Organize Sanayi Bölgelerinde sahipsiz, kontrolsüz, evcil sokak hayvanlarının OSB’ler tarafından koruma altına alınarak, sahipli kontrollü, evcil hayvanlar haline getirilmesi. İnsanlar için güvenli çevrenin ve birlikte yaşama şartlarının sağlanması ve uygulamayı sürdürerek, tüm OSB’ler için model oluşturup yaygınlaştırılması amacıyla Friterm tarafından başlatılan Bizim Sokağın Çocukları projesi’nin ilk ayağı 2009 yılında İstanbul Deri Organize Sanayi bölgesinde uygulanmaya başladı. Proje, 2011 yılında ise Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde uygulanmaya başladı.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk bilinciyle başlatılan bu projeyle Friterm, sahipsiz, kontrolsüz, evcil sokak hayvanlarını sahipli ve kontrollü hayvanlar haline getirerek, bu hayvanlar için Organize Sanayi Bölgelerinde yaşam alanları oluşturdu.
Proje kapsamında projenin uygulandığı her iki Organize Sanayi Bölgesi’nde de öncelikle sokaktaki evcil hayvanların beslenme ve sağlık sorunları çözüldü. Belirlenen beslenme noktalarında bu hayvanların düzenli olarak yiyecek ve suya erişimi sağlanırken. Bağlı Belediyelerle iş birliği yapılarak bu bölgedeki hayvanların kuduz aşıları yaptırıldı ve aynı zamanda kısırlaştırılarak nüfus kontrolü de sağlandı. Hasta,sakat, yaşlı, hamile ve yavru hayvanlar için bakımevi oluşturuldu. Hayvanların koruma altına alınması sayesinde çalışanlar için de İSG (iş sağlığı güvenliği ) açısından güvenli bir çevre ortaya çıktı.
Bilindiği gibi, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, kurum ve kuruluşların, toplumun, ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel kaygılarını kendi faaliyetlerinin ve paydaşlarıyla ilişkilerinin bir parçası haline getirmesi ve tüm paydaşlarına ve topluma karşı etik ve sorumlu davranması ve bu yönde kararlar alması ve uygulamasıdır.
Bu projeyle sosyal sorumluluk bilincinin oluşturulması ve bu bilincin yaygınlaştırılması söz konusudur. Türkiye’de 7 bölgede, 77 şehirde 59750 hektarlık bir alanda, kendi yasası, yönetmeliği ve kuralları olan bir yapılanma oluşturan 254 adet Organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Sokak hayvanlarını korumaya uygun koşullara sahip olan bu bölgelerde başıboş gezen birçok sokak hayvanı da vardır.
Friterm’in öncülüğünü yaptığı bu projenin yaygınlaşarak tüm OSB’lerde uygulanabilir hale gelmesi ekosistemi ve doğal hayatı korumak açısından önem taşımaktadır.
Friterm, projeyle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen, projeyi kendi bölgesinde uygulanabilir hale getirmek isteyen veya bu proje çalışmalarına bir şekilde katkıda bulunmak isteyen herkesi konuyla ilgili düzenlediği eğitimlere davet ediyor.