Edirne’de yaşayan 53 yaşındaki Güngör Kıvcı’nın çürüme nedeniyle 35 santimetre kalan ince bağırsağı, Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen "STEP" yöntemiyle 100 santimetreye kadar uzatıldı.
Yaklaşık 4 ay önce karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran Güngör Kıvcı’ya ince bağırsağının pıhtı nedeniyle tıkandığı ve büyük kısmının çürüdüğü söylendi. Kıvcı’nın bağırsağının çürüyen kısmı ameliyatla alınmasına rağmen çürüme durdurulamadı. Ardından bir ameliyata daha alınan hastanın bağırsağı 35 santimetreye kadar kısaldı. Kısalma nedeniyle beslenmede sıkıntısı yaşayan 2 çocuk babası Kıvcı’ya doktorları bağırsak nakli yapılması gerektiğini belirtti. Kıvcı, beslenmesini ise damardan sürdürdü. Nakil için araştırma yapmaya başlayan aile, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde ince bağırsağın "Seri Transvers Enteroplasti" (STEP) yöntemiyle uzatıldığını öğrendi. Aile kısa süre içinde hazırlıklarını yaparak, ameliyatı gerçekleştiren Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Erdoğan’la görüştü.
HAYATA YENİDEN DOĞDU
Yapılan ön hazırlıkların ardından iki hafta önce ameliyata alınan Kıvcı’nın ince bağırsağı, 3 saatlik bir operasyonla 100 santimetreye kadar uzatıldı. Operasyonun ardından hızlı bir iyileşme gösteren Kıvcı, uzun bir aradan sonra ağızdan beslenmenin mutluluğunu yaşadı. Bağırsağının uzamasıyla hayatının yeniden değiştiğini dile getiren Kıvcı, "Ağızdan beslenemediğim için sürekli zayıflıyordum. Ameliyattan sonra hiç zayıflamadım. Hayata ikinci kez geldim. Çok mutluyum" dedi.
Ameliyat hakkında bilgi veren Prof. Dr. Okan Erdoğan ise, hastanın ince bağırsağının pıhtı nedeniyle tıkanma ve çürümeye neden olduğunu ifade ederek, "Ameliyatla tamamına yakınını çıkarmışlar. Normal uzunluğu 3-3,5 metre olan bağırsak, 35 santimetreye kadar kısalmış. Hastanın kalan bağırsağına uçurtma kuyruğu gibi 2 santimetrelik aralıklarla kesiler atarak 100 santimetreye kadar uzattık. Ameliyat yaklaşık 3 saat sürdü. Hastamız yoğun bakımda bir gün bile yatmadı" diye konuştu.
"6 AYLIK ÖMRÜ KALIRDI"
"Operasyon yapılmasaydı hasta 6 ay içinde yaşamını kaybedebilirdi" diyen Prof. Dr. Erdoğan, "İnce bağırsağın olmaması hayatla uyuşmuyor. Hasta, bağırsağının yüzde 75’inden fazlasını kaybettiği zaman hayata tutunamıyor. Güngör Bey bu ameliyatı olmasıydı 6 aydan fazla yaşama şansı olmazdı. 6 ayı da hastanede geçirirdi. Şu an tamamen ağızdan besleniyor. Birkaç gün içerisinde taburcu edeceğiz. Bir ay sonra katı gıdalarla beslenmeye başlayacak" dedi.
STEP YÖNTEMİ DÜNYADA 200 KİŞİYE UYGULANDI
Prof. Dr. Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı:
"Yöntem dünyada çok fazla uygulanmıyor. Dünyada şu ana kadar 200 kişide bu yöntem uygulandı. Biz 6’ncı kez bu operasyonu yaptık. Diğer 5 hastamız sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürüyor. Bu yöntemin alternatifi ince bağırsak nakli ancak pahalı ve riskli olduğu için çok fazla yapılmıyor. Bu yöntemin avantajı, hastanın kendi dokusu olduğu için ekstra bir tedaviye gerek kalmıyor. Ameliyat olamayan hastalar ise karaciğer yetmezliği ve enfeksiyonlardan hayatlarını kaybediyor."