Betonlar Elektronik Sistemle Denetlenecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, olası afetlere karşı kalitesi yüksek yapılaşmanın temin edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla önümüzdeki süreçte inşaatlarda kullanılacak betonların elektronik sistem üzerinden denetleneceğini bildirdi.
İnşaatlarda kullanılacak betonların elektronik sistem üzerinden denetlenmesi ile yapı denetim ve laboratuvar kuruluşları ile denetçi mimar ve mühendislerine izin belgesi verilmesi aşamasından başlayarak faaliyet gösterdikleri süre içerisinde gerçekleştirdikleri proje ile ruhsat sonrası inşaat faaliyetlerinin her aşamasındaki denetimlerin izlenip kontrol edilmesi, kayıt altına alındığı “Ulusal Yapı Denetim Sistemi” yazılımının geliştirilmesi hedefleniyor. Bakan Güllüce, konuya ilişkin olarak, “Sürdürülen çalışmalar sayesinde yapıların güvenli inşa edilmesi için laboratuvar ve yapı denetim kuruluşlarının betona ilişkin iş ve işlemleri Bakanlığımızca elektronik sistem üzerinden denetlenerek vatandaşlarımızın daha çağdaş, sağlam, sağlıklı, korumalı ve güvenli şehirlerde yaşaması sağlanacak” dedi.
Bu amaç dahilinde yeni yazılım sistemi çerçevesinde geliştirilen mobil uygulamalar ile beton numunesinin şantiye sahasından alınması esnasında öncelikle numunenin doğru yapıdan alındığına dair eş zamanlı olarak laboratuvar kuruluşunun teknik elemanı ile yapı denetim kuruluşunun denetim elemanı tarafından ayrı ayrı konum doğrulaması yapılacak ve bununla birlikte beton numunesi alımına gerek laboratuvar kuruluşunun teknik elemanının, gerekse yapı denetim kuruluşunun denetim elemanının nezaret etmemesi gibi olasılıklar da ortadan kaldırılacak. Beton numunesi alınması aşamasında numuneler, her birinin içerisine RFID (çip) koyulup mobil cihaz ile okutularak tanımlanacak ve sisteme kaydedilecek. Sisteme çip numarası ile de kaydedilen beton numuneleri, laboratuvar kuruluşunca test esnasında yine deney cihazı üzerinde bulunan çip okuyucu ile ayrıca tanımlanacak ve kırım sonuçları sisteme aktarılacak. Dolayısıyla her bir numune, şantiye alanında sistemde bir çip kodu ile etiketlenmiş olacak ve alınan numunelerin ayrı ayrı hangi yapıya ait oldukları ile yapının hangi seviyesinden alındığına ilişkin bilgiler kayıt altına alınacak. Beton denetiminin artırılması için gerçekleştirilen bu çalışma ile sahadan numune alınmadan rapor üretilmesi riski ortadan kaldırılarak beton kalitesinin artırılması yönünde önemli bir adım atılmış olacak.
Bu kapsamda projelendirilen yeni yazılım sisteminde son aşamaya gelindiğini belirten Bakan Güllüce, “2015 yılından itibaren pilot iller olan Afyon, Düzce ve Karaman da yeni bir uygulamaya geçilmesi ve alınan sonuçlar dahilinde yapılacak değerlendirmeler ile uygulamanın ülke geneline yaygınlaştırılması planlanıyor” dedi.

Haberleri