Bu yıl beşincisi düzenlenen ve ilk kez Türkiye’de yapılan Dünya Doğaltaş Kongresi Antalya’da başladı.
Dünyanın farklı coğrafyalarından akademisyenler ve doğaltaş üreticileri ile ihracatçılarının katıldığı kongrede sektör her yönüyle masaya yatırılırken, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Madencilik Komitesi Başkanı Ercan Akın, katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı.
BAİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Madencilik Komitesi Başkanı Ercan Akın, konuşmasında Batı Akdeniz’in doğaltaş üretimine ve her yıl katlanarak artan doğaltaş ihracatına dikkat çekti. Akın, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği hakkında bilgi vererek, BAİB’in Antalya, Isparta, Burdur bölgesinde 25 farklı sektörde faaliyet gösteren ihracatçılara hizmet verdiğini söyledi. Ercan Akın, bugün bölgeden 4 bin 542 üye ile 150’den fazla ülkeye ihracat yapıldığını bildirdi.
Batı Akdeniz’e 2023 yılı için belirlenen 10 milyar dolarlık ihracat hedefine doğru istikrarlı bir şekilde ilerlendiğini kaydeden Ercan Akın, “Yıllık bazda ihracat artış oranı olarak birliğimiz 2 yıldır üst üste Türkiye birinciliğini alıyor. Bu yıl yüzde 20 artışla 1,8 milyar dolar ihracata ulaşmayı ve yakaladığımız başarı grafiğini bu yıl da sürdürmeyi amaçlıyoruz” dedi.
URGE PROJESİ İHRACATI ARTIRACAK
Batı Akdeniz’in doğaltaş ihracatı ile ilgili bilgiler veren Ercan Akın, sektörün daha da gelişmesi için Ekonomi Bakanlığı destekli URGE projesi başlattıklarını açıkladı. Ekonomi Bakanlığı’ndan yurt dışı fuarlara milli düzeyde katılımı sağlayacak olan organizasyon yetkisi de aldıklarını ifade eden Akın, bu yönde adımlar da atacaklarını söyledi. Burdur Beji, Finike Limra ve Isparta Ottoman Beji’nin doğaltaş endüstrisinde dünya markası olduğunu belirten Ercan Akın, bu doğaltaş çeşitlerinin bölgenin en önemli ürünleri olduğunun da altını çizdi. Ercan Akın, sektörün daha da gelişmesi için 7 Aralık 2012 tarihinde BAİB bünyesinde “Madencilik Sektörü Çalışma Komitesi”nin de oluşturulduğunu hatırlattı.
2013 YILINDA 2.2 MİLYAR DOLARLIK DOĞALTAŞ İHRACATI YAPILDI
Doğaltaş sektörünün hem ülke hem de bölge ekonomisi adına büyük önem arz ettiğini bildineh Akın şunları kaydetti:
”Sektörün son yıllardaki ihracat performansı incelendiğinde bu durum açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. 2013 yılında Türkiye maden sektörü ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 21 artışla 5 milyar dolara ulaşmıştır. Bu rakamın yaklaşık 2,2 milyar dolarını doğaltaş ihracatı oluşturmaktadır. Aynı dönemde BAİB üzerinden yapılan maden sektörü ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 80 oranında artarak 250 milyon doların üzerine çıkmış olup, 200 milyon doları aşan ihracatı ile doğaltaşlar sektörün en önemli alt başlığı olmuştur.”
KURUM VE KURULUŞLARIN İŞBİRLİĞİ ŞART
Bu yılın 9 aylık döneminde Türkiye’nin madencilik sektörü ihracatının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6 oranında gerilme yaşadığını kaydeden Ercan Akın, “Ocak-Eylül döneminde ihracat 3,5 milyar dolar seviyesinde kalmıştır. Bu rakamın yaklaşık yarısını doğaltaş ihracatı oluşturmaktadır. Son yıllarda hızlı bir seyir izleyen doğaltaş ihracatında 2014 yılında yaşanan gerileme üzerinde durulması gereken hassas bir durumdur. Doğaltaş sektöründeki tüm kurum/kuruluşların gelecekte sıkıntılar yaşanmaması adına sorunların çözümü noktasında işbirliği halinde hareket etmesi büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.
DOĞALTAŞ VE MERMER İHRACATINDA YÜZDE 100’E YAKIN KATMA DEĞER
Batı Akdeniz’den 1 Ocak-30 Eylül tarihleri arasında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40’ın üzerinde bir artışla çeyrek milyar doların üzerinde madencilik sektörü ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Akın şunları söyledi:
”Bu rakamın 200 milyon dolardan fazlasını doğaltaş ihracatı oluşturmaktadır. Bölgemizin doğal taş ihracat rotasında 80’den fazla ülke yer almaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti en önemli alıcımızdır ve bu ülkeyi Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve Orta Doğu ülkeleri takip etmektedir. Sektörün bölge ihracatındaki önemini rakamlar net olarak göstermektedir. Doğaltaş ve mermer ürünleri ihracatında katma değerin yüzde 100’e yakın olması da ihracatın önemini daha da arttırmıştır. Ayrıca doğaltaş sektörü ülke insanımız için önemli bir istihdam kaynağı hüviyetindedir. Sektörümüzün sağladığı döviz girdisinin artması adına çok çalışmamız gerekmektedir.”