Baib İhracatin Yıldızları 2013 Ödül Töreni

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) tarafından düzenlenen "İhracatın Yıldızları 2013 Ödülleri" töreninde Antalya, Burdur ve Isparta’da ihracat yapan firmalara ödül verildi.
BAİB tarafından organize edilen "İhracatın Yıldızları 2013 Ödül Töreni" Akra Barut Otel’de gerçekleştirildi. Ödül törenine, Ekonomi Bakanı Yardımcısı Adnan Yıldırım, Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya, Burdur ve Isparta illerinin valileri, milletvekilleri, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, STK ve ihracatçı firmaların temsilcileri katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, son 10 yıldır ülke ekonomisinde ihracatın her geçen gün artarak büyüdüğünü kaydetti.
250 ÜLKEYE İHRACAT
Türkiye’de 2002 yılında ihracatın 36 milyar dolarken, bölgede 200 milyon dolar ihracat yapıldığını ve ülke genelinde kişi başına düşen milli gelirin 3 bin 500 dolar seviyesinde olduğunu aktaran Satıcı, "Küçük bir ekonomi ve az ihracatla idare ediyorduk. Oysa artık kabuğumuzu kırdık. 61 bin ihracatçı ile 250 ülkeye yönelik ihracat, ithalat ve yurt dışı müteahhitlik hizmetleri dahilinde 450 milyar dolara yaklaşan bir dış ticaret portföyüne ulaştık" dedi.
RUSYA İL TİCARET SIKINTISI
Satıcı, hızlı büyüyen ve gelişen ticarette dönem dönem sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, “Rusya’da yaşanan devalüasyon sonucu ithalatçılardan yüklü miktarda alacağı olan ihracatçılar bulunuyor. İhraç ettikleri ürünlerin tahsilatlarında ciddi zorluklar yaşıyor. Bu açıdan devletten destek istiyoruz. Sektörün en önemli pazarında son dönemde yaşanan baş döndürücü gelişmeler basitçe devalüasyon olarak nitelenemeyecek derinlikte. Rus halkının alım gücünün neredeyse yarı yarıya düşmesi bölgemiz insanının en önemli geçim kaynağı olan yaş meyve sebze sektörüne önemli bir darbe vurmaktadır. Bu durum sadece ihracatçıyı değil, üreticiyi de tedirgin ediyor" diye konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, son 10 yılda Isparta’nın ihracatını 2 kat, Antalya’nın 3 kat, Burdur’un da 9 kat artırdığını aktararak, “3 ilin ileriki dönemde katma değeri yüksek ihracata daha fazla yönelmelerini temenni ediyoruz. Bu yılın 11 ayında mal ihracatının yüzde 4,4 artış gösterdi. Büyümenin tamamı ihracattan sağlandı. Gelecek yıl da ihracatın büyümeye katkısının artarak devam edecek” dedi.
Ekonomi Bakanı Yardımcısı Adnan Yıldırım, Ekonomi zirveleri ile istihdamı nasıl teşvik ve inovasyonu arttıracak adımları hedeflediklerini kaydetti.
“ZİRVE EN KISA ZAMANDA YAPILACAK”
Ekonomi anlamında Antalya’ya çalıştıklarını kaydeden Yıldırım, “Kente ihracat yatırım anlamında çalıştık. Antalya’nın tarım, sanayi, turizmini, ihracatını, yatırımını ve bakanlık desteklerinden nerelerde yaralandığını ve neler yapabileceğimizi anlatacaktık. Eksiklikleri işadamlarımıza konuşmaya gelmiştik. Ama olmadı. Bu program değişikliği buna izin vermedi. İlk uygun tarihte yapamadığımız Antalya Ekonomi Zirvesi’ni Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla en kısa zamanda yapacağız” dedi.
RUSYA İLE DALGALI TİCARET
“500 milyar dolarlık mal ihracatı, 150 milyar dolar hizmet ihracatı bizim için 2023 hedefleri açısından önemlidir” diyen Yıldırım şöyle konuştu:
“150 milyar dolarlık mal ihracatı içinde Antalya’nın yerinin önemlidir. Rusya ile dalgalı serbest ticareti yapmanın bu dönemde ve uygulamalarını hayata geçirilmesinin çalışması içindeyiz. Bakanlığımız ve Rusya’nın ekonomi kalkınma bakanı ve diğer bakanlıklardan oluşan bir ekiple Rusya ile önümüzdeki yıllardaki ticari ilişkilerimizi ve karşılıklı yatırımlarımızın alt yapısını oluşturmaya ve bu zor günleri bu girişimlerle kuvvetlendirmeye çalışıyoruz. İlk toplantımızı geçen hafta Rusya’dan ekipler geldi. İstanbul’da toplantı yaptık. 3 ayda bir Moskova’da, 3 ayda bir Ankara’da toplantılar yapacağız. Türk firmalarının ve Rusya firmalarının yaşadığı problemleri yerinde çözeceğiz. Rusya’da aynısını yapacak. Hızlı ve pratik şekilde sorunları çözeceğiz” diye konuştu.
Antalya Valisi Muammer Türker ise, komşu ülkelerde yaşanan sorunların Türkiye’yi önemli ölçüde etkilediğinin altını çizerek, “Ukrayna ve Rusya ile kriz bölgesel küresel kriz olarak karşımıza çıkıyor. Ruble’nin değerinin düşüşü ihracatçının, dışında turistik eşya satan küçük dükkan sahibini bile etkiliyor. Dolayısıyla dünyada dengelerin değiştiğini ama değişmeyen bir şey var ülke ekonomilerin pastadan daha fazla pay alma arzusu. Bu da keskin rekabet ortamını beraberinde getiriyor” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Antalya, Burdur ve Isparta’da en fazla ihracat yapan firmalara ödülleri verildi. BAİB’e üye en fazla ihracat gerçekleştiren ilk firma ise şöyle sıralandı:
“Eti Aliminyum A.Ş., Sembol Uluslar arası Yatırım Peyzaj İnş.Turizm ve Tic. A.Ş., Çağlar Plastik A.Ş., Muşlu Kardeşler Yaş Sebze Meyve ve Pazarlama Turz. Sey. Nak.San.Tic.A.Ş., Uçak Kardeşler Gıda Seracılık Uluslar arası Nakliye Plastik San. Ve Ltd.Şti.”
19 sektörel bazda en fazla ihracat yapan ilk 3 firmaya da ödülleri verildi.
ÖZEL ÖDÜLLER
Gecede ihracat özel ödülleri ise, Robertet Gulyagı ve Itrıyat Sanayi Litd.Şti., Çiçekmersan Mermer San ve Tic. Ltd. Şti, Antalya Yenigün Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Port Akdeniz Antalya Limanı, Gümrük Müşaviri Yrd. Oktay Güler’e verildi. Güler’e bölge ihracatına ve ekonomisine katkılarından dolayı özel ödüle layık görüldü. Gece toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Haberleri