Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Nisan ayı meclis toplantısına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 300 milyar doları için iş dünyası burada nasıl bir kuru sıkı atma olduğunu gayet iyi biliyor. 300 yüz milyar doları Türkiye'ye nasıl getireceksiniz? Çıkar bunu açıklarsınız. Kredi anlaşmaları mı imzalayacaksınız, doğrudan yatırımcıları mı ikna ettiniz, 300 milyar dolarlık krediye hazineden bir garanti mi vereceksiniz? Ortada hiçbir şey yok. İş dünyası burada nasıl bir kuru sıkı atma olduğunu gayet iyi biliyor" dedi.
BTSO meclis toplantısı, oda hizmet binasında 2. bölge 1. sıra AK Parti Bursa milletvekili adayı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla gerçekleşti. Meclis salonunu dolduranlara seslenen Bakan Varank, "Ekonomik ve ticari açıdan Türkiye'nin en gelişmiş şehirlerinden bir tanesinde bulunuyoruz. Bursa'nın bölge ve ülke ekonomisine çok ciddi katkıları var. Renault, Tofaş ve Karsan burada. Şimdi yerli ve milli otomobilimiz Togg da burada. Tabi Togg aslında ayrı bir parantez açmamız lazım. Togg, bu şehre kazandırdıklarını en iyi iş dünyamız, otomotiv endüstrisi, tedarikçi firmalarımız bilir. Biz Togg ile büyük bir değişim ve dönüşümü bu şehre kazandırdık. Şimdi inşallah işte batarya teknolojilerini de bu şehre getirerek aslında Bursa'nın sanayisinde bir sıçrama oluşturacağız. Bursa sanayisini çok daha katma değerli bir hale getirmiş olacağız. İnşallah yani batarya yatırımımızda biz bu şehri çok daha farklı bir noktaya getireceğiz. Bursa, ihracatta Türkiye'nin lokomotifi bir şehirdir. Benim bu noktada Bursa için tabii ki en büyük hayalim Bursa sanayisinin orta yüksek ve yüksek teknolojili üretimdeki payını arttırabilmektir” dedi.
“TEKNOSAB da Bursa'nın sanayideki dönüşümüne liderlik etmeyi hedefleyen bir projedir”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Bursa sanayisini güçlü bir şekilde desteklediklerini belirten Bakan Varank, “Bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Şehrimizde 2022 yılı sonu itibariyle desteklerimiz yararlanmak için 917 şirket yatırım teşvik belgesi aldı. 21 milyar liranın üzerinde sabit yatırımın ve 14 bine yakın istihdamın önünü açtık. Organize sanayi bölgelerinin sayısını 9'dan 17'ye yükselttik. 3 endüstri bölgesi ilan ettik. Sanayi siteleri kurduk. Girişimcilerimize ve ARGE yapan işletmelerimizi ev sahipliği yapan iki teknoparkımızı destekledik. Şu anda teknoparklarımızın ful olmasının da farkındayız. Kendi bünyesinde AR-GE ve tasarım merkezine sahip işletme sayısını 158'e yükselttik. Güçlü, sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme için yüksek teknolojiye dayalı katma değeri yüksek üretim yapmak mecburiyetindeyiz. Bu manada daha fazlasına ihtiyacımız var. AR-GE merkezleri sayısında Kocaeli'nden sonra 4'üncü, tasarım merkezlerinde de Ankara'dan sonra 3'üncü sırada yer alıyoruz. Şimdi biz bu noktada sanayicilerimizle el ele verip Bursa'yı AR-GE ve tasarımda çok daha yukarılara taşıyabiliriz. Ben buna yürekten inanıyorum. Bilhassa, Togg ile birlikte bu konuda önemli bir ivmelenme olacağını da düşünüyorum. Togg'un teknolojik donanımına katkı sağlamak üzere AR-GE ve inovasyon alanında da önemli atılımlar olacaktır. Burada Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın öncülük ettiği TEKNOSAB'tan da bahsetmemiz lazım. TEKNOSAB da Bursa'nın sanayideki dönüşümüne liderlik etmeyi hedefleyen bir projedir. Tabii şu anda Bursa'nın sanayisiyle ilgili, lojistiğiyle ilgili burada üretimi önceleyecek projelerle, yatırımlarla ilgili birtakım eksikliklerin olduğunun da farkındayız. Çevre planlaması, yollar, ilave alan ihtiyacı, iş gücü teminindeki sıkıntılar, tren, liman ve otoyol bağlantıları bunların hepsinin biz farkındayız. Bunların hepsini de ortak akılla, el ele vererek, samimiyetle beraber çözeceğiz bundan hiç endişeniz olmasın. Çünkü biz şuna inanıyoruz. 21 yıldır biz hep taş üstüne taş koymanın derdinde olduk. Hep üretmenin derdinde olduk. Projelerin peşinden gittik. Asla olmaz, asla biz bunu yapmayacağız demedik. Ama doğrusunu yapmamız için mutlaka ortak akla ihtiyacımız var. İnşallah önümüzdeki dönemde her bir arkadaşımız, bu şehrin her bir ileri gelen kurumu, kuruluşu, paydaşı el ele vereceğiz. İnşallah şehrimizi ortak akılla çok daha ileri noktalara taşımış olacağız. Bunu yapmak için de emin olun bizim kararlılığımız var. Bizim gayretimiz var. Bununla ilgili yapmamız gerekenleri biliyoruz.”
“İhracatta cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdık”
Sanayicilerin kendi tüketimleri için bir yenilenebilir enerji ihtiyacı olduğunu herkesin iyi bildiğini ifade eden Bakan Varank, "İşte ticaret sanayi odasıyla birlikte buna bir çözüm bulabilmek şu anda biz o adımları atıyoruz. İnşallah Bursalı sanayicinin yenilenebilir enerji ihtiyaçlarını Türkiye'nin başka noktalarından da karşılamaları hususunda bir adımı önümüzdeki dönemde atmış olacağız. Sizlerin rekabetçiliğini çok daha farklı bir noktaya taşımış olacağız. Lojistik merkezleri, ilave alanlar, şehrin içerisinde sıkışıp kalmış sanayi tesisleri, bunların hepsi bizim gündemimizde olan başlıklar. Oturup, çalışacağız. Bu manada önemli bir seçimin arefesinde sizlerin vereceği kararın da gerçekten çok önemli olacağına inanıyorum. Biz sizler son 21 seneyi samimi bir şekilde düşünmenizi istiyorum. 21 yılda bu ülke nereden nereye geldi? Bursa nereden nereye geldi? Sizlerin firmaları ve şirketleri nereden, nereye geldi? Kişi başına düşen milli geliri 3 bin 500 dolardan 10 bin 600 dolara yükselttik. İhracatta cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdık” dedi.
“İstihdam sağlayan işletmelerimizi Kılıçdaroğlu gibi tehdit etmedik”
Yurt dışına gidildiğinde Türkiye'nin itibarının da nereden nereye geldiğine ihracatçı firmaların şahit olduğunu belirten Bakan Varank, “Belki de ilk defa bu dönemde uzun dönemli planlar yapmaya başladınız. Yatırım yapan, üreten, istihdam sağlayan işletmelerimizi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gibi tehdit etmedik. Çete olarak nitelendirmedik. Birileri gibi kuru sıkı da atladık. Şimdi biliyorsunuz 7'li koalisyonun cumhurbaşkanı ortağı Kılıçdaroğlu var. Ne diyor? Türkiye'ye 300 milyar dolar getireceğim. Sonra dedi ki ben 300 milyar doları getirdim. Nerede bu para? Emin olun iş dünyası bunun doğru olmadığının bir kuru sıkı atma olduğunun farkında. 300 yüz milyar doları Türkiye'ye nasıl getireceksiniz? Çıkar bunu açıklarsınız. Kredi anlaşmaları mı imzalayacaksınız? Doğrudan yatırımcılarımı ikna ettiniz. 300 milyar dolarlık krediye hazineden bir garanti mi vereceksiniz? Ortada hiçbir şey yok. Emin olun çocuk bu ifadeleri kullanmaz. İş dünyası burada nasıl bir kuru sıkı atma olduğunu gayet iyi biliyor" diye konuştu.