Evcil hayvanlara mikroçip uygulamasında tanınan süre, 31 Aralık itibarıyla sona erdi. Uygulama için yılın son günlerine kalanlar ise tedarik sorunu nedeniyle, hayvanlarına mikroçip taktıramadı. Mikroçip taktırmayan hayvan sahipleri, 3 bin 642 TL cezayı ödememek için Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ile veterinerlerde beyanname doldurdu. Yılın son 20 gününde çip başvurusunun 3 kat arttığını söyleyen Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, “Biz bu rakamı beklemiyorduk. 20 gün önce yaptığımız programda 27 bin civarında bir hayvan varlığı kayıt altına alınmıştı. 20 gün içerisinde 3 katına yakın bir seviyeye geldi” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere çip takma zorunluluğu getirildi. Mikroçip uygulamasıyla PETVET’e hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydedildi. Tanımlanan ev hayvanlarının mikroçip numaralarıyla aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri kayıt altına alındı. Terk edilmiş ya da kaybolmuş hayvanın daha önce sahipli olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanırsa sahibine durum bildiriliyor ve ev hayvanını teslim alması için 72 saat süre veriliyor.
BURSA'DA, 49 BİN EVCİL HAYVAN KAYIT ALTINA ALINDI
Evcil hayvanlara mikroçip taktırmak için verilen süre 31 Aralık itibarıyla sona erdi. 1 Ocak 2023 itibarıyla evcil hayvanlarına çip taktırmayanlar, 3 bin 642 TL cezayı ödememek için Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ile veterinerlerde beyanname doldurdu. Süreç içerisinde Bursa’da 49 bin 364 evcil hayvan çiplenerek kayıt altına alınırken, çip sorunu nedeniyle evcil hayvanlarını kimliklendiremeyen 36 bin 517 kişinin ise beyanname doldurduğunu söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, "İlimizde 1 ocak 2021 tarihinde başlayıp 2022'nin sonunda biten süreçte yaklaşık 50 bin evcil hayvan çip taktırılarak kayıt altına alındı. 1 Ocak 2023'ten itibaren 3 bin 642 lira idari yaptırım olacağı duyurulduktan sonra, son 20 gün içerisinde Tarım İl Müdürlüğü ve serbest veteriner hekimlere toplamda 36 bin 517 başvuru oldu ve bunlar da kayıt altına alınarak beyanname dolduruldu. Şu anda biz ve serbest veteriner hekimler, çiplerini temin edip, bu beyannamede bulunan hayvanları da kayıt altına alacağız. Böylece ilimizde toplamda 85 bin üzerinde kedi ve köpek türü evcil hayvan kayıt altına alınmış oldu. Biz bu rakamı beklemiyorduk. 20 gün önce yaptığımız programda 27 bin civarında bir hayvan varlığı kayıt altına alınmıştı. 20 gün içerisinde 3 katına yakın bir seviyeye geldi. Burada vatandaşlarımızın duyarlılığı da önemli. Bizler de vatandaşlarımızın mağdur olmaması için ayın son günü cumartesi gününe gelmesine rağmen, kurumumuzun tüm ilçe müdürlüklerini açtık. Beyannamede bulunmak isteyen vatandaşlarımızın beyannamelerini aldık. Şu anda çip temin çalışmalarımız devam ediyor. Çiplerimiz temin edildikten sonra kimliklendirip kayıt altına alacağız" dedi.
SAYININ YURT GENELİNDE 2 MİLYONA ÇIKMASI BEKLENİYOR
Türkiye genelinde 1 milyon 436 bin evcil hayvanın kayıt altına alındığını belirten Aygül, "Şu anda Türkiye genelinde 31 Aralık akşamına kadar 1 milyon 436 bin kedi ve köpek türü evcil hayvan kayıt altına alınıp kimliklendirilmiştir. Bizim buradaki verilerden hareket edersek, bunun en az yarısı kadar da beyanname ile başvurulup, henüz çip takılmayan hayvan olduğunu düşünebiliriz. Böylece sayının yurt genelinde 2 milyona yaklaşacağını tahmin etmekteyiz" ifadelerini kullandı.