Mersin’in Bozyazı ilçesinde ‘Madde Bağımlılığı ve Alınacak Tedbirler’ konulu toplantı gerçekleştirildi.
Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Kaymakamlık Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Kaymakam Mustafa Erkayıran, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Savaş Cingöz, İlçe Emniyet Müdürü İsrafil Ergün, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan, Belediye, Müftülük, Esnaf Odası, Eczacılar Odası temsilcileri ve Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Ahmet Hakan Acı katıldı.
Madde bağımlılığı ile ilgili ilerde doğabilecek sıkıntılara karşı önlem almak için toplantı düzenlediklerini belirten Kaymakam Mustafa Erkayıran, “Sıkıntılı olduğu zamanda müdahale etmek değil, doğmadan önce önleyici tedbir almak önemli. Önceden tedbir aldığınız takdirde olay başınıza gelmiyor. Geldiğinde ise daha farklı bakabiliyorsunuz. Dolayısıyla bu toplantımızın amacı ilçemizde böyle bir sıkıntı var mı? Varsa yeni başlayan bir sıkıntıysa nasıl önceden tedbir alabiliriz amacımız bu” dedi.
Toplantıya katılanları ‘Madde Bağımlılığı ve Alınacak Tedbirler’ konusunda bilgilendiren Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Ahmet Hakan Acı, 2013 yılında resmi verilere göre 365 kişinin madde bağımlılığından öldüğünü, ölenler arasında 13 yaşında çocuğunda bulunduğunu, AMATEM verilerine göre madde bağımlılığının 5 yılda 5 kat artış gösterdiğini, 2012 yılında 3 bin 377 kişinin madde bağımlılığı tedavisi gördüğünü ve verilere göre en acı verici gerçeğin ise madde kullanım yaşının 14’e inmiş olduğunun saptandığını ifade etti. Acı, “2014-2015 eğitim-öğretim yılına girmekteyiz. Özellikle bu toplantıyı düzenlemekteki amacımız okullarımız açılmadan gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutabilmek için neler yapabiliriz. Bunu tartışarak öneri ve görüşler doğrultusunda önlemler almak. ‘Madde kullanımı ve Madde Bağımlılığı Eylem Planında Alınması Gereken Tedbirler’ başlığı altında 15 madde belirledik. Bu 15 madde içerisinde güvenlik güçlerimiz, belediye, milli eğitim ve diğer kurumlarımızın bizlerle işbirliği içerisinde yapmaları gerekenleri önerdik. Sizlerden gelecek önerileri de dinleyerek karar altına alıp kurumlarımızla işbirliği içerisinde çalışmalara başlayacağız” diye konuştu.
Toplantıya katılanlar, Bozyazı’da ciddi anlamda bir madde kullanımının bulunmadığını ancak bunun olmayacağının garantisinin de bulunmadığını bu nedenle kendilerine ne gibi görevler düşüyorsa severek yapmaya hazır olduklarını, gençlerimizin geleceğimiz olduğunu kötü alışkanlıklardan uzak tutulması gerektiğini, kurumlara düşen görevler ile alınacak yasal önlemlerin yetersiz olabileceğini, esas görevin ailelere ve çevreye düştüğünü, gençlerde görülen şüpheli durum ve belirtilerde ailelerin durumu güvenlik güçlerine, okul idaresine veya sağlık kurumlarına bildirmelerini, erken bildirimlerin olabilecek felaketlerin önüne geçmede etken olacağını söylediler.