Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hollandalı gazetecinin terör örgütü propagandası yapmaktan gözaltına alındığını belirterek, "Türkiye’den herhangi bir gazeteci Almanya’da, Fransa’da, o ülkede bölücü terör örgütü olarak nitelendirilen bir terör örgütüyle irtibatlı propaganda yaptığına veya buna dair çalışma yaptığına ilişkin bir iddia, bir isnat, bir ihbar olsa Fransa, Almanya, Avusturya bunu incelemez mi? Elbette inceler. Önemli olan bunu yaparken hukuka uygun davranıyor mu ona bakacaksınız" dedi.
7. Büyükelçiler Konferansı’nda konuşan Adalet Bakanı Bozdağ, hükümet olarak ifade özgürlüğü kapsamında ciddi reformlara imza attıklarını ve 2014’te özel yetkili mahkemelerin tamamen kaldırıldığını ifade etti. Bozdağ, "Özgürlük hakimi diye nitelendirilen Türkiye’de sulh ceza hakimliklerini kurduk. Avrupa Birliği’nin sulh ceza hakimliklerinin kurulmasında olumlu görüşü var. Hem Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun olumlu görüşü var hem de Avrupa Birliği çerçevesinde birçok kurumun olumlu görüşü var. Sulh ceza mahkemeleri koruma tedbirine karar veriyor, hem idari para cezalarını inceliyor hem de tutuklama gibi kişi güvenliği, hürriyeti ile ilgili önemli kararlar veriyor" dedi.
“Makul şüphe” ile ilgili eleştirilere cevap veren Bozdağ, şunları kaydetti:
"Gazetelerimize, siyasilerimize baktığımızda tutuklama, telefon dinlemesi, el koyma, teknik takip, makul şüphe ile yapılıyor. Doğru mu, değil. Bunların hepsi koca bir yalan. Bunların hepsi algı operasyonu çerçevesinde yapılan tartışmalar, bazıları için art niyetli açıklamalar olduğunu ifade etmek isterim. Bir delilin elde edilmesi, herhangi bir suç istinadında şüphelinin yakalanabilmesi için savcı talep ettiğinde hakim arama kararı veriyor. Makul şüphe varsa arama kararı veriyor. Bizim derdimiz, kişi güvenliği ve hürriyetini teminat altına almak. Delilleri bulmak, suçluları bulmak, yargıya teslim etmek. Tutuklama somut delil, kuvvetli şüphe ile oluyor."
Hollandalı gazetecinin gözaltına alınmasına ilişkin olarak Bozdağ, terör örgütü propagandası yapmaktan gözaltına alındığını vurgulayarak, "Türkiye’den herhangi bir gazeteci Almanya’da, Fransa’da, o ülkede bölücü terör örgütü olarak nitelendirilen bir terör örgütüyle irtibatlı propaganda yaptığına veya buna dair çalışma yaptığına ilişkin bir iddia, bir isnat, bir ihbar olsa Fransa, Almanya, Avusturya bunu incelemez mi? Elbette inceler. Önemli olan bunu yaparken hukuka uygun davranıyor mu ona bakacaksınız. Hukuki bir süreç işlemiş, ifadesi alındıktan sonra da serbest bırakılmıştır. Ama kıyamet koparıldı. Çünkü Türkiye’nin bu konuda haksız bir sabıkası var" diye konuştu.
Tutuklama sayısında Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerinden daha geride olduğunu söyleyen Bakan Bozdağ, Avrupa Birliği’nde tutuklu sayısı oranının 22.9, Türkiye’de ise 14.1 olduğunu kaydetti.