Bakan Işik: “ar-ge’ye Ne Kadar Fazla Yatırım Yaparsak O Kadar Teknoloji Üreteceğiz”

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AR-GE’ye ne kadar fazla yatırım yapılırsa o kadar teknoloji üretileceğini belirterek, “Şuanda sanayi envanteri olarak başlayan ama daha sonra çok güçlü bir girişimci bilgi sistemi olarak tüm girişimlerimizin adeta MR’ını çeken envanterimiz var. Türkiye’nin aslında yol haritası belli, ölçek büyütmek için gayret göstermek durumundayız” dedi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) düzenlediği “2023 Hedefleri Doğrultusunda Bilgiye Dayalı Ekonomiye Geçiş” toplantısına katıldı. Rixos Otel’de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Işık, YASED’in Türkiye’nin yabancı yatırım noktasında çok önemli bir işlevi olduğunu belirterek, “Türkiye’ye yabancı yatırım gelmesinde YASED’in bugüne kadar çok önemli rolleri üstlendi. Şuanda da hala dünyada 1 trilyon 450 milyar dolar civarında olan doğrudan yabancı yatırım pastasından Türkiye’nin çok daha fazla pay alma potansiyeli var. Bizden önceki 20 yılda yaklaşık 1 miyar dolarlık yabancı yatırım alırken, son 12 yılın ortalaması 13-15 milyarlar civarına geldi. Ama geldiğimiz noktada bu hala potansiyel alanı çok yüksek olan bir konu. Hem Türkiye’nin geldiği seviye hem de dünyanın geldiği seviye açısından artık doğrudan yabancı yatırımla yüksek teknoloji birbirinden ayrılmaz önemli kavram” diye konuştu.
AR-GE ve yüksek teknoloji arasındaki ilişkiyi tavuk ve yumurta ilişkisine benzeten Işık, “AR-GE’yi tavuk diye düşünürseniz ileri teknoloji de yumurtadır. Tavuk olmadan yumurta olmuyor, AR-GE olmadan yüksek teknolojiye geçemiyorsunuz. Ama yüksek teknolojinin biriktirdiği katma değerde olmadan AR-GE’ye tekrar dönemiyorsunuz. AR-GE’ye ne kadar fazla yatırım yaparsak o kadar teknoloji üreteceğiz. Bizim şuanda sanayi envanteri olarak başlayan ama daha sonra çok güçlü bir girişimci bilgi sistemi olarak tüm girişimlerimizin adeta MR’ını çeken envanterimiz var. Türkiye’nin aslında yol haritası belli, ölçek büyütmek için gayret göstermek durumundayız. Firmalarımızı özellikle KOBİ ölçeğinde firmalarımızı ihracata daha fazla yönlendirmek durumundayız. Firmalarımızın kendi özgün tasarımlarını oluşturmalarını, AR-GE yapmalarına özendirmek durumdayız” şeklinde konuştu.
Bakan Işık, konuşmasına şöyle devam etti:
“Türkiye’nin AR-GE ve inovasyon eko sistemini güçlendirmek olmazsa olmaz. Bu alana yatırım yapmadan sürdürülebilir bir kalkınma ve büyüme yakalama şansımız yok. Türkiye artık hızlı bir refah toplumu olmaya gidiyor.”

Haberleri