Sağlık Bakanlığı ve Türk Yoğun Bakım Derneği tarafından Türkiye genelinde başlatılan sağlık personeline yönelik “Sepsis Hastalığı Farkındalık Eğitimi”, Sepsis hastalığının oluşumu, tedavi yöntemleri ve sonuçları hakkında Bilecik Devlet Hastanesinin konferans salonunda gerçekleştirildi.
Eğitim programına Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu ve Türk Yoğun Bakım Derneği işbirliği ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan Doç Dr. Serdar Ekemen tarafından "Dünya Sepsis Günü Farkındalık Eğitimi" verildi. Osmangazi Tıp Fakültesi Doç Dr. Ekemen’in konuşmacı olarak katıldığı eğitime, Bilecik Devlet Hastanesi yöneticisi Op. Dr. Murat Öztop’un yanı sıra uzman hekimler, çok sayıda sağlık ve hastane personeli de dinleyici olarak iştirak etti.
Eğitimin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Ekemen, Sepsis hastalığının dünyada giderek artan bir tehdit olduğunu vurgu yaparak, hastalıkla baş etmek, sepsise bağlı ölümleri ortadan kaldırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla bu eğitimi verdiklerini söyleyerek, "Farkındalık her zaman faydalıdır. Sizler de bu konu da hayat kurtarabilirsiniz. Bizim yaptığımız Sepsis konusunda sizlerde bir farkındalık oluşturmak. Sepsis’in dünya çapında en sık görülen hastalıklardan biridir. Halk arasında kan zehirlenmesi olarak bilinen hastalığın tüm dünyada giderek artan bir tehdit unsurudur. Yılda 20 ile 30 milyon insana SEPSİS tanısı konulmaktadır. Bu sayıyı aşağı çekmek için bu hastalığın yeterince tanınması gerekir. Bizim buradaki amacımız Sepsis’te farkındalığı sağlamak. Bu proje Sağlık Bakanlığı ile beraber Yoğum Bakım Derneğinin ortak projesidir. Sağlık Bakanlığı ile beraber Yoğum Bakım Derneği’nin ortak projesinin asıl amacı Sepsis’te farkındalığın bütün Türkiye genelinde artırılması ve buna bağlı mortarietlerin azalması. Önümüzdeki zamanlarda da bu projeler devam edecek. Bu projelerin temel hedefi 2020’de Sepsis’te farkındalığı artırarak Sepsis oranının yüzde 20 oranında bu hastalıktan kaynaklı sıkıntıların azaltılmasıdır" diye konuştu.
Sepsis’te erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Ekemen, SEPSİS’in diğer hastalıklardan ayırt edilmesi ve kontrol altında tutulması gerektiğinin de altını çizdi.