Belediye Binasındaki İlginç Sır

Belediye Binasındaki İlginç Sır

Ordu’nun büyükşehir olmadan önce belediye tarafından projesi hazırlanan ve 2013 yılının Kasım ayında inşaatına başlanan belediye binasındaki mimari anlayış dikkat çekmeye başladı.
Ordu Belediyesi tarafından ‘tarih ve çağdaşlığın çevreci mimariyle buluşmasının en güzel örneği’ olarak lanse edilen binanın mimarisinin Ordu tarihini yansıtıp yansıtmadığı tartışma konusu oldu. Temel atılmadan önce binanın hep arka cephesinden tanıtımının yapıldığı projede binanın ön cephesi ‘tipik bir Anadolu mimarisini’ yansıtıyordu. Ancak bina inşaatının ince sanat işlemelerinin ortaya çıkmasıyla birlikte, ön cephedeki mimari anlayış antik Yunan mimarisiyle benzerlik sergilemeye başladı.
İLGİNÇ DETAYLAR
Binanın ön cephesinin antik Yunan tapınağı görünümü kazandıran teras ve dört sütuna oturan üçgen bir alınlık (fronton) ile taçlandırılması dikkat çekiyor. Aynı mimari anlayışın Ordu’da tarihi kiliselerde de bulunduğu gözleniyor. 20. yüzyılın başında bugün kültür merkezi olarak kullanılan Taşbaşı Kilisesi yanında bulunan ancak daha sonra yıkılan ve halk arasında ‘Papaz Okulu’ olarak bilinen Rum Okulu’nun ön cephesinde de aynı mimari olduğu dikkat çekiyor. Aynı mimari anlayış antik Yunan’ı temsil eden Artemis ve Akrepol tapınaklarında da bulunuyor. Ayrıca dört ve daha fazla sütun üzerine oturan üçgen alınlıklı foronton mimarinin mason dünyasında İluminati’yi temsil ettiği biliniyor. Binanın ön cephesinde 7 pencereli oda bulunuyor. Fronton üçgen başlık ise 4 sütun üzerinde duruyor. Masonlukta 7 rakamı ezoterik inanca göre ‘dünya hakimiyeti’, 4 rakamı ise ‘dünyaya yaygınlık’ anlamını taşıyor.
BÜYÜKŞEHİR, BİNA BİTMEDEN MÜDAHALE EDEMİYOR
Binayı inşaatının tamamlanmasının ardından Ordu Büyükşehir Belediyesi kullanacak. Ordu Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise, projesi onaylanan ve inşaatı başlanan binanın teslim alınmasına kadar bina üzerinde herhangi bir müdahalede bulunamayacaklarını belirttiler. Binanın yıkılmasının bile ‘zimmet suçuna’ gireceğine dikkat çeken yetkililer, binanın kendilerine teslim edilmeden üzerinde hiçbir çalışma yapamayacaklarını dile getirdiler.
Ordu belediye binası, yine Ordulu olan mimar Şefik Birkiye tarafından projelendirilmişti. Mimar Şefik Birkiye, Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği içerisinde inşa edilen yeni Başbakanlık binasının da proje çizimini de gerçekleştirmişti.

Haberleri