Bakan Lütfi Elvan: “saldırılar, Artık Topla Tüfekle Değil, Siber Olarak Yapılıyor”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, saldırıların artık topla tüfekle değil, siber olarak yapıldığını söyledi. İnternet Yönetişim Forumu’nun (IGF) açılışına katılan Bakan Elvan, "2011’den 2014’e oranla saldırılar ortalama yüzde 60 artış gösterdi. Bu konuda küresel ölçekte işbirliği yapılmalı” dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda “9’uncu İnternet Yönetişimi Forumu” (IGF) gerçekleştirildi. Foruma Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Birleşmiş Milletler Genel Müdür Yardımcısı Thomas Gass konuşmacı olarak katıldı. Forumda ayrıca İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, hükümet temsilcileri, iş dünyası, bilişim ve sivil toplum temsilcileri de yer aldı.
“KÜRESEL ÖLÇEKTE İŞBİRLİĞİ YAPILMALI”
Konuşmasında sıkça internette artan siber saldırılara değinen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Siber saldırılar, özellikle son yıllarda oldukça arttı. Bir araştırmanın 2013 yılı raporuna göre dünyada yılda 556 milyon kişi, saniyede ise 18 kişi siber suç kurbanı olmakta. Siber suçların dünya ekonomisine 1 Trilyon zarar veriyor. Akıllı tabletlerdeki virüs sayısı 2013 yılında yüzde 213 arttı. 2013 yılında siber saldırılar 10 kat artmıştır. Son yıllarda mobil geniş bant kullanımı arttıkça siber saldırılar da artıyor. Akıllı cihazların artmasıyla kötü amaçlı yazılımlar da daha akıllı hale getiriliyor. Saldırıların, artık topla tüfekle değil siber olarak yapıldığını görüyoruz. 2011’de 2014’e oranla ortalama yüzde 60 artış gösterdi. Bu konuda küresel ölçekte işbirliği yapılmalı” dedi.
“İNTERNET KULLANIMI BU YIL 3 MİLYARA ULAŞACAK”
Dünya genelinde internet kullanıcı sayısı hakkında bilgiler veren BTK Başkanı Tayfun Acarer, “İnternet kullanıcı sayısı 3 milyara ulaşacak bu yıl. 4 milyara ise herhalde iki sene içerisinde ulaşılacak. Mobil geniş bant iletişimi sayesinde sosyal uçurumlar azaldı. Önceleri aboneler deniliyordu artık nesneler deniliyor. 2013 yılında dünya ekonomik forumunda da söylendiği gibi sayısal uçurum da azaldı. Yapılan değerlendirmelerde mobil geniş bant abone sayısının 7 milyara, akıllı telefon mobil erişim sayısının 4 milyona ulaşması tahmin ediliyor. Bugün 10 milyar cihaz birbirleriyle bağlantı halinde. 2015’te bu sayısının trilyonlara ulaşılacağı öngörülüyor” diye konuştu.
Forumun ilk günü internetin sunduğu imkanların arttırılması ve siber güvenlik, gözetim ve ağ tarafsızlığı gibi ortaya çıkan risk ve sorunların üstesinden gelmenin yolları konusunda ortak bir anlayış geliştirmek amaçlanıldı. Forumda ayrıca Erişim Sağlama Politikaları, İçerik Oluşturma, Yaygınlaştırma ve Kullanım, Büyüme ve Kalkınma aracı olarak İnternet, IGF ve İnternet Ekosisteminin Geleceği, Dijital Güvenilirliği Arttırma, İnternet ve İnsan Hakları, Önemli İnternet Kaynakları ve Ortaya Çıkan Sorunlar farklı oturumlarla ele alınacak.
İnternet Yönetimi Forumu 5 Eylül tarihlerine kadar devam edecek.

Haberleri