Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ithalatta ek vergiye ilişkin, “Türkiye olarak ithal etmediğimiz zaman ülke ekonomisinin hiçbir şeyin olmayacağı sektörler üzerinde çalışmalarımız devam edecek. Ayakkabı ile başladığımız uygulama, anlayış diğer sektörlerde de artarak devam edecek” dedi.
Bakan Zeybekci, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çetin ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Kabulde konuşan Bakan Zeybekci, Türkiye’nin toplam tüketimin çok üzerinde kapasitesi olmasına rağmen ayakkabı sektöründe 1 milyar dolarlık ithalat sektörü açıldığını belirterek, “Ayakkabı sektörüne yönelik önlemlerle kararlar aldık. Bu kararımızın arkasında duruyoruz, durmaya devam edeceğiz. Bizim için önemli olan büyüme, milli sanayimizin gelişmesi. Tabi uluslararası arenada rekabet edebilir şekilde oluşmasını sağlamak. Koruyucu, korumacı duvarlarla, hilkat garibesi gibi bir sektör yaratmak bizim menfaatimize gelmez. Bir süre koruyup, onun yol almasını sağladıktan sonra uluslararası arenada aslanlar gibi rekabetçi fiyatlar oluşturan, kalitesiyle, her şeyiyle oluşan bir sektör görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Zeybekci, yerel üreticiye desteklerin süreceğini kaydederek, "Ayakkabı ile başladığımız uygulama, anlayış diğer sektörlerde de artarak devam edecek. Ev ve ev aletleri gruplarında yoğun çalışma yapıyoruz. Ondan sonra elektrikli aletlerle ilgili, elektronik, mobilyayla ilgili süreci takip ediyoruz” diye konuştu.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çetin ise, Temmuz ayında ayakkabı sektörünün sorunları ile ilgili toplantı yaptıklarını kaydederek, 2 Ağustos’ta ayakkabı ithalatında ek vergi tebliği yayınlandığını hatırlattı. 280 bin istihdam ve 2 milyon kişinin doyduğu sektöre ek vergi getirilmesi ile sektörde bir hava oluştuğunu kaydeden Çetin, “Ek vergi çıktıktan sonra sektör içinde ciddi bir hava oluştu. Zara’nın önümüzdeki günlerde 1 milyar çift ayakkabıyı Türkiye’de yaptırmak istediği bilgisi geldi, kutularını sipariş ettiğini öğreniyoruz. Yabancı olan bir marka, Hummel firmasının üyelerimizden olan bir firmaya 300 bin çift sipariş verdiği ve bunun akabinde 300 bin çift ayakkabıyı Türkiye’de yaptıracağını, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği üyeleri ile görüşerek üretimin başladığını görüyoruz” dedi.
Açıklamaların ardından Bakan Zeybekci gazetecilerin sorularını cevapladı. Zeybekci, ayakkabı ithalatında gerçekleşen vergilerle ilgili olarak, “Buradaki uygulamamız 3 dolardan 5 dolara çıktı. Ortalama olarak minimum fiyat üzerinden yüzde 30‘un üzerinde. İthalatta da yüzde 40 azalma bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Irak’a yapılacak müdahalenin ihracata nasıl yansıyacağı sorusu üzerine Zeybekci, olumsuz yönde etkilendiğini söyledi. Bakan Zeybekci, “En son azalma hızı yavaşladı. Toparlıyor, kayıp yüzde 20’lere geldi. Suriye’ye yaptığımız ihracatın yüzde 100’ün üzerinde artması da anlamlı. Suriye üzerinden Irak’a giren bölüm var. Irak’ta asıl bizi kronik olarak etkileyen bölgelerde geçişler rahatladı, geçişlerde rahatlık yaşıyoruz. Irak’a ihracatımızın yüzde 70’i güneye giden ürünlerden oluşuyor, yüzde 30’u kuzeye giden ürünlerden oluşuyor. Kuzey bölgesinde bir problem yaşanmadı. Taşımadaki problemler rahatlıyor. Terör örgütünün yarattığı blokaj rahatladı. Bu ay sonunda toparladığımızı ve ekim ayında kaybettiğimizin büyük kısmını alacağız” diye konuştu.
Çetin, görüşmede sanayicilerin teşekkür mektuplarını da Bakan Zeybekci’ye teslim etti.