Bakan Canikli Akaryakıt Platformunu İnceledi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Mersin’de Gümrük Muhafaza botu ile denizin içerisine kurulan ve gemilerden akaryakıt naklinin yapıldığı akaryakıt platformunda incelemelerde bulundu.
Bakan Canikli, bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Mersin’de, Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret ettikten sonra Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’ne ait botla akaryakıt platformunda incelemelerde bulundu. Vali Hasan Basri Güzeloğlu ve bazı bürokratların da eşlik ettiği incelemeler sırasında Mersin Limanı 1. No’lu rıhtımdan botla denize açılan Bakan Canikli, denizin içerisinde kurulu bulunan ve gemilerden akaryakıt naklinin yapıldığı akaryakıt platformundaki çalışmaları yerinde tespit etti. Canikli daha sonra yine botla Mersin Serbest Bölge rıhtımını gezdi ardından ATAŞ akaryakıt antrepolarında inceleme yaptı.
Burada gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Canikli, akaryakıtın, Türkiye’ye girişi, millileşmesi ve vergilendirilmesi, sonra tekrar eğer çıkması gereken varsa transit ticaret çerçevesinde gemilerle gönderilmesi işlemlerini yerinde tespit ettiklerini söyledi. Özellikle denizdeki platform ve diğer araçlarla petrolün pompalanması, daha sonra depolara dağıtılması oradan tankerler yoluyla kullanıma gönderilmesi gibi kritik noktaların, akaryakıtın akışı ile ilgili tüm sürecin ayrıntılı bir şekilde tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Canikli, "Böylelikle her hangi bir kayıtdışılık söz konusu olursa buna nasıl müdahale edilebilir, nasıl engellenebilir ve nasıl tespit edilebilir, bu aşamaları yerinde gördüğümüz taktirde bu tespitleri daha kolay yapabiliriz, daha sağlıklı yapabiliriz. Teorik olarak bunları kağıt üzerinde biliyoruz ama yerinde görmek elbette çok farklı" diye konuştu.
Özellikle akaryakıtın platformdan aktarılması kısmının son derece önemli olduğunu ifade eden Canikli, şöyle devam etti:
"Çünkü işin ilk anı, ilk noktası. Dolayısıyla orada bütün imkanlar kullanılarak giriş yapılırken bire bir tespitin, gerçek reel bir tespitin yapılabilmesi gerekiyor. Başka bir ifade ile o noktadan itibaren hiçbir şekilde sızıntı olmaması gerekiyor. Kayıtdışı imkanı oralardan eğer başlarsa bu çok büyük hacimli akaryakıtın vergisiz olarak Türkiye topraklarına girmesi, ciddi anlamda bir gelir kaybı anlamına geliyor. Nitekim, daha önce yapılan çalışmalarda o platformlardan plastik boru hatları ile kaçak akaryakıt nakli yapıldığı ortaya çıkarılmıştır. O nedenle çok rahatlıkla benzer yöntemlere baş vurulabilir. Tabii bu şekilde art niyetli bir adım atacak olan varsa teknoloji çok hızlı gelişiyor, teknolojinin son imkanlarını da kullanıyorlar. Bu durum her illegal oluşum ve çaba için geçerli. Onlar en yeni teknolojiyi kullanabiliyorlar. Bizim de onları bertaraf edebilmemiz için onlardan daha ileri bir şekilde hem o teknolojiyi kullanmamız hem de o metotları ortaya çıkaracak mekanizmaları kurmamız lazım."
"GEMİLER 24 SAAT İZLENECEK"
Yaptıkları incelemelerde ilk tespitlerinin, denizdeki platformdan şamandıralara yanaşacak olan petrol transferi yapacak olan tüm gemilerin 24 saat izlenmesine imkan sağlayacak bir mekanizmanın kurulması şeklinde olduğunu aktaran Canikli, "Tabi bu merkezden de izlenebilecek şekilde olacak. Böyle bir kaçak söz konusu olduğunda bunun hacmi de büyük oluyor. Öncelikle yanaşan gemilerin kontrol altına alınması ve daha sonra da o gemilerden aktarılacak petrolün milimetrik olarak doğru bir şekilde tespit edilmesi ve kayıt altına alınması gerekiyor. Bu bakımdan bu ziyaretimiz çok olumlu oldu" ifadelerini kullandı.

Haberleri