Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaşım Koridoru (TRACECA) Hükümetlerarası Komisyon Başkanlığı’nı, Tacikistan’dan devraldı.
Bakan Lütfi Elvan, Shangri- La Otel’de düzenlenen 11’inci TRACECA Bakanlar Konferansı’na katıldı. Bakan Elvan, burada düzenlenen devir teslim töreniyle TRACECA Hükümetlerarası Komisyon Başkanlığı’nı, Tacikistan’dan devraldı.
Konferansta bir konuşma yapan Bakan Elvan, TRACECA konferansının etkisinden bahsederek, “Bakanlar Konferansı TRACECA ulaştırma konferanslarının ele alındığı en etkili konferanstır. TRACECA üyelerinin ulaştırma alanındaki iş birliği, ortak proje geliştirmelerinin ve ortak yatırım alanlarına girmelerinin son derece önemli ve anlamlı olduğunu düşünüyorum. Ortak projeler geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bölgemizdeki her türlü iş birliğini geliştirmek için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Doğu- Batı aksında en kısa ve güvenilir ulaşım imkanlarını geliştirmeyi amaçlayan TRACECA diğer bir deyişle modern ipek yolu günümüz ticaretinin önemli bir parçası olup Avrupa ve Asya ülkeleri arasında ki ticaret akışını ve ulaşımı sağlamaktadır. Üye ülkelerin TRACECA koridorunun gelişimi için hep birlikte çaba göstermemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Elvan, TRACECA’nın gelişimi için önemli olan konulara değinerek, “TRACECA koridorunun gelişiminde yeni fırsatların oluşabilmesi için şu konulara öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Transit konuların alt yapıları hızla iyileştirilmeli ve sürekli bir şekilde gelişmesi sağlanmalıdır. Taşımacılık ve sınır geçişlerini kolaylaştıracak ve hızlandıracak ortak önlemler almak zorundayız. Bölge ülkelerinde demir yolu yatırımlarına çok önem vermek durumundayız. Bölgedeki lojistik merkezlerin hem kapasitesinin hem de sayısının arttırılmasının önemli olduğunu ve bu alana da öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Uluslararası trafiğe hizmet eden ana akslar üzerindeki eksik bağlantıları tamamlamaya ve özellikle sınır geçişlerindeki engelleri ortadan kaldırmaya önem verdik. Marmaray projesini gerçekleştirdik. Kars- Tiflis- Bakü Demir 2003 yılına kadar Türkiye’nin sahip olduğu tünel uzunluğu sadece 50 kilometreydi Hattı’nın inşasına başladık. Marmaray tamamlandı. Bu yılsonu itibariyle Kars- Tiflis- Bakü hattı da tamamlanacak. Londra’dan Pekin’e kadar kesintisiz ipek demiz yolu ağını oluşturmuş olacağız. Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayacak olan 3’üncü köprümüzü 29 Ekim 2015 tarihi itibariyle tamamlamış olacağız” şeklinde konuştu.
“2003 yılına kadar Türkiye’nin sahip olduğu tünel uzunluğu sadece 50 kilometreydi” diyen Bakan Elvan, “ Ulaştırma sektöründe son 12 yılda 100 milyar doların üzerinde bir yatırım gerçekleştirdik. Demiz yolu yatırımında 2015 yılında 4 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı hedefliyoruz. Yatırımlarımız hızla devam edecek. 3 büyük denizde, 3 büyük limanın yap -işlet devret modeli çerçevesinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 128 kilometrelik tünel açılışı gerçekleştireceğiz sadece 2015 yılında. Son 12 yıl içinde aşağı yukarı 330 kilometrelik tünel yapımı gerçekleştirdik. 2003 yılına kadar Türkiye’nin sahip olduğu tünel uzunluğu sadece 50 kilometreydi” ifadesini kullandı.