DEİK Genel Kurulu Toplantısı’nda işadamlarına seslenen Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Hiçbir zaman ölçek küçültmeyin. Bizim en büyük hazinemiz sizlerin temsil ettiği girişimci güç ve coğrafyamızdır” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde DEİK tarafından düzenlenen DEİK Genel Kurulu Toplantısı’na katıldı. Toplantıya Başbakan Davutoğlu’nun yanı sıra, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad ile DEİK üyeleri katıldı. Burada katılımcılara hitap eden Başbakan Davutoğlu, “DEİK Kurulu Türkiye’deki stratejik ekonominin, aklın oluştuğu en önemli kurumlardan birisi. Bu kurulun son dönemde kendi içinde yeniden yapılanması birçok ihtiyaçtan kaynaklanmıştı. Ve daha katılımcı daha sayısal olarak da yayıldığı alan itibariyle de daha temsil kabiliyeti güçlü hale getirilmesi itibariyle başta DEİK başkanımıza ve değerli Ekonomi Bakanımıza ve her birinize teşekkürü borç biliyorum” dedi.
Davutoğlu, “Artık klasik yapılarla bu ekonomik değişime intibak etmekte zorluklarla karşılaşılıyor. Özellikle küresel ekonomik krizden sonra her kurum, her devlet ve her uluslararası örgüt kendisini yeniden yapılandırıyor. Önümüzdeki hafta G 20 Zirvesi için Avustralya’ya gideceğiz. Eğer tarih çok hızlı akıyorsa ve bu hızlı akış içinde kendi konumunu doğru eksene oturtmaya çalışıyorsa bu akışın dışında kalanlar bu yarışında dışında kalıyor” diye konuştu.
Türkiye’nin ekonomik anlamda etkin bir siyaset sürdürdüğünü ifade eden Davutoğlu, “Peki Türkiye’nin farkı ne? Türkiye’nin farkı son 12 yılda bu vizyona ulaşmaya çalışan etkin siyasetini sürdürüyor olmasıdır. 90’lı yıllarda ekonomi büyüyordu, genişliyordu. Dünya ekonomisinin geliştiği bu dönemde Türk ekonomisi büyümediği gibi birkaç kriz de yaşayarak büyük ölçüde geriye doğru gidişi zor durdurabildi” dedi.
Dünya ekonomisinin küçüldüğüne dikkat çeken Davutoğlu, “Bakınız son 12 yılda dünya ekonomisi küçülüyor. Birçok eski korumacı tedbirlerle ülkeler kendilerini bir takım çemberlerin içerisine almaya çalışarak alanı büyütmeye çalışıyorlar. Ama Türkiye istikrarlı bir şekilde yoluna devam ediyor. Burada siyasi istikrarla, ekonomik politik yapısal dönüşüm ve ekonomik refah arasında doğrudan bir ilişki var. Biz ne yaptık. Üç alanda bence ciddi bir dönüşüm geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Şirketlere seslenerek ölçeklerini küçük tutmamalarını isteyen Davutoğlu, şunları kaydetti:
“Şirketler ölçeklerini küçük tutarlarsa ülke siyasetçileri ne kadar büyük hedeflerden bahsederlerse bahsetsinler o hedeflere ulaşılmaz. Biz bu dönemde bir özgüven devrimi aslında ölçekleri büyüterek hedefler koyuyoruz. Bazıları bu hedeflerimize ulaşılmaz diyorlar. Bunları sağlayan şey zihniyettir dedik. Onun için bazı krizler bizi teğet geçti. Tekrar ümitli şekilde geleceğe baktık. Eğer biz yeniden içimize kapanırsak işte o zaman korkmaya başlayalım. DEİK bu bakımdan çok önemli. Siz bizi dünyaya açıyorsunuz. Dünyayı da bize açıyorsunuz. Hiçbir zaman ölçek küçültmeyin. Bizim en büyük hazinemiz sizlerin temsil ettiği girişimci güç ve coğrafyamızdır. Biz bir sömürge ülkesi değiliz, büyük kapitallerimiz olsun. Bizim coğrafyamızda petrol kaynamıyor. Bizim neyimiz var? Bizim insanımız var insanımız. İşte DEİK bu insan topluluğunu temsil ettiği için önemli ve hiçbir şey bundan daha önemli değil.”
Geçmiş yıllarda yapılan yatırımlardan örnekler veren Başbakan Davutoğlu, “1984 ile 2002 yılları arasında Türkiye’ye giren toplam yabancı yatırım 14.6 milyar dolar. 2003 ile 2014 yılları arasında toplam yatırım 145 milyar dolar yani 10 misli yatırım. 27 milyar dolarlıkla Türk girişimci ise dışarıda yatırım yaptı. 1974’den 2002’ye kadar müteahhitlerimizin dışarıda aldığı iş tutarı 46 milyar dolar. Ne değişti, zihniyet değişti vizyon değişti. En önemlisi de bunları oluşturan siyasi irade değiştirdi” diye konuştu.
İhracatçılara teşekkür eden Davutoğlu, “İhracatçılarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Tam da birilerinin karabasan gibi olayları arka arkaya getirmeye çalıştığı bir zamanda ihracatımızda her türlü imkansızlıklara rağmen 5.5 artış olması hem yeni hükümetimize hem Türkiye’ye güzel bir hediyesi oldu. Bununla beraber cari açığımız da azaldı” dedi.
Türkiye’de yaşanan son olayların yatırımları olumsuz etkilediğini hatırlatan Davutoğlu, şöyle devam etti: “Eğer bu Kobani ve benzeri sebeplerle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bu istikrarsızlıklar yaşanmamış olsaydı psikoloji o kadar iyi oturmuştu ki oraya doğru da ciddi bir yatırım kayıyordu. Ama bunlar da aşılacak. Lütfen bu vandallara bu eşkıyalara teslim olmayın. Biz teslim olmayız siz de teslim olmayın. İnadına yatırım demek lazım. Sizlerden rica edeceğim hususlar arasında içeride ihracata dönük bu yapısal değişime destek vermeniz.”
İşadamlarının yatırım yapmaktan çekinmemelerini isteyen Davutoğlu, “Sizlerden beklediğimiz başta Afrika olmak üzere çeşitlendirilmiş stratejilere yönelmeniz. Ticaret, yatırım, inşaat, doğal kaynaklar enerji… Ve bu yönde de Türkiye’nin ve dünyanın önümüzdeki 20-30 yılına hazırlanması. Bunu geliştirecek stratejiler bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.