"Erozyonla Mücadele Haftası" kapsamında Muğla’nın Bodrum ilçe Orman İşletme Şefliği öncülüğünde 2500 fidan, toprakla buluşturulmak üzere öğrenci ve vatandaşlara dağıtıldı.
TEMA Vakfı’nın her yıl 17-23 Kasım tarihleri arasında erozyon ve çölleşme tehlikesine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği "Erozyonla Mücadele Haftası"nda Bodrum’da da bir dizi etkinlik düzenlendi. Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Milas Orman İşletme Müdürü Tayfur Kazakoğlu, Bodrum Orman İşletme Şefi Önder Barut, Bodrum TEMA Vakfı Gönüllüleri Sorumlusu Haluk Ortaç ve çok sayıda öğrenci ve öğretmenin katıldığı etkinlikler “Toprağa Saygı Yürüyüşü” ile başladı.
Yürüyüşün ardından Bodrum Orman İşletme Şefliği öncülüğünde Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Belediyesi ve Tema Vakfının desteğiyle 2500 adet fıstık, zakkum, erguvan, mavi servi ve defne fidanı toprakla buluşturulmak üzere öğrenci ve vatandaşlara dağıtıldı. Etkinliğe katılan Kaymakam Mehmet Gödekmerdan ve Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da fidan dağıtımına yardım ederek fidanları verdikleri öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Bodrum TEMA Vakfı Gönüllüleri Sorumlusu Haluk Ortaç, Türkiye’nin her yerinde erozyona dikkat çekildiğini ifade ederek, "Bodrum’da da Bodrum Belediyesi, Kaymakamlık ve İlçe Eğitim Müdürlüğü ile Bodrum Orman İşletme Şefliği ve Bodrum TEMA Vakfı Gönüllüleri ile bu günü düzenledik. Gördüğünüz gibi okullarımız ve burada yaşayanlar, erozyonla mücadele etmek için bize destek verdiler. Biz de onların bugünün anısına yönelik fidanlar dağıttık. Erozyon, Türkiye’de çok önemli. Türkiye, yüzde doksanı engebeli ve yüksek bir ülke. Dolayısıyla her yıl Türkiye toprakları, bir milimetre toprağını kaybediyor. Bu toprak kaybı, on yıl sonra bir santimetreye ulaşıyor. Bu aslında ilk anlamda küçük bir değermiş gibi gelse de biz biliyoruz ki; bilim insanları bir santimetre kalınlığındaki toprağın ancak ortalama bin yıl içerisinde oluştuğunu söylüyor bize. Dolayısıyla Türkiye, nüfusu arttıkça ve tarım alanlarına, tarım ürünlerine ihtiyacı arttıkça toprağına şimdiye kadar verdiği önemden çok daha fazla önem vermek zorunda. Erozyonu yenmek ve üstesinden gelmek zorundayız. Bunun da tek yolu; topraklarımızı yeşil bitki örtüsüz bırakmamaktır. Bugün burada, buna bir katkı verebildiysek, ne mutlu bize. Burada olan herkese -basından arkadaşlara da- bizim yanımızda olduğunuz için çok teşekkür ediyorum. Bugün burada, Bodrum Orman İşletme Şefliği öncülüğünde 2500 fidan geldi. Bodrum Orman İşletme Şefi Önder Barut’a da ayrıca çok teşekkür ediyorum" dedi.
BAŞKAN KOCADON: "BODRUM’UN YEŞİLİNİ BEYAZA YENDİRMEYECEĞİZ"
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum’da yeşili korumak için yapılan çalışmalar adına tüm gönüllülere teşekkür ederek, "Öncelikle şunu söylemek istiyorum: yeşil bir Bodrumumuz, yeşiliyle meşhur olmuş bir Bodrumumuz var ve bunu korumamız lazım. Hem Milas Orman İşletme Müdürlüğüne, Bodrum Orman İşletme Şefliğine, hem Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bodrum TEMA Vakfı Gönüllülerine teşekkür ediyorum. Çünkü yapılan bu el birliğiyle gerçekten Bodrum’u yeşillendirecekler. Biz yöneticiler de elimizden geldiği kadar Bodrum’un yeşilini korumak istiyoruz. Mümkün olduğu kadar da Bodrum’un yeşilini beyaz binalara yendirmemek için çaba göstereceğiz. Onun için de bugün burada bu güzel kampanyayı düzenleyen ve destekleyen herkese teşekkür ediyorum" dedi.