014 yılları arasında ilimizde tespit edilen 190 adet hastalık mihrakında 15 bin 441 baş sığır cinsi hayvana tüberkülin testi yapılmış yetiştiricilerimize toplam 3 milyon 288 bin 942,79 TL tazminat takdir edilerek mağduriyetlerine meydan verilmeden ödemeleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Tüberkülozdan-bruselladan ari işletmelerin desteklenmesi uygulamaları dahilinde ilimizde 2013 yılında 23 işletmemizdeki toplam 10 bin 446 baş sığır cinsi hayvan test edilmiş işletme sertifikaları verilmiştir. 2014 yılı sonuna kadar için test edilerek sertifikalandırılacak tahmini hayvan sayısı ise 14 bin 500 baş olacaktır. Diğer zoonozlarda dahil olmak üzere resmi kurumlar, yetiştiriciler, odalar, sivil toplum kuruluşları dahil ilgili tüm paydaşların; Tüberküloz hastalığı ile mücadelede il/ilçe müdürlüklerimize Bakanlık talimatlarında belirtilen hususlarda yardımcı olmaları zorunlu olmakla birlikte gıda güvenliği açısından şimdi ve gelecek nesillere sağlıklı bir yaşam bırakmak adına işbirliği yapmalarının çok önemli olduğu düşünülmelidir” diye konuştu.