Aydın’da Yabancı Öğrencilerin Durumu Değerlendirildi

Aydın Yabancı Öğrencilere Yönelik Eğitim Öğretim Hizmetleri İl Komisyonu, il genelinde eğitimlerini sürdüren yabancı öğrencilerin durumları değerlendirdi.
Yabancı Öğrencilere Yönelik Eğitim Öğretim Hizmetleri İl Komisyonu Toplantısı, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Demirci’nin başkanlığında yapıldı. Toplantıda Aydın genellinde bulunan yabancı öğrencilere yönelik iş ve işlemlerin, bu zamana kadar 2010/48 sayılı genelgeye göre yapılmakta olduğu dile getirildi. Ancak il genellinde sayıca az da olsa Suriye’den göç eden ailelerin çocuklarının bulunduğunu ve ailelerin en az 6 ay ikamet izinleri bulunmadığından, okullara kayıt yapmakta sorun yaşadıkları ifade edildi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 23 Eylül 2014 tarihinde yayınladığı 2014/21 sayılı genelge ile bu şekilde bulunan öğrencilerin okullara kayıtlarının önündeki engeller kaldırılmış olduğu kaydedildi.
İl Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Demirci, yaptığı açıklamada; “2014/21 sayılı genelge doğrultusunda iş ve işlemleri yürütmek üzere il komisyonunun kurulduğunu ve bu komisyonunun her dönem başı olmak üzere en az 2 defa toplantı yapacağını ve ihtiyaç duyulduğu takdirde farklı zamanlarda da toplanacaktır. Bu genelge doğrultusunda ilimizde yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim-öğretim hizmetlerinden faydalanması için tüm ilçe milli eğitim müdürlükleri ve öğrencilerin başvuru yaptıkları ilgili okul müdürlüklerinin aşağıda belirtilen iş akışı doğrultusunda iş ve işlemleri yürütmeleri gerekmektedir. Eğitim-öğretim hizmetlerinden faydalanmak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler, yabancı tanıtma belgesi ve varsa geldikleri ülkede eğitim-öğretim gördüklerine dair diploma, öğrenim belgesi vb. belgeleriyle birlikte, İl Milli Eğitim Müdürlüğü denklik komisyonuna başvuru yapacaklardır.
Denklik işlemlerini yapan büro ve denklik komisyonu elinde diploma ve öğrenim belgesi bulunanları, diploma ve öğrenim belgelerine dayalı olarak denklik yönetmeliği ve denklik işlemleri kılavuzuna göre yapacaktır. Yabancı öğrencilerden elinde öğrenim belgesi veya diploma bulunmayanları; beyanlarına dayalı olarak mülakat, gerektiğinde yazılı veya sözlü sınav yoluyla ülkelerinde öğrenim gördükleri sınıf seviyesi üzerinden denkliğini belirleyeceklerdir” dedi.
İlgili okul veya kurum müdürlüklerine kayıt yapan yabancı öğrencilerin eğitim öğretim faaliyetlerine Türkiye’de bulundukları sürece devam edebileceklerini kaydeden Demirci, “İlçelerimizde bu durumda olan öğrenciler için, halk eğitim müdürlükleri bünyesinde Türkçemizi öğretmek amacıyla kurslar açılacak ve öğretmen görevlendirmesi yapacaklardır. Türkçe kursları hafta sonu ve öğrencinin okuldan mahrum olmamsı için ders saatleri dışında açılacaktır. Açık ortaokul ve açık liseye kayıt yapmak isteyen öğrencilere, halk eğitim müdürlükleri her türlü kolaylığı göstereceklerdir. Mesleki Eğitim Merkezlerinde, iş ve meslek edinmelerini sağlamak amacıyla kurslar açılacaktır. Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilere, rehberlik ve araştırma merkezleri tarafından her türlü destek verilecektir. İlimiz genellinde yabancı öğrencilere yönelik iş ve işlemlerin, aksama ve mağduriyete meydan vermeden, ilgili genelge doğrultusunda yerine getirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
İl Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Demirci, tüm komisyon üyelerine katkılarından dolayı teşekkür ederek, toplantıyı sonlandırdı.

Haberleri