Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bir ülkenin kalkınmasında önemli olan faktörleri anlatarak, yerli üretimin önemine dikkat çekti.
Hisarlar Tarım Makinaları Ar-Ge Merkezi’nin yeni tesis açılış töreninde konuşan Bakan Işık, bir ülkenin kalkınmasında istikrar, girişimci ruh ve birlikte çalışma kültürü faktörlerinin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Bir ülkede bu 3 faktör bir araya gelebiliyorsa işte orada kalkınma, büyüme ve gelişme de olur” dedi.
İstikrarlı yönetime değinen Işık, “Maalesef bir dönem ülkemizdeki istikrarsızlık bizi dünya liginde geri sıralara attı. İç kavgalar, kardeş kavgaları, anarşi, terör, sağ-sol, Kürt-Türk, Alevi-Sunni gibi bizim milletimize yakışmayan pek çok problemle boğuşmak zorunda kaldık. Düşünebiliyor musunuz? Türkiye’de AK Parti iktidarından önce ortalama hükümetlerin süresi 16 ay. 16 ayda değişen hükümetlerin olduğu ülkede istikrar olur mu? Ben Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanıyım. Bir Bakan 16 ayda ancak sektörü öğrenir. Tam öğrenecek hükümet değişiyor. Yeni gelen öğrenecek bir hükümet daha değişiyor. Böyle bir ülkede kalkınmaktan, büyümekten, gelişmekten bahsetmek çok mümkün değil. Allah’a şükürler olsun. 3 Kasım 2002 seçimleriyle milletimiz siyasi istikrarı tesis etti. O günden bugüne kadar Türkiye hiç durmadan büyüyor. Bugün artık Hisarlar olarak da Türkiye olarak da yeni ufuklara yelken açıyoruz” şeklinde konuştu.
“BİRLİKTE İŞ YAPMA KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRİRSEK TÜRKİYE’NİN ÖNÜNDE HİÇ KİMSE DURAMAZ”
Işık, “Birlikte Çalışma Kültürü” hakkında ise şunları kaydetti:
“Türkiye’de en fazla üzerine yoğunlaştığımız nokta budur. Birlikte iş yapma kültüründe daha henüz arzu ettiğimiz seviyede değiliz. Onun için kümelenme projeleriyle aynı iş kolunda iş yapan firmaları bir araya getirmeye çalışıyoruz. “İşbirliği Güçbirliği” projeleriyle firmalarımızın birlikte iş yapmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Pek çok birlikteliğe çok ciddi özel destekler veriyoruz. Dün sayın Başbakanımız bizzat açıkladı. Eğer 3 tane teknoloji firması bir araya gelirse ve birlikte işbirliği yaparsa, bu firmalara 300 bin lira hibe, 1 milyon 200 bin lira da geri ödeme olmak üzere toplam 1,5 milyon lira destek veriyoruz. Bir tek sebebi var. Birlikte iş yapma kültürünü geliştirmek. Eğer birlikte iş yapma kültürünü geliştirirsek inanıyorum ki Türkiye’nin önünde hiç kimse duramaz. Bireysel iş yapma konusunda iyiyiz ama ortak iş yapma konusunda almamız gereken mesafe var.”
“YERLİ ÜRETİME HER AŞAMADA DESTEK VERİYORUZ”
“Yerli üretime her aşamada destek veriyoruz” diyen Bakan Işık, şöyle devam etti:
“Yerli üretimi arttırmak için her noktada hükümet olarak desteklerimizi arttırarak sürdürüyoruz. Tek amacımız var, Türkiye, yerli üretimini arttırsın. Türkiye’nin üretimi yenlikçi üretim olsun. Eğer teknoloji düzeyimizi yükseltirsek dünyayla rekabette hiç korkmamıza gerek yok. Ama teknoloji düzeyimiz aynı kalırsa dünyada rekabet şansı her geçen gün azalıyor. O açıdan hükümet politikamızda en temel önceliklerimizden biri sanayide yenilikçi üretimi arttırmaktır. Yerli üreteceğiz. Ölçek bazında Türkiye’de ne üretebiliyorsak yerli üreteceğiz. Bunun için her türlü desteği veriyoruz. İkincisi üretimimiz yenilikçi olacak. Teknolojiye daha fazla yatırım yapacağız. Daha yüksek teknolojili ürün üreteceğiz. İşte bunun için de devlet desteklerimizi ve teşviklerimizi komple gözden geçiriyoruz.”
Öte yandan Bakan Işık, fabrikayı gezerek yetkililerden bilgi aldı. Işık, Türkiye’nin yerli 4x4 aracı TURKAR’la da test sürüşü yaptı.