Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan askeri alandan alınarak Atatürk Havalimanı’na katılan 585 bin metrekare alandaki inşaat çalışmalarını yerinde inceledi.
Bakan Elvan, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, THY Genel Müdürü Temel Kotil ve TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ile birlikte yeni uçak taksi yolu ve park sahalarını gezdi. Havalimanı muhabirleri ile sahayı gezen Bakan Elvan, yeni açılan park yerini ilk olarak kullanan THY’ ait uçakla Cenevre’ye giden yolcuları da bizzat uğurladı. Uğurlama sırasında THY Genel Müdürü Temel Kotil’in bir bayan yolcunun el bagajını uçağa çıkararak yolcusuna jest yapması dikkat çekti. Yeni park sahalarının açılış töreninin ardından, Bakan Elvan Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde bulunan İstanbul Havalimanları Muhabirleri Derneği’ni ziyaret ederek burada görev yapan muhabirlerle bir süre sohbet etti. Atatürk Havalimanı’nda yoğunluğun her geçen gün arttığına dikkat çeken Elvan, “Milli Savunma Bakanlığı’mızdan devraldığımız çok değerli bir araziyi Atatürk Havalimanı’na katarak önemli bir çalışmaya imza attık. 26 yeni uçak park yeri ile birlikte kapasitemiz 127 uçağa çıktı. Çalışmalar bittiğinden uçak park yeri sayısı 145’e çıkacak, bu da limana rahat bir nefes aldıracak” dedi.
Sivil havacılık alanında Türkiye’de son 10 yılda çok önemli gelişmeler sağlandığını belirten Bakan Elvan, “Son 10 yıllık süreçte havacılık sektörünün çift haneli büyüdüğünü görüyoruz. Ortalama büyüme hızının yüzde 14.4 olduğunu söylemek istiyorum. Bu büyüme hızı dünya havacılık büyüme hızının 3 katıdır. Türkiye büyüme performansının oldukça üzerinde bir büyüme performansı yakaladı. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi sivil havacılık alanında serbestleşmeye gitmemiz. Yeni bir yasal düzenlemeyi yürürlüğe koymamız ve buna paralel bir şekilde yatırımlarımıza yoğun bir şekilde başlayarak havalimanı sayımızı 26’dan 53’e çıkarmamız oldu. Halen havalimanı yatırımlarımız devam ediyor. Bundan sonraki süreçte havalimanı yatırımlarımız devam edecek. Bizim arzumuz isteğimiz şu, genel olarak belirlediğimiz politikada şu, her bir vatandaşımızı 100 km mesafeden havayoluna ulaşmasını istiyoruz. Bu çerçevede şuanda Ordu-Giresun’da, Rize’de, Hakkari’de ve birçok ilimizde havalimanı yatırımlarına devam ediyoruz ve devam edeceğiz” diye konuştu.
“DÜNYANIN EN BÜYÜK İLK 15 HAVALİMANI ARASINDA ATATÜRK HAVALİMANI DA VAR”
Bakan Lütfi Elvan, Atatürk Havalimanı’nın, dünyanın en önemli havalimanlarından bir tanesi olduğunu belirterek, “Atatürk Havalimanı’na gelince, bugün burada bulunmamızın en önemli nedenlerinden bir tanesi olarak şunu ifade etmek istiyorum. Atatürk Havalimanı dünyanın en önemli havalimanlarından bir tanesi haline geldi. Şunu ifade edeyim. Havacılık, Uluslararası Havacılık Konseyinin Eylül ayı için hazırlamış olduğu rapora baktığımızda bu raporda Atatürk havalimanı için şunu söylüyor. Bir önceki aya göre dünyada en fazla yolcusu artan havalimanının Atatürk Havalimanı olduğunu söylüyor. Yani birinci sırada yer alıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’nında yüzde 18.5’luk bir artışla kendi grubunda Sabiha Gökçen Havalimanı’nın artış hızı itibariyle dünyada 2’inci sırada olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla hem Atatürk Havalimanı’mız hem de Sabiha Gökçen Havalimanı’mız hızla büyüyor, gelişiyor. Özellikle yolcu sayısında, inen ve kalkan yolcu sayısında çok ciddi artışlar söz konusu. Yine Uluslararası Havacılık Teşkilatı’nın ekim ayında yayınlamış olduğu diğer bir rapora göre, Atatürk Havalimanı’mız ilk kez dünyadaki en fazla yolcu taşıyan ilk 15 havalimanları arasına girdi. İlk kez oldu bu. Şuanda dünya havalimanları arasında Atatürk Havalimanı’mız 13’üncü sırada. Dünyanın en büyük ilk 15 havalimanı arasında artık Atatürk Havalimanı var diyebiliriz” şeklinde konuştu.
Atatürk Havalimanı’na gündüz aşağı yukarıya 1300 uçağın iniş kalkış yaptığını belirten Elvan, şöyle devam eti: “Bunun anlamı şu; her bir dakikada bir iniş-kalkış gerçekleşiyor diyebiliriz. Pik saatlere baktığımızda aşağı yukarı 40 saniyede bir uçağın iniş-kalkış yaptığını görüyoruz. Bu kadar yoğun bir havalimanında her bir dakikada iniş-kalkışların bulunduğu bir havalimanında hiç bir aksamaya neden olmadan, bu apron yatırımını gerçekleştirmemiz büyük bir başarı. Ben burada hem DHMİ Genel Müdürlüğümüze, hem de yüklenici firmamıza çok teşekkür etmek istiyorum. Uçaklarımızı iniş-kalkışlarına hiç bir engel olmadan burada hem apron imalatı hem de paralel taksi rutlarının yapımı gerçekti. Peki geçmişte durum neydi ne oldu? Bunu kıyaslayacak olursak, Atatürk Havalimanı’nda 101 adet uçağın park edebileceği bir apron kapasitemiz var. Bugün biz buna 26 adet uçağı daha ilave ettik. Peki bu neyi sağlayacak; bu uçaktaki gecikmelerin önüne geçecek. Zaman zaman seferlerin iptaline neden olan hususlar söz konusu olabiliyor. Yer probleminden dolayı, apronda yaşanan sıkıntılardan dolayı seferlerin iptali söz konusu olabiliyor. Bundan sonra bu tür iptallerle bu tür gecikmelerle karşı karşıya kalmayacağız.”
“17 UÇAKLIK BİR APRON DAHA İNŞA EDECEĞİZ”
Bakan Lütfi Elvan, 26 uçaklık orta ve büyük gövdeli uçakların park etmesine yönelik apronla yetinmeyeceklerini de ifade ederek, “Önümüzdeki yılın ilk yarısında 17 uçaklık bir apronu hemen teneke mahallesi dediğimiz o bölgeye inşa edeceğiz. Toplam 267 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırımımız özellikle Atatürk Havalimanı’nın kapasitesinin artırılmasına ciddi katkı sağlayacak. Bizim beklentimiz şu; geçen yıl 1100, zaman zaman 1200’lere ulaşan günlük uçak sayımız vardı. Bu yıl biz 1300’ü geçtik. Önümüzdeki yıl 1400’e ulaşacağız belki ve geçeceğiz. Bu yıl sonu itibariyle aşağı yukarı 57 milyon yolcunun 2014 yılı itibariyle havalimanımızı kullanması söz konusu olacak. Şuan itibariyle 48 milyon yolcumuz Atatürk Havalimanı’nı kullanmış durumda. Dolayısıyla bizim beklentimiz 57 milyon. Geçen yılki rakamımız 50 milyon yolcuydu. Bu yılki beklentimiz 57 milyon civarıdır. Hava Kuvvetlerimizin ve Milli Savunma Bakanlığımızın çok büyük katkıları oldu. Arazi onlar aitti. 585 bin metrekarelik bir araziydi. Bu araziyi sağ olsunlar bize verdiler” dedi.