Kocasinan Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri için büyük bir ekonomik değer gördükleri hayvancılık sektörünün atıklarını toplayıp enerji üreteceklerini söyledi.
Yeni yönetimini belirlemek için toplanan Kayçev Genel Kurulu’na katılan Başkan Mustafa Çelik, "İşin özü şu: Elimizde zarar eden, verimli kullanılamayan bir tesis var. Uzman ekibimizle hayvan atıklarını toplayıp hem çevreyi temizleyecek hem de biyogazla elektrik üreteceğiz. Evsel ambalaj atıkları geri dönüşüm tesisi, yenilenebilir enerji yatırımları, biyogaz enerji tesisi ve güneş enerji santralleri kuracağız" dedi.
Başkan Mustafa Çelik konuşmasına şöyle devam etti; "Göreve başladığımızda Kocasinan için neler yaparız, imkanlarımız, kabiliyetlerimiz neler, bölgemizdeki ekonomik, ticari, tarımsal ve hayvansal faaliyetler nelerdir diye fizibilite çalışması yaptık. Çevre temizliği kaygısıyla yapmamız gereken işler olduğunu da biliyorduk, bunları inceledik. Hayvancılık faaliyetlerinden doğan atıkların bertaraf edilmesini önümüzde dağ gibi duran bir iş olarak gördük. Bu kaygılarla başladık. Kocasinan’ın doğu kısmında; Elagöz, Hasanarpa ve Akin bölgesindeki yoğunlukla büyükbaş hayvancılık ve tavukçuluk tesisleriyle batı kısmında Oymaağaç, Molu ve Beydeğirmeni tarafındaki tesislerin olumsuzluklarının bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyordu. Bu durum Kayseri açısından ekonomik bir değerdi, biz de olaya böyle bakalım istedik."
Ceza yöntemiyle atıkları bertaraf etmeyi kolaycılık olarak gördüklerini belirten Başkan Çelik, "Alternatifini yerine koymadan bu şekildeki bir cezaya dayanan yönetim tarzı bizim işimiz olamaz. Onun için ne yapabiliriz diye araştırmaya başladık. Hep zarar eden, efektif kullanılmayan, üreticilerin sadece evrak üzerinde yasak savma mahiyetinde işlerini gördüğü bir tesisi kendi bünyemize alır, daha aktif halde kullanırsak; hem üretici arkadaşlarımıza hem de Kayseri’ye bir şeyler katabiliriz diye yola çıktık. Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüşerek bu tesisisin Kocasinan’a yakışacağına karar verdik. Ticari mantıkla bakıldığı zaman kimsenin almayacağı, elini taşın altına koymayacağı böyle bir yükü çevre ve ekonomik kaygılardan dolayı üstlendik. Hedeflediğimiz işleri yaparsak; bu tesisi hem ekonomik değer haline getiririz hem de üreticilerin sıkıntılarını, dertlerini giderir önlerini açarak daha da hızlı büyümelerini sağlarız diye düşünüyorum. İyi bir noktaya geldik. Daha şirketi almadan kaygısını alarak borçlarını ödemeye başladık. Nasıl iyileştirebiliriz diye araştırmalar yaptık. Türkiye’deki bir çok benzer işletmeyi inceledik, yerinde gördük. Yine benzer tesisleri incelemek üzere yurtdışına çıkacağız" diye konuştu.
Başkan Çelik genel kurul sonrası yaptığı değerlendirmede Kayçev’i bünyelerine katarak hayırlı bir işi daha neticelendirdiklerinin altını çizerek, "Çevre kaygılarımızla başlamıştık ama şimdiki hedefimiz; bu tesisi kar eden, fonksiyonel iş gören, fayda sağlayan bir tesis haline getirmek. İsmini Kayseri Çevre Teknolojileri ve Enerji Yatırımları Anonim Şirketi olarak değiştirip faaliyet alanını genişleteceğiz. Evsel ambalaj atıklarının tekrar kazanılmasıyla ilgili tesisi bu firmamız kapsamında yapmayı düşünüyoruz. Yenilenebilir enerji ile ilgili yatırımları yapacağız. Biyogaz tesisi baştan beri düşündüğümüz bir enerji tesisiydi. Güneş enerji santralleri de kuracağız. Yer temini için bakanlıklarla ilgili görüşmelerimizi tamamladık. Bu işi destekleyecek bir takım tarımsal işletmeleri de açacağız" şeklinde bilgiler aktardı.
Kayçev Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Mustafa Çelik, üyeliklere Kazım Nuralan, Selim Satoğlu, Ersoy Kulen, Hasan Ateş, Cüneyt Canıdemir ve Gökhan Doruk seçildi.