Ankara Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde hazırlanan Ankara Bölge Planı 2014-2023, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ve diğer bölge planları ile birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu tarafından onaylandı. Böylece Cumhuriyetin 100. yılına doğru başkentin kalkınma vizyonu ve yol haritası belirlenmiş oldu.
Ankara Bölge Planı, yüksek yaşam kalitesi, ileri teknolojili-yüksek katma değerli üretim ve çevreye duyarlı bir başkent temaları çerçevesinde 3 ana bölümden oluşuyor. Bu bölümlerin altında, Ankara’nın beşeri sermayesinden ileri teknolojili imalat sanayisini, barınma ve konut imkânlarından kent içi ve şehirlerarası ulaşıma, sanayinin çevresel etkilerinden sürdürülebilir tarım politikalarına kadar çok çeşitli alt başlıklara yer veriliyor. Planda ele alınan alanlarda Ankara’nın potansiyelleri kadar mevcut veya muhtemel sorunları da değerlendirilirken, bunlara yönelik gelecek 10 yıl için kapsamlı tedbirler sunuluyor. Plan Ankara’nın uluslararası düzeyde bir marka şehir olması vizyonunun yanı sıra Ankara içi gelişmişlik farklarını azaltma perspektifini de taşıyor. Bu doğrultuda planda Ankara’nın kent merkezi dışında kalan ilçelerinin potansiyellerini harekete geçirecek kalkınma stratejilerine de yer verildi.
“MERKEZİNE İNSANI ALAN, BÜTÜNCÜL VE KATILIMCI BİR PLAN”
Planın onaylanmasının Ankara için hayırlı olması temennisinde bulunan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, 2023’e giderken planın Ankara’nın kalkınma seyrinde bir pusula görevi göreceğini ifade etti. “Bu plan kalkınmanın sadece ekonomik boyutuyla sınırlı kalmamış; sosyal ve çevresel duyarlılığı yüksek, merkezine insanı alan bütüncül ve katılımcı bir yaklaşımla hazırlanmıştır. Planın hazırlanma döneminde büyük özveri ile katkı sağlayan paydaşlarımızdan planın uygulanması aşamasında da aynı duyarlılığı göstermesini bekliyoruz” diyen Şayık, planın içeriğine dair detayları ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.