"bilgisayar Başında Otururken Vücut Ağırlığınızı Masaya Ve Bilgisayara Vermeyin"

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle Özel Acıbadem Hastanesi basın mensupları ile bir araya geldi. Düzenlenen program öncesi basın mensuplarının tansiyon ve şekeri ölçüldü. Düzenlenen programda gazetecilerin meslek hastalarına değinen Özel Acıbadem Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Tucer, "Bilgisayar başında otururken vücut ağırlığımızı masaya veya bilgisayara vermemek gerekir. Çünkü bu şekilde vücut ağırlığımızı verecek olursak sinirdeki sıkışıklık dolaşımdaki azalmayla sinir etkilenerek şikayetlere yol açabilir" dedi.
Özel Acıbadem Hastanesinde düzenlenen programa hastane başhekimi Dr. Ömer Akbeyaz, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ, Özel Acıbadem Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Tucer ve basın mensupları katıldı. Toplantıda konuşan hastane başhekimi Dr. Ömer Akbeyaz, "Erciyes Gazetesinin imtiyaz sahibi Turanlı Yunus Bekir’in açtığı yardım kampanyası sayesinde tamamlanan ve Acıbadem Sağlık Grubu tarafından aslına uygun şekilde restore ettirilen tarihi Memleket Hastanesi çatısı altında geleneksel hale gelen basın kahvaltımızı gerçekleştirmekten son derece mutluyuz. Görevlerini büyük bir sorumluluk ve bilinçle yerine getiren değerli basın mensubu arkadaşların 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü en içten dileklerimle kutlar, mesleklerinde başarılarının devamını dilerim" ifadelerini kullandı.
Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ ise, günün anlam ve önemine değinerek, davetlerinden dolayı Özel Acıbadem Hastanesi yöneticilerine teşekkür etti.
Etkinlikte sunum yapan Özel Acıbadem Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Tucer gazetecilerin meslek hastalıklarına değindi. Uzun süre masa başında oturan, saatlerce ayakta kalan ve kamera gibi ağır yük taşıyan gazetecilerin, kas iskelet sistemi ilgili ciddi problemler yaşayabildiğini belirtti. Doç. Dr. Tucer, masa başında çalışırken uygulanması gereken oturma teknikleri, ağır kaldırma yöntemleri ve egzersizlerle ilgili bilgi verdi.
Tucer ayrıca, "Uzun çalışma saatleriniz var ve çeşitli ekipmanlarla dolaşıyorsunuz. Haberlere yetişmeye çalışıyorsunuz. Bunların taşınması bilgisayar başında geçirdiğimiz uzun süreler mesleki açıdan risk oluşturabilecek durumlardır. Burada Karpal Tünel sendromundan bahsetmek istiyorum. El bileğimizde karpal ligaman dediğimiz bir yapı var. Bunun altından damar ve sinir geçer. Bilgisayar başında otururken vücut ağırlığımızı masaya veya bilgisayara vermemek gerekir. Çünkü bu şekilde vücut ağırlığımızı verecek olursak sinirdeki sıkışıklık dolaşımdaki azalmayla sinir etkilenerek şikayetlere yol açabilir. Görülme sıklığı toplumda yüzde 3, bayanlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülüyor. Tekrarlayıcı bilek hareketi yapanlarda daha sık görülüyor. Birlikte görüldüğü hastalıklar var. Karpal Tünel sendromu bazen başka hastalıkların habercisi olabilir. Diyabette karşılaştığımız sıkça bir durum. Romatizmal hastalıkların habercisi olabilir. Sadece sinirde sıkışıklık değil başka sistemik hastalıkları da karpal tünel sendromu gördüğümüz zaman incelememiz gerekir" şeklinde konuştu.

Haberleri