Bağımsız Denetimdeki Gelişmeler Ve Beklentiler Masaya Yatırıldı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuh Yükselgüngör, şirketler küresel ekonominin parçası olmak istiyorsa bağımsız denetimi önemsemeleri gerektiğini belirterek, “Bağımsız denetimleri modern ekonominin bir gerekliliği olarak görüyoruz” dedi.
Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK), MTSO ile Mersin Bağımsız Denetçiler Derneği (MEBADEN) tarafından düzenlenen “Bağımsız Denetimdeki Gelişmeler ve Beklentiler” konulu konferans, MTSO’da gerçekleştirildi. Toplantıya MTSO Başkan Yardımcısı Nuh Yükselgüngör, KGK Başkanı Ahmet Seyit Baş, MEBADEN Başkanı Harun Dumlu ile çok sayıda davetli katıldı.
Toplantıda konuşan MEBADEN Başkanı Dumlu, Ocak 2014’te kurulan derneklerinin amacının, öncelikle kendi üyelerinden başlamak üzere meslek mensuplarını ve kamuoyunu bağımsız denetim konusunda bilgilendirmek olduğunu söyledi. Bağımsız denetime zorunlu olarak tabi olunmasının bazı kriterlere bağlı olduğunu belirten Dumlu, “Bu kriterleri belirleme yetkisi de Kamu Gözetim Kurumu’nun hazırladığı taslak ile Bakanlar Kurulu’na verilmiştir. Bu çerçevede üç kriter belirlenmiştir. Bunlar, aktif toplam, net satış hasılatı ve çalışan sayısıdır. Üç kriterden ikisini taşıyan şirketler zorunlu olarak bağımsız denetime tabidirler. 2014 yılı için belirlenen kriterler ise 75 milyon aktif toplam, 150 milyon net satış hasılatı ve 250 çalışan sayısıdır” dedi.
“BAĞIMSIZ DENETİMİ EKONOMİNİN GEREKLİLİĞİ OLARAK GÖRÜYORUZ”
MTSO Başkan Yardımcısı Yükselgüngör ise yeni Türk Ticaret Kanunu ile şirketlerin dünya rekabetinde rekabet gücünü arttıracak, küresel bir firma olmasının önünü açacak, dünyaya entegre olmasını sağlayacak yeni düzenlemeler geldiğini anımsattı. Bunlarda birinin de bağımsız denetim olduğunu dile getiren Yükselgüngör, “Bu konu ile ilgili düzenlemeleri yapması için önemli bir kurumumuz olan Kamu Gözetimi Kurumu; bu sistemin daha düzgün çalışması adına önemli ve gerekli bir görevi ifa etmektedir. Dünya değişiyor, küresel ticaret dönüşüyor. Eğer şirketlerimiz küresel ekonominin kaliteli, prestijli ve güvenilir bir parçası olmak istiyorlarsa ortaklarına ve paydaşlarına hesap verebilmeliler, şeffaf olabilmeliler. Tüm bunlar için kurumsallaşmanın ve yönetişim felsefesinin bir gereği olarak bağımsız denetimleri önemsiyor ve MTSO olarak modern ekonominin bir gerekliliği olarak görüyoruz. Yeni kurulan Mersin Bağımsız Denetçiler Derneği’nin, sistemin daha iyi işlemesi, kamuoyuna doğru anlatılması ve denetçilerin görevlerini daha etkin ve doğru yapmaları adına önemli görevler üstleneceğine inanıyoruz” diye konuştu.
“DENETİM İŞİ EKİP İŞİDİR”
KGK’nın uluslararası gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten KGK Başkanı Baş da Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası düzenlemeleri takip etmeye devam edeceklerinin altını çizdi. Bunları takip ederek, gerçekleştirmek zorunda olduklarını vurgulayan Baş, “Bunlar mesleğin kalitesini yukarı taşıyacaktır. AB ülkeleri bağımsız denetimde belirli bir kriterdir. Bakanlar Kurulu’nun belirlediği kriterler de esasında AB kriterlerinin bir yansımasıdır. Belli büyüklüğü aşan işletmeler bağımsız denetime tabi tutulur. Daha küçük işletmelerle ilgili olarak AB de bir arayış içinde. Bununla ilgili olarak Uluslararası Denetim Standartları Kurulu’nun ortaya koyduğu sınırlı bağımsız denetim standardı var. Bağımsız denetim kadar ağır değil, çok fazla süreç gerektirmiyor ve bağımsız denetim kadar maliyetli olmayan bir süreç. Bazı ülkeler bunu bağımsız denetim dışında kalan işletmelerde uyguluyor. Bu bize örnek teşkil edebilir. Bağımsız Denetim Yönetmeliği’ne 3 yıllık bir geçiş süreci koyduk. Bu süreç içerisinde meslek mensuplarının eğitim için üniversitelerle işbirliğine gittik. 12 bin meslek mensubu eğitim aldı. Denetim işi ekip işidir. Bu şekilde bakarak şirketlerinizi kurun” ifadelerini kullandı.
Bağımsız denetimin ekonomi için çok önemli olduğunu kaydeden Mersin Bağımsız Denetçiler Derneği Eğitim Danışmanı Mehmet Özbilecikli ise “Özellikle ekonomi üzerinde etkisi olan her işletmenin denetime tabi olması gerekiyor. Bağımsız denetimin, denetlenen şirket, bağımsız denetçi ve çıkar grupları olarak üç tarafı vardır. Başarı için denetlenen firmanın doğru bilgi vermesi, denetçinin bu bilgileri raporlayarak çıkar gruplarına sunması gerekiyor. Bağımsız denetim, ekonominin şeffaf, adil ve hesap verilebilir olması için bir fırsattır” dedi.
Toplantıda daha sonra Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Daire Başkanları Rafet Dilmen ve Salih Ağa da konuyla ilgili birer sunum gerçekleştirerek, katılımcıların sorularını cevapladılar.

Haberleri