Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda düzenlenen seminerde konuşan Bursa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Yavuz Baştuğ, "Yakınlarımızın organa ihtiyacı olduğunda hayattayken organımızı verebiliyorken, öldükten sonra organımızı kimseye vermek istemiyoruz. Türkiye olarak bunu aşmamız lazım. Bu toplantılar halka bu şuuru kazandırmak için yapılıyor. Toprak olacak bu organların hastalarımıza umut ışığı olması gerekir" dedi.
Seminerde istatiki bilgiler de veren Baştuğ, Türkiye’de 21 bin böbrek, 2 bin karaciğer, 3 bin 500 kornea bekleyen hasta olduğunu anlattı. Baştuğ, "Bu hastalarımızın rakamı gerçek manada azalsın, onları mezara göndererek değil, hayata bağlayarak azalsın. Organ bağışı sıralamasında Bursa öncü. Bursa, 2012 yılında birinci oldu. 2013 yılında başında bağış rakamını artırmasına rağmen Antalya’nın ardından ikinci oldu 2014 yılında bu yarışı önde götürmek için çalışmalar devam ediyor. Bursa’da bugün itibariyle bin 35 böbrek, 113 karaciğer, 2 kalp ve 63 kornea nakli bekleyen hasta var. Bursa olarak organ bağışında önde olmamıza rağmen Türkiye’de bunun öneminin anlatılması lazım" diye konuştu.
Geçen yıl temmuz ayında Şevket Yılmaz Hastanesinde kornea bankası kurulduğunu ve bugüne kadar 30 kornea nakli gerçekleştiğini belirten Baştuğ emeği geçen, gecesini gündüzüne katarak çalışan bütün arkadaşlarına teşekkür etti.
Dr. Yavuz Selim Çınar ve Op. Dr. Neslihan Parmak Yener de organ ve kornea nakli hakkında sunum yaptı.