Bilecik Milli Eğitim Müdürlü tarafından Bilecik genelindeki öğretmen ve okul müdürlere 5 gün boyunca sürecek "Eğitim Yönetim Semineri"nin 3’üncü günü konuğu Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan oldu.
Bilecik Bilim Sanat Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen seminerin 3’üncü gününde Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, öğretmen ve müdürler ile bir araya geldi. Seminerde konuşan Özcan, 33 senedir öğretmenlik mesleğinde olduğunu belirterek, “Dolayısıyla aynı camianın bir mensubu olarak sizlere meslektaşlarım diye hitap ettim. İnşallah karşılıklı olarak verimli bir beraberliğimiz olur. Şüphesiz bazı saatlerde bazı konuşmalar sıkıcıdır ama ne var ki hayatı anlamlı kılan da bu konuşmalardır. Bunlardan birbirimize sağlayacağımız desteklerdir. Tecrübe aktarımıdır bizi diğer canlılardan farklı kılan da esas itibariyle bu tecrübenin bir sonraki nesille bir başkasına aktarımıdır. Başka canlılar bunları insiyaki olarak yaparlar ama insanlar öğrenme yoluyla bu tecrübeyi aktarırlar birbirlerine ve hayatı bir öğrenme süreci olarak algılarlarsa hayatımızı zahi olmaktan kurtarırız. Öğrenciler için en zor olan şey hocanın sınıfa girip, çocuklar kendinize bir soru sorun ve onu cevaplayın. Benim içinde en zor sohbetlerden birisi olacak çünkü sevgili Milli Eğitim Müdürümüz, hocam biz bizeyiz dolayısıyla gönlünüzden ne kopuyorsa ama genel çerçevede bu zor tabi fasulyenin faydaları dediğiniz zaman direk kafanızda bir şablon oluşuyor ve o şablon üzerinden biliyorsunuz böyle bir geniş katılım ve böyle bir geniş konu olunca bazen daldan dala atlayabiliriz” dedi.
“DÜNYA TARİHİNİN YAZILDIĞI YERDEYİZ”
Bu coğrafyanın dünya tarihinin yazıldığı yer olduğuna dikkat çeken Özcan, “Bizim tercihimiz olmayabilir ama bugün buradayız ve bu coğrafyada dünyanın tarihinin yazıldığı yer. Bu coğrafya ayakta kalabilmenin ve durulabilmenin o kadar ağır bedelli var. Bazıları farkında olarak bunu ödüyoruz, bazılarımız farkında olmadan bunu ödüyoruz. Fakat tarihin verilerine göre bilinen zaman içerisinde bu coğrafyada bizim kadar uzun kalabilen başka bir millet olmamıştır. Tarih ve hayat boşluk kabul etmiyor. Peki milleti bu yolculukta kim ayakta tutacak, kim yaklaşan tehdit ve tehlikeden onları uzak tutmak için uyaracak, şu dağın ardında bir ordu var diye kim seslenecek gibi soruların cevabı bizleriz. Millet çocuklarını 5-6 yaşında bize teslim ediyor ve hepinizin bildiği gibi "Yeni nesil sizlerin olacaktır" diye Mustafa Kemal’in işaret ettiği bugün ortada rahat veya rahatsız olduğunuz hangi tablo varsa, bunun birinci elden sorumluluğu biziz. Hiç başka birine bir vebal bir sorun yüklemeye çalışmayalım. Çocuklarımız nasıl bizim bir ailemizin yansımasıysa, toplumda onların emanet edildiği öğretmenlerin yansıması” diye konuştu.
“ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ, YERYÜZÜNDE YAPILABİLECEK EN STRATEJİK MESLEK”
Özcan, öğretmenlik mesleğinin yeryüzünde yapılabilecek en stratejik meslek olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
“Bizim törelerimizde inancımızda öğretmenlik peygamber mesleğidir. Önce kendinizi önemseyin. Ben varsam, o halde önemliyim ve önemli işler yapmak zorundayım. Hepimiz çok önemliyiz ve eminim hepiniz şehrin herhangi bir sokağında karşılaştığınız öğrenciden, hocam 20 yıl önce bana bir şey söylemiştiniz o cümle benim hala aklımda gibi cümlelerle karşılaşırsınız. Öğretmen mazeret değil, maharet üretmeli. Çünkü biz seçkin insanlarız. Bize milletin kaderi emanet edilmiş. İnsanlar şunu bilsinler ki, bundan 10 sene önce Irak diye bir devlet vardı, Suriye diye bir devlet vardı. Çok ağır bir bedeli var ve bu bedeli ödemeye hazır bir toplum inşa etmezseniz, Allah korusun kapımıza bir gün yabancı çizmelerle tekme geleceğini kimse unutmasın. İşte bunların tedbirleri biz öğretmenleriz.”
Konuşmanın ardından katılımcılara bir takım ikramlarda bulunularak seminer son buldu. Seminere, Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak ve müdür yardımcıları da katıldı.