Başbakan Davutoğlu Akil İnsanlar İle Bir Araya Geldi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Akil İnsanlar ile bir araya geldi. Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Mehmet Uçum, heyette parçalanmaların yaşandığı iddialarına ilişkin, “Bu kamu görevi değildir. Bir sivil toplum faaliyetidir. Sivil toplum faaliyetlerinde de çeşitli ayrılıklar olabilir” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, akil insanlar ile Dolmabahçe çalışma ofisinde yapacağı görüşme başladı. Kobani’de yaşanan olaylar ve çözüm sürecinin masaya yatırılacağı görüşmeye katılacak olan akil insanlar Dolmabahçe’ye gelmeye başladı. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çavuşoğlu, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve akil insanlar heyetinden bir kısmı katıldı.
"ABDULLAH ÖCALAN’IN ARACISIZ KONUŞMASINA İMKAN YARATILSIN”
Toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Oral Çalışlar, 19 maddelik bildirge ile ilgili, “Abdullah Öcalan dışında sürecin bütün aktörleri aracısız konuşuyor. Tek aracıyla konuşan Abdullah Öcalan. Onunda görüşlerini aracısız şekilde açıklaması ile ilgili bir imkan yaratılmasını isteyeceğiz. Biz söyleyeceklerimizi açıkladık, hükümetin bize ne teklif edeceğini bilmiyoruz” dedi.
Akil insanlardan bazılarının yapılacak görüşmeye davet gitmediği iddiası ile ilgili Çalışlar, “Çözüm sürecini destekleyen bütün arkadaşların burada olması gerektiğini düşünüyorum. Başbakanlık 63 kişinin 63’ünüde çağırmış. Bazı arkadaşlar katılmayabilir bu da onların tercihi. 63 kişi çağrıldı. Hemen hemen hepsi katılacak benim bildiğim. Biz bir örgüt değiliz ki ayrılık olsun. Biz zaten bunun genişlemesini istiyoruz. 63 kişiyle kalmak yerine 6 bin kişi olsun 6 milyon kişi olsun hep birlikte barış sürecini, çözüm sürecini zorlayalım” şeklinde konuştu.
“ÇÖZÜM SÜRECİNDEN HİÇBİR SİYASİ GERİ DÖNEMEZ”
Can Peker, Başbakan Davutoğlu ile konuşacakları konular hakkında, “Bundan önce ayın 15’inde bazı arkadaşlar ile toplantı yaptık. Orada konuştuğumuz konuları özetle başlık halinde başbakana aktaracağız. Çözüm süreci ve siyasi aktörler ne yapıyor, çerçeve yasası ne iş yapıyor, çözüm süreci ve Kobani üzerindeki görüşlerimiz, çözüm sürecinin bundan sonra ne olacağı nasıl yürüyeceği konuları üzerinde başbakanla konuşacağız. Somut taleplerimiz, toplumun bu sürece katılması gerektiği, sadece akil insanların değil bütün toplumun katılımını sağlamının gerektiğini söyleyeceğiz. Toplum öyle bir noktaya gelmiştir ki çözüm sürecinden hiçbir siyasi geri dönemez artık. Kobani önemli bir konudur, süreci etkilememelidir” diye konuştu.
“ÇEŞİTLİ AYRILIKLAR OLABİLİR”
Akil İnsanlar Heyeti’nin kamu değil, sivil toplum faaliyeti olduğunu ve çeşitli ayrılıkların olabileceğini söyleyen Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Mehmet Uçum, “Akil İnsanlar Heyeti gönüllülük esası üzerine kurulmuş bir yapıydı. Sonra devam etmek için o gönüllülüğün olması gerekir. İnsanlar buraya davet edildiğinde bir sonraki davetti de kabul etmeme hakkı var. Bu onların tercihidir. 50’nin üzerinde katılım olması bekleniyor. Unutulmaması gerekir akil insanlar faaliyeti bir kamu görevi değildir. Bir sivil toplum faaliyetidir. Toplumun iradesini siyasete taşıma adına bir pratik üretildi. O çerçevede baktığınızda sivil toplum faaliyetlerinde de çeşitli ayrılıklar olabilir. Ağırlıklı iradeniz çözüm ve barış sürecini destekleyen bir irade olduğu da görülmektedir” şeklinde konuştu.

Haberleri