“bitki Çaylari İlaç Gibi Düşünülmemeli”

Kış aylarında yoğun bir şekilde tüketilen bitki çaylarının ilaç gibi düşünülmemesi gerektiği belirtildi.
Trabzon’un Kemerkaya Mahallesi’nde aktarcılık yapan Ercüment Anaç, günde 3 fincandan fazla bitki çayı içilmemesi gerektiğini söyledi. Gereğinden fazla miktarda alınan bitki çaylarının fayda yerine zarar verielceğini ifade eden Anaç, “Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklar arttığı zaman vatandaşlarımız iyileşmek için bitki çaylarını yoğun bir şekilde tüketiyor. Bitkiler bazı rahatsızlıklara iyi geliyor. Vücut direncini ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu anlamda son dönemde ıhlamur, kuşburnu, melisa, ada çayı ve kekik bitkileri talep görüyor. Gereğinden fazla miktarda alınan bitki çayları, kişinin bazı kan değerlerinde yükselmelere neden olarak rahatsızlıklara yol açabiliyor. Limon, zencefil ve tarçının da soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklara iyi gelen bitkiler arasında yer alıyor” dedi.
Şifalı bitkilerin çay gibi kaynatılmadan, sıcak suyun içine salınıp bir kaç dakika bekletildikten sonra içilmesi gerektiğini ifade eden Anaç, “Vatandaşlarımız bu bitkileri, tanıdıkları ve güvendikleri aktarlardan almalıdırlar. Çünkü işinin ehli olan aktarlar, hem yüksek kalitedeki ürünleri satar hem de bitki karışımlarını olması gerektiği gibi tavsiye ederler. Belli ölçülerin aşılmadığı ve uygun biçimde kullanıldığı takdirde şifalı bitkilerin hastalıkları önlemede faydalı olur. Şifalı bitkiler çay gibi kaynatılmadan, sıcak suyun içine salınıp bir kaç dakika bekletildikten sonra içilmesi gerekiyor. Bitki çayları ilaç değildir. Nasıl ki ’bir an önce iyileşeyim’ diye düşünüp, günde belli ölçekte kullanılması gereken ilaçlardan fazla içemiyorsak, bitki çaylarında da aynı prensibe uymamız gerekir” ifadelerini kullandı.
“IHLAMUR ÇAYI NASIL DEMLENİR”
Ercüment Anaç, özellikle kış aylarında sık olarak tüketilen ve şuan fiyatı altınla eş değer olan ıhlamur çayının nasıl demlenmesi gerektiğini ise şu şekilde anlattı:
“1 bardak su kaynatılır. 1 tutam ıhlamur çiçeği konur. 10 dakika bekletilir. Günde 2-4 bardak içilir. Eşit miktarda ıhlamur, murver çiçeği, papatya, karıştırılır. 2 tatlı kaşığı 2 su bardağı kaynatılan suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika dinlendirilir. Sıcak olarak 1 çay bardağı içilir. Ihlamur, Kuşburnu, Papatya, Nane ve Hatmi, eşit oranda, ince kıyılmış olarak karıştırılır. 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynatılmış suya atılır.1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendirilir. Sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir. Ihlamur mide salgısını arttırarak hazmı kolaylaştırır. İçine süzme bal ve Süt ile karıştırılırsa mide ülserine iyi gelir. 4 bardak suya 40 gr ıhlamur ağaçı kabukları, yaprak ve çiçekleri konur. Su 1,5 bardak kalana kadar kaynatılır. Yemek aralarında 1 fincan soğuk ve sıcak olarak içilir 10- 20 günlük kürler yapılır. 2-4 yıl devam edilir.”

Haberleri