Sinop’ta Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) öncülüğünde kamu-özel sektör işbirliğinde hükümlülere ve sivil işçilere yönelik gerçekleştirilen 1 milyon dolarlık yatırım kısa sürede tamamlanarak hayata geçti.
Kesilen kurban ve okunan dualar ile faaliyete başlayan tekstil fabrikası, hükümlüler ile dışarıdan alınacak işçilerin birlikte çalışacak olmaları bakımından dünyada da bir ilk olacak. Sinop Açık Ceza İnfaz Kurumu bünyesinde MÜSİAD öncülüğünde bir tekstil firması ve infaz kurumu birlikteliğinde yapılan gömlek fabrikasında bugün makinelere start verildi. 300 kişinin çalışacağı ve ayda 20 bin gömlek üretiminin hedeflendiği fabrika, kesilen kurban ve dualarla ilk gününe başladı. Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Uysal, Cezaevi Müdürü Özer Duman, MÜSİAD Sinop Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen, Taha Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Ayata ile MÜSİAD yönetim kurulu üyelerinin katıldığı programda, kurban kesimi sırasında hükümlüler tekbirlerle kurban kesimini izledi. Sabri Gökmen Hocaefendi tarafından okunan duanın ardından programa katılan protokol üyeleri fabrikayı gezdi.
Uygulamanın bir ilk olduğunu belirten Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Uysal, katkısı olanlara teşekkür etti. Fabrikanın özelliği bakımından ilk olması yönüyle örnek olacağını kaydeden Uysal, "Bu sistem bir ilk. Bu hacimde ve kapasitede tek olma özelliğine sahip. Yaklaşık 300 kişinin istihdamı sağlanacak. İşçilerin hükümlüler ve dışarıdan olması yönüyle bir ilk gerçekleştiriliyor. Bizim asıl amacımız mahkumlarımızı meslek sahibi yapmak. Bundan hem toplum, hem de mahkumlarımız yararlanmış olacak" dedi.
Proje hakkında bilgi veren MÜSİAD Sinop Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen, fabrikanın il ekonomisine önemli bir katma değer sağlayacağını kaydetti. Ahmet Hilmi Gökmen, "Açık cezaevinin bünyesinde kurulan tekstil fabrikası MÜSİAD olarak öncülük ettiğimiz ve üyemiz olan bir müteşebbis yatırımcımız tarafından gerçekleştirilen, sadece kar amacı güdülmeyen çok önemli bir sosyal sorumluluk projesidir. Projemizin amacı açık cezaevinde bulunan hükümlülerimizin meslek edinmeleri ve tahliye olduktan sonraki hayatlarında hazır meslek sahibi olarak topluma kazandırılmalarını sağlamaktır. 300 çalışanı ile İstihdama katkının yanında, cezaevindeki iş gücünü ekonomiye kazandıracak olan bu proje sayesinde, hükümlüler dışarıda çalışır gibi sigortalı iş sahibi olacak ve maaşlarını alacak. Devletin üzerinde ki yük bir anlamda özel sektör tarafından üstlenilmiş olacak. Hükümlülerin buradan elde ettikleri gelir hem kendileri hem de aileleri için önemli bir kazanç kapısı haline gelecek. Başkasına muhtaç olmadan, kendi kazançlarını temin etmiş olacaklar. Hükümlülerimiz böylece sivil hayata daha kolay bir şekilde adapte olacak ve cezaevinde iken meslek edinmiş olacak. Fabrikanın en önemli özelliği ise hükümlülerin, dışarıdan gelecek olan işçilerle aynı ortamda çalışacak olmaları. Bu konseptte dünyanın hiç bir yerinde böyle bir uygulama yok. Bunun ilk örneğini burada Sinop’ta gerçekleştireceğiz. Yani Sinop bu konuda pilot olmuş olacak. Ve tüm dünyaya örnek olacak. Bu yönü ile projemiz, üniversitelerimizde tez konusu yapılmaya değer bir projedir. İlk etapta 70 kişi ile üretime başlayacak olan fabrikamızda, toplamda 300 kişilik bir istihdama ulaşmayı hedefliyoruz. Başlangıçta ayda 20 bin adet gömlek üretilecek. Üretilen gömlekler ihraç edilecek. Müşterisi hazır, pazarı hazır. Dolayısı ile MÜSİAD olarak bu projemiz ile ilimizin ihracat verilerine, rakamlarına da olumlu bir katkı sağlamış olacağız. Çalışan hükümlülerimizin yüzde 50’si kadar da dışarıdan istihdam sağlanacak. Projemiz bu yönü ile de ilimize ve ilimiz ekonomisine iç ve dış ticaretine, büyük katkı sağlayacak. Dünyada uygulaması ilk olması itibarı ile, uluslararası değeri ve çapı olan ve MÜSİAD öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz projemizin lansmanını MÜSİAD Genel Başkanımız Sayın Nail Olpak beyin katılımları ile daha geniş bir platformda gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.