BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, "Çözüm sürecinde yapılan müzakereler kapsamında bedelli askerlik yumuşatılacak" dedi.
Destici, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sözlerine iş kazalarının Türkiye’nin gündeminden düşmediğini belirterek başlayan Destici, "Bugün yine güne bir iş kazasıyla uyandık" dedi. Destici, Antalya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikada kazan patlaması sonucu hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifa diledi. İş kazaları konusunda çözüme yönelik ciddi adımlar atılmadığını söyleyen Destici, "Her gün yeni iş kazasıyla ve yeni ölümlerle karşı karşıya kalıyoruz. Son 10 yılda 15 bin civarında sigortalı işçi kardeşimiz, bu kazalarda hayatını kaybetmiş durumda. Sigortasız, kaçak olarak çalıştırılıp hayatını kaybedenlerin sayısı bilinmiyor. Bunları da ilave ederseniz son 10 yılda 20 binin üzerinde kardeşimiz iş kazalarında hayatını kaybetmiş durumda" dedi.
"ERMENEK’TE HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİ KARDEŞLERİMİZ UNUTULDU"
Hem Soma’da hem de Ermenek’teki faciaların önümüzdeki dönemde başka bir maden ocağında yaşanacak faciaların habercisi olduğunu kaydeden Destici, Türkiye’yi yönetenlerin kalıcı çözüm üzerinde durmadıklarını belirtti. Destici, "Soma’dan sonra alelacele bir Torba Yasa çıkarıldı ve burada bu kazaları önleyici yasal düzenlemeler yapılmadı, neticede Ermenek’teki faciayla karşı karşıya kalındı. İhmal ve denetimsizlik sonucu Ermenek’te hayatını kaybeden, çıkarılmayı bekleyen işçi kardeşlerimiz, mağdur aileleri 20 gün geçti, unutuldu" şeklinde konuştu.
İş kazaları konusunda günü kurtarmak adına bir takım çözümler getirildiğini belirten Destici, "BBP olarak iş kazalarını kökünden çözecek önerilerimizi sunduk, bunların dikkate alınmasını istiyoruz" dedi.
Trafik kazalarında da benzer bir tablonun bulunduğunu dile getiren Destici, 2004 yılında toplam kaza sayısının 537 bin 212 iken 2013 yılında bu sayının 1 milyon 250 bin 354’e çıktığına dikkat çekti. Destici, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2013 yılı trafik kaza istatistiklerini paylaştı.
ÇÖZÜM SÜRECİ
Çözüm sürecinde kazanan tarafın terör örgütü PKK ve onun siyasi uzantıları olduğunu söyleyen Destici, "Her seçim öncesinde PKK, iktidar partisinin sandıktan kendisinin iktidar çıkması için her türlü tavizi verebileceğini çok iyi bildiği için her seçim öncesinde olduğu gibi bu seçimi de çok iyi kullanarak hükümetten tavizler koparacağını bilmektedir ve kendi adımlarını atmaktadır. Hükümet her zaman olduğu gibi PKK’ya kapalı kapılar arkasında ’İşte bu seçimi bir atlatalım da seçimden sonra zaten 4 yıl seçim yok, bu taleplerinizi, isteklerinizi daha net yerine getiririz’ sözünü vermiştir" dedi.
PKK’nın taleplerini sıralayan Destici, şunları kaydetti:
"PKK ne istiyor? Net bir şekilde ’Apo’ya özgürlük’ diyor. İkincisi anadilde eğitim diyor. Üçüncüsü de demokratik özerklik diyor. Bunlar çok açık ve net talepler. Her ne kadar hükümet üyeleri, iktidar partisinin sözcüleri, Cumhurbaşkanı ve Başbakan, ilgili bürokrat ve bakanlar bunu inkar etseler de PKK’nın talepleri bunlar. Bir kısmını da resmi olarak olmasa da gayri resmi olarak almış durumdalar. Hükümetin temsilcilerinden ve Genelkurmay’ın açıklamalarından bölgede alan hakimiyetinin bazı noktalarda yitirildiği, PKK’nın vergi daireleri, mahkemeler kurduğu, yol kontrolleri yaptığı herkesçe bilinen, malumun ilanı olan şeyler."
"MUHALEFETİN GÜNEYDOĞU’YA GİDEMEMESİ İKTİDARIN AYIBI"
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde muhalefete "Çıkın Güneydoğu’ya gidin" çağrısı yaptığını belirten Destici, "Sayın Bakanım, sen gidebiliyor musun? Sen bırak bakalım yüzlerce askeri, polisi, korumasız eşinin yanında kafasına sıkılarak şehit olan astsubay gibi sen de git bir Diyarbakır pazarında gez bakalım ya da Yüksekova’ya git bakalım. Onların gidememesi senin ayıbın değil mi iktidar olarak?" dedi.
"Çözüm süreci Türkiye’nin yararına olacak bir süreç değil" diyen Destici, bölgedeki geçici köy korucularına daha fazla sahip çıkılması gerektiğini belirtti.
BEDELLİ ASKERLİK
Destici, son günlerde gündeme gelen bedelli askerlik konusunu da değerlendirdi. "Şu anda gündeme getirilen bedelli askerlik konusu çözüm sürecinin uzantısıdır. Hükümet bunu kendi inisiyatifiyle gündeme getirmemiştir" diyen Destici, şunları kaydetti:
"Milli Savunma Bakanı’na soruyorum, bölgedeki asker kaçağı sayısı kaçtır? Bölgedeki gençlerimiz, PKK dağa çıkarabildiklerini dağa çıkarmakta, dağa çıkaramadıklarını KCK yoluyla şehir yapılanmasında kullanmakta, geri kalanların da askere gitmemesi için ciddi bir baskı yapmaktadır. Bizdeki bilgiler budur. Çözüm sürecinde yapılan müzakereler kapsamında bedelli askerlik yumuşatılacak, yani önce kamuoyunda konuşturulacak ve çözüm süreci içerisinde bölgenin gençlerinin askerlikten muaf tutulması konusu önümüzdeki dönemde gündeme getirilecek. Çok açık ve net bir şekilde dile getiriyorum. Böyle bir pazarlık var mıdır yok mudur? Bölgedeki asker kaçağı sayısı nedir ve bölgede askerlik çağına gelip askere gitmeyen genç sayısı ne kadardır? Bahsedilen 800 bin asker kaçağının ne kadarı bölgededir ya da ne kadarı bölge nüfusuna kayıtlıdır. BBP olarak bunun Milli Savunma Bakanı tarafından cevaplandırılmasını istiyoruz."
Destici, bedelli askerliğe her dönemde karşı duran bir siyasi hareket olduklarını hatırlatarak, projenin hayata geçirilmesi durumunda elde edilecek gelirin maden ocaklarının güvenliği için harcanmasını talep etti.
CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI
Cumhurbaşkanlığı Sarayı konusundaki tartışmalarla ilgili de konuşan Destici, "Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın saray olmaktan çıkarılıp, asıl yapılma amacı olan Başbakanlık binasına dönüştürülmesini teklif ediyoruz" dedi.
Destici, birçok bakanlığın ve kamu kuruluşunun kirada oturduğunu ifade ederek, sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın aylık ödediği kiranın 700 bin liranın üzerinde olduğunu iddia etti. Her yıl milyonlarca, trilyonlarca liranın devlet bakanlıkları ya da kurumları tarafından kira olarak ödendiğini söyleyen Destici, yapılan israftan kurtulmanın yolu olarak Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı işaret etti. Destici, dünyadaki petrol fiyatlarının yaklaşık yüzde 30 düşmesine rağmen bu durumun Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarına bir türlü yansımadığını belirtti.
"TÜRKMEN MESELESİ YÜREĞİMİZİ ACITIYOR"
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Destici, Suriye Türkmen Meclisi’nin güvenli bölge konusunda Türkmenlere öncelik verilmesi talebinin sorulması üzerine, "Hem Suriye hem de Irak’ta Türkmen kardeşlerimiz sahipsiz bırakılmış ve kaderlerine terk edilmiş durumda. Birinci önceliğimiz ulusal güvenliğimiz ve milli çıkarlarımız açısından hem soydaşımız hem de dindaşımız olan Türkmenler olmalı. Türkmenlerin güvenli bölge talebi başta olmak üzere diğer talepleri dikkate alınmalı ve icraata geçirilmeli" diye konuştu.