Bakan Eker, Türkiye’nin Yeni Kırsal Kalkınma Hamlesini Açıkladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "IPARD-2 hibeleri 2015 yılında başlıyor. Hedefimiz bu fonları da tam ve etkin kullanmak. 801 Milyon Avro AB katkısı, 244 Milyon Avro Türkiye’nin katkısı toplam 1 Milyar 45 Milyon Avro hibe kullanılabilecek. Bu da yaklaşık 3 Milyar TL" dedi.
Türkiye tarımının en büyük makineleşme ve teknoloji hamlesini başlattıklarını ifade eden Eker, “2007 yılında 4 makine-ekipman ile başladığımız desteği her yıl artırdık. 2014 yılında tarım ve hayvancılıkta kullanılan 41 çeşit makine-ekipmanı destekler kapsamına almaya başladık. Son 8 yılda 262 bin yeni makine-ekipman projesine 1 Milyar TL destek verdik. Bu destekten daha fazla üreticinin faydalanması için 2015 yılından itibaren sıfır faizli kredi kapsamına alıyoruz. Etkin su kullanımı için Damla ve Yağmurlama sulama yatırımlarına hem sıfır faizli kredi 2006 yılından bu yandan hem de yüzde 50 hibe verdik. Bugüne kadar 1,8 Milyar TL sıfır faizli kredi sağlandı. 228 Milyon TL yüzde 50 hibe destek sağlandı. Kredi ve hibelerle toplamda 5 Milyon dekar alan damla ve yağmurlama sistemi kurduk.
Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“2006 yılında başlayan bu hamleyi daha ileriye götürdük, kapsamını genişlettik.AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında kırsal kalkınmaya yönelik toplam kaynak. AB katkısı 800 Milyon Avro, Türkiye’nin buna ilave koyacağı katkı ise 270 Milyon Avro.
Toplam da 1,1 Milyar Avro hibe olarak kullanabileceğimiz bu da 3 Milyar TL tekabül etmekte. Eğer biz bunu yüzde 50 hibe vereceğimiz hesabıyla verdiğimiz düşüncesi ile 6 Milyar TL yatırım demektir.”
Konulara göre değişmekle birlikte 3 Milyon Avroya kadar olan yatırımlara yüzde 50-65 arasında destek sağladıklarını bildiren Eker, “Toplam proje başvuru çağrı sayısı 13 çağrı, Sözleşme imzalanan proje sayısı 7 bin 938, Sözleşme imzalanan projelerin toplam yatırım tutarı 3,8 Milyar TL, Bu projelere sağlanan hibe miktarı 2,2 Milyar TL, Tamamlanan ve üretime geçinen tesis/proje sayısı 7 bin 091, Ödenen hibe miktarı 1,5 Milyar TL. IPA fonlarını tam olarak kullanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. Kendisine tahsis edilen proje tutarlarını, parayı tamamını kullanabilen bir bakanlık olduk. TKDK uygulamaları AB Komisyonu tarafından Başarı Hikayesi olarak nitelendirilmiştir” diye konuştu.
IPARD ile sağlanan özel ayrıcalıklar olduğunu söyleyen Eker, “IPARD ile kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık tanıyoruz. Kadın ve gençlerin yatırımlarını öne çıkarmak için proje seçiminde ilave puan veriyoruz. Genç yatırımcılar için (40 yaş altı) hibe oranı yüzde 65’e kadar yükseliyor. Bugüne kadar yaklaşık 4 bin genç yatırımcıyla hibe sözleşmesi imzalandı, 750 Milyon TL hibe ödendi. Toplam yatırımcı sayısının ve ödenen hibenin yüzde 50’sini genç yatırımcılar oluşturuyor. 600 kadın yatırımcımıza 80 Milyon TL hibe ödendi. Toplamdaki payı yüzde 8’dir. Bunun da artmasını temenni ediyoruz. Kooperatif ve üretici örgütlerine üye yatırımcılara proje seçiminde öne çıkması için ilave puan veriyoruz, örgütlenmeyi teşvik ediyoruz. Dağlık alanda yapılan yatırımlarda hibe miktarı artıyor. Örneğin dağlık alanda genç girişimcilerin yatırımlarında hibe miktarı yüzde 65’e çıkıyor. Makine-ekipman alımlarında gümrük vergisi ve KDV muafiyeti sağlıyoruz. Verilen hibeler dışında bugüne kadar toplam 784 Milyon TL vergi muafiyeti ile yatırımcılar desteklendi” şeklinde konuştu.
IPARD’ın Türkiye tarımına kazandırdıklarını sıralayan Eker, şöyle devam etti:
“756 tane tavukçulukla ilgili tesis kurduk. 535 adet süt üretim çiftliğini destekledik. 404 adet kırmızı et besi çiftliğini destekledik. 562 bin 480 yeni makine-ekipmanı destekledik. 5 bin 343 traktör alımını destekledik. Desteklediğimiz projelerde 13 bin kişinin istihdamını sağladık. Tarımsal alanda AB standartlarında proje hazırlama kapasitesinin artmasına büyük katkı sağladık. Tarımın finansmanına katkı sağladık. Yatırımcıların IPARD kapsamında uygun ve kolay kredi alabileceği sistemi oluşturduk.”
2020 yılına kadar uygulanacak IPARD-2 için AB Komisyonundan ön onay alındığını hatırlatan Bakan Eker, “IPARD-2 hibeleri 2015 yılında başlıyor. Hedefimiz bu fonları da tam ve etkin kullanmak. 801 Milyon Avro AB katkısı, 244 Milyon Avro Türkiye’nin katkısı toplam 1 Milyar 45 Milyon Avro hibe kullanılabilecek. Bu da yaklaşık 3 Milyar TL" dedi.
IPRAD-2’nin getireceği yenilikleri anlatan Bakan Eker, “ Süt ve et üreten işletmelere yatırım tedbirinde kapsam genişliyor, hibe oranı yüzde 70’e çıkıyor. İşleme ve pazarlamaya yönelik yatırımlarda hibe oranı artıyor. Kırsal da yenilenebilir enerji yatırımları destek kapsamına alınıyoruz. Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi tedbirinde yüzde 50 olan hibe oranı yüzde 65’e çıkıyor, kapsam ve üst limit artıyor. Desteğe esas üst limit 500 bin Avroya olacak” ifadelerini kullandı.
Bakan Eker, 2015 yılında en az 1,2 Milyar TL hibe ödemesi planlandığını belirterek, “TKDK’nın, sadece IPARD destekleri değil, kırsal kalkınmaya sağladığımız ulusal kaynaklı destekleri de kapsayan AB’de olduğu gibi bir “Ödeme Ajansı”na dönüştürülmesine yönelik çalışmalar yapılacak. IPARD-2’nin 2015 yılı içerisinde uygulamaya geçmesi için gerekli akreditasyon çalışmaları tamamlanacak. 2015 yılında yeni kurulacak tesisler ile ilave 10 bin istihdam daha oluşturulması planlanıyor. Kurum merkez ve taşra koordinatörlüklerine 300 ilave personel alımı gerçekleştirilecek” ifadelerini kullandı.

Haberleri