Bursa'da tarihi gün! Dev fabrikanın temeli atıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin otomobili TOGG'un Bursa'da üretileceği fabrikanın temel atma törenin önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "60 yıllık hayalimizi anlamlı bir buluşmayla gerçeğe dönüştürüyoruz. 60 yıl sonra bile olsa Türkiye'nin böyle bir hamleye girişmesi içimizdeki bazı çevrelerin adeta kabusu haline geldi" dedi. Erdoğan, "2022 yılının son çeyreğinde otomobilimizi banttan indirmeyi planlıyoruz. Fabrika alanında 4 binin üzerinde kişi istihdam edilecek" dedi.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından önemli satır başları:

"60 YILLIK HAYALİMİZİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ"

Türkiye'nin Otomobili sadece ülkemizde değil dünyanın birçok yerinde ses getirdi. 60 yıllık hayalimizi anlamlı bir buluşmayla gerçeğe dönüştürüyoruz. 60 yıl sonra bile olsa Türkiye'nin böyle bir hamleye girişmesi içimizdeki bazı çevrelerin adeta kabusu haline geldi. Ülkemizin büyümesinden rahatsızlık duyanlar hemen karalama kampanyasına başladı. 83 milyonun sevincine ortak olmak yerine eleştirdiler. Tüm dünyanın yatırımlarını durdurduğu bir dönemde her alanda projelerimize hız verdik

"BURASI SADECE FABRİKA DEĞİL, DEVASA ÜRETİM TESİSİDİR"

Koronavirüs salgınına rağmen gece gündüz çalıştık. Sağlıktan ulaşıma, teknoloji de her alanda çalışmalarımızı sürdürdük. Türkiye'nin otomobili yatırım zincirimizin altın adımı. Salgına rağmen devasa projenin hayata geçirilmesinin haklı gururunu yaşıyoruz. Burası sadece fabrika değildir, devasa üretim tesisidir. TOGG tarafından üretilecek tüm üretimin argesi burada yapılacak burada üretilecektir. Tüm bunları yaparken çevre hassasiyeti üst düzeyde.

"MİLYONLARCA YÜREK YENİDEN HEYECANA KAPILDI"

Kıymetli misafirler unutmayalım başarıya giden yol çoğu zaman mayınlarla ihanetlerle doludur. Türkiye'nin bir asra yaklaşan süreçte bunlar yaşanmıştır. Gizli bir el hep yatırımları engellemek istemiştir. Yıllardır içeriden ve dışarıdan sabotajlara maruz kalmış bir hayalin gerçeğe dönüşmesi karşısında milyonlarca yürek yeniden heyecana kapıldı. Milletimizin her ferdi, ülkemizin gücünü ve üretim kapasitesini temsil eden bu projeyi sahiplendi.

"ASLA UMUTSUZLUĞA KAPILMADIK"

Devrim otomobili de basit sebeplerle kaldırılmıştır. Ürettiğini tüm dünyaya ihraç etmek istememiz hep engellenmiştir. Korku lobisi hep işe geçmiştir. Şükrü Er karşılaştığı zorlukları, ''Tartışmanın bir tarafında yaparız diye müteşebbisler diğer tarafta yapamazsınız diyenler vardı. Birinciler akla sığınıyordu. İkinciler telaş içinde propaganda için her şeyi harcama yapıyordu.'' diyor. Devrim otomobili ithalatçı çevreler tarafından engellendi. Bizi engelleyenler tıplı bugün olduğu gibi CHP zihniyeti idi. Denizin dibinden inci çıkarmak için vurgun yemeye razı olmak gerekir. Son 18 senede ne başardıysak tehditlere sabotajlara rağmen başardık. İnsanımıza tepeden bakan anlayışa karşı gelerek bugünlere geldik. Hem şeytan taşladık, hem tavaf ettik. Asla umutsuzluğa kapılmadık.

"DEVLETİMİZİN HAZİNESİ BU İŞİ BİTİRMEYE YETER"

Herhangi bir aksilik oldu. Devletimizin hazinesi bu işi bitirmeye yeter. Biz bu ülkeye bu millete güveniyoruz. Biz fırsat verildiğinde insanımızın neler başaracağını biliyoruz. Hamdolsun milletimiz de bizim mücadelemizi görüyor, destekliyor. Anketler milletimizin bu projeye destekleme oranının yüzde 90'lara ulaştığını görüyoruz. Çin'de dış tasarım, Avrupa'da tasarım tescil sürecimiz bitti. Fabrikayı 18 ayda tamamlamayıp, aracımızı 2022'nin son çeyreğinde banttan indirmeyi planlıyoruz.

"EN İYİLER YOLUNDA ADIM ATMAYA HAZIRIZ"

Bölgedeki üniversitelerde işbirliği içinde yenilikçi fikirlerin önünü açacağız. Şimdiden Türkiye'nin otomobili yola çıkıyor. Kendini TOGG ile ispatlayan şirketler küreselleşme yolunda adım atacaktır. Dünyada en iyiler yolunda adım atmaya hazırız. İnşallah pek çok işimizde olduğu gibi anlımızın akıyla çıkacağız.

"YILIN İLK DÖNEMİNDE 606 FABRİKA ÜRETİME GEÇTİ"

Koronavirüs sürecinde Mayıs ayında Nisan'a göre üretim kapasitemiz 17.4 arttı. Sanayi siciline 7 bin işetme katıldı. Haziran ayında 1421 işletme kuruldu. Yılın ilk döneminde 606 fabrika üretime geçti.

Törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Sanayi veTeknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı.

Tören Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu CEO'su Gürcan Karakaş'ın konuşmasıyla başladı. Bakan Varank ve Rifat Hisarcıklıoğlu da bir konuşma yaptı.

Törende yeni tip corona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda konuk hazır bulundu.

BAKAN VARANK TEMAL ATMA TÖRENİNDE KONUŞTU

Bakan Varank, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı "Türkiye'nin Otomobili"nin üretileceği TOGG Mühendislik, Tasarım ve Üretim Tesisleri İnşaatına Başlama Töreni'nde, yılların hayalinin Gemlik'te gerçeğe dönüşeceğini söyledi.

Türkiye'nin Otomobilinde önemli bir eşiği bugün geride bıraktıklarını vurgulayan Varank, şöyle konuştu:

"Çevre dostu akıllı otomobilimiz, yine çevre dostu akıllı bir tesisten yollara çıkacak. Heyecanlı ama bir o kadar da gururluyuz. Türkiye ekonomisi geride bıraktığı 18 yıllık süreçte, sanayide, ihracatta ve inovasyonda büyük atılımlar gerçekleştirdi. Bu atılımların hepsinin temelinde, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde uygulanan politikalar ve başlatılan projeler var. Böylece bir yanda kalkınmada sınıf atlarken, diğer yanda milletimizin refahını çok daha ileri noktalara taşıdık. Türkiye, hemen hemen her sektörde üretim yapma kabiliyetine sahip. Planlı sanayileşmeye ev sahipliği yapan, yurdun dört bir yanına yayılmış üretim altyapılarımız var. Parlak ve yenilikçi fikirleri yeşerten, sıfırdan kurduğumuz Ar-Ge Merkezleri ve teknoparklarımız var. İşte bu kurulu altyapılar sayesinde dünya standartlarında bir yoğun bakım solunum cihazının seri üretimini, hem de salgın döneminde, rekor sürede gerçekleştirebildik. Aşı ve ilaç alanındaki çalışmalarımızla, dünyada takip edilen bir ülke haline geldik. Savunma sanayindeki yüksek teknolojili ürünlerimizle, güçlü bir küresel oyuncu olma yolunda hızla ilerliyoruz. Raylı sistemlerde büyük atılımların eşiğindeyiz. Elbette bunlarla yetinmek niyetinde değiliz. Hedefimiz, yüksek teknoloji üreten, hatta teknolojiye yön veren öncü ülkelerden birisi olmak."

"TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİNİ DÜNYAYA TANITTIK"

Bakan Varank, Türkiye'nin Otomobili'nin otomotiv endüstrisini, gelecek çağa hazırlamak için üzerinde titizlikle durdukları son derece kritik bir proje olarak tanımladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve milletin talebinin hayalden öteye geçip gerçeğe dönüştüğünü dile getiren Varank, "İşi sahiplenip, neticelendirecek babayiğitler aradınız. Sizin himayenizde aralık ayında, Türkiye'nin Otomobili'ni dünyaya tanıttık. Tanıtımdan sonra Girişim Grubu, çalışmalarına hız kesmeden devam etti. Ekip genişletildi, Avrupa Birliği ve Çin'de tasarımlar tescillendi. Tedarikçi seçimlerinin de büyük bölümü tamamlandı. Burada bizleri heyecanlandıran bir hususun altını özellikle çizmek istiyorum. TOGG'un tedarikçileri arasında, daha önce hiçbir ana üreticiyle çalışmamış gencecik girişimler, start-up'lar var. Bu firmalar farklı düşünüyor, yeni ve özgün işlere imza atıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Farklı düşünen ve özgün işler yapanlara örnekler vermek istediğini belirten Varank, şunları kaydetti:

"Ben yüksek müsaadelerinizle birkaç kısa örnek vermek istiyorum. Bunlardan birisi Ankara'dan, ODTÜ Teknokent'ten çıkmış bir erken aşama girişim. Bu gençler otomobilimizin kameralarını üretecek. Kendilerini yakın zamanda ziyaret ettim. Kamera konusunda belli bir deneyim kazanmış bu firma, elektronik ve yazılım kabiliyetlerini, şimdilerde otomobil kamerası geliştirmeye odaklamış durumda. Projelerini TOGG'un teknik ekibine anlatıp bu işi başarabileceklerine herkesi ikna ettiler. Tabi bu firmanın bir özelliği daha var; söyleyince inşallah iş bozulmaz. Bu gencecik girişim yakında İsrail'e 2 bin kamera satacak. Bir diğer tedarikçi Almanya'da yaşayan bir Türk girişimcinin kurduğu start-up. Akıllı yaşam teknolojileri alanında çalışan bu firma; otomobilin şehirle, yolla ve şarj istasyonlarıyla iletişimini sağlayan altyapıyı geliştiriyor. Çok daha basit bir ifadeyle, bu teknolojiyi kullandığınızda otomobiliniz, ağa bağlanan her şeyle konuşabilir hale geliyor. Vereceğim son örnek de oldukça dikkat çekici. Bu tedarikçimiz, artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanıyor. Böylece navigasyon sisteminin adeta gözünüzün önünde canlanmasını sağlıyor. Bakınız bu girişim ülkemizde kurulmasına rağmen, Türkiye'de kendine pazar bulamadığı için ABD'ye yerleşmiş."

"MİLLİ BİR OTOMOBİL YAPMAK ÇOK KIYMETLİ"

Türkiye'nin Otomobili Projesi'nin bir araba üretmenin çok daha ötesinde olduğunu belirten Bakan Varank, şöyle devam etti:

"Burada şunu açıkça görebiliyoruz. Yenilikçi ve peşinden koşulan işlere imza atmak için illa ki büyük paralara ihtiyaç yok. Entelektüel sermayeniz güçlüyse, kapılar ardına kadar size açılabiliyor. İşte biz Türkiye'nin Otomobili'yle, sektörde küresel bir marka oluşturmanın yanında, bu işe katkı sunan tedarikçilerimizin de marka olmasının önünü açıyoruz. Milli bir otomobil yapmak, işte bu yüzden çok önemli, bu yüzden çok kıymetli. Fikri ve sınai hakları size ait olmayan bir üründe, istediğiniz tedarikçiyle çalışamazsınız. Yurt dışındaki merkezden izin almadan, tek bir adım dahi atamazsınız. Türkiye'nin Otomobiliyle mevcut tedarikçileri güçlendirmenin yanında, oyuna yetenekli ve kabiliyetli yeni oyuncular katacağız. Bu oyuncuları, küresel rekabete hazırlayacağız. Böylece ekosistemi, özgün bakış açımızla ve Türk imzasıyla temelden inşa edeceğiz."

Varank, sektörle sıkı işbirliği içinde hazırladıkları "Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası"nda bahsettiği konuları detaylı bir şekilde çalıştıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yakın zamanda yol haritamızı da kamuoyuyla paylaşarak, Türkiye'yi geleceğe hazırlayacak bu planı uygulamaya başlayacağız. Bu işe liderlik eden, her daim bizleri cesaretlendiren Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Hazine ve Maliye, Milli Savunma, Ulaştırma ve Altyapı, Tarım ve Orman , Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıklarımız başta olmak üzere tüm bakan arkadaşlarıma ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Bursa'da, bize her türlü katkıyı sağlayan yereldeki yöneticilerimize, milletvekillerimize ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Ülkemize bu gururu yaşatan Girişim Grubunu ve CEO'muz liderliğindeki tüm ekibi tebrik ediyorum."

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, fabrikayı şekillendirmek için yola çıktıklarını belirterek, Türkiye'nin Otomobili'nin Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi.

2030 YILINA KADAR 1 MİLYON ARAÇ ÜRETİLMESİ HEDEFLENİYOR

TOGG tesisi 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine kurulacak. 18 ayda tamamlanması planlanan projede, 2021 yılı içinde hat montajlarına başlanması hedefleniyor.

Tesiste 2023 yılına kadar kademeli olarak 4 bin 300 kişinin istihdam edilmesi planlanırken, TOGG'un "Mobilite Ekosistemi" kurulması hedefinin en önemli ayaklarından birisi olacak. 2022 sonunda seri üretim ilk aracını banttan indirmesinin ardından 2030 yılına kadar, fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen kendisine ait 5 farklı modelden toplam 1 milyon aracı dünya otomotiv piyasayla buluşturulması hedefleniyor.

RIFAT HİSARCIKLIOĞLU: 2032'YE KADAR 1 MİLYON ADET ARAÇ ÜRETECEĞİZ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yerli otomobilde 15 yılda 22 milyar liralık yatırım yapacaklarını belirterek, "2032'ye kadar 1 milyon adet aracı üretip halkımıza sunmuş olacağız." dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOGG Mühendislik, Tasarım ve Üretim Tesisleri İnşaatına Başlama Töreni'nde yaptığı konuşmada, bugün Türkiye'nin yarım asırlık otomobil hayaline dev bir adım daha attıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerli otomobil konusundaki çağrılarını anımsatan ve bu hayali gerçekleştirme görevini kendilerine verdiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, Anadolu Grubu, BMC, Turkcell, Zorlu Holding ve Kök Grubu'nun bu vizyona inanarak zorlu yolculuğa çıktığını bildirdi.

Koronavirüse rağmen işlerini aksatmadan sürdürdüklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, başarılı bir sınav verilen salgın süreci sonrası ekonomide de normalleşme adımlarını ardı ardına attıklarını ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, bugün sürecin bir sonraki adımına geçtiklerini, Türkiye'yi Kovid-19 sonrası küresel ekonomide daha güçlü konumlandırabilmek için "şimdi yatırım zamanı" dediklerini anlattı.

Yatırımı Bursa-Gemlik'ten başlattıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Otomotiv dünyası kabuk değiştirirken, inşallah Türkiye de masada önemli bir oyuncu haline gelecek. İnşallah artık kazanan tarafa geçeceğiz. Çünkü bu 83 milyonun otomobili." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, yerli otomobilin sadece Türkiye'de üretilmekle kalmayacağını, markasının, patentinin ve tasarımının kendilerinin olacağını kaydederek, yeni ligde kendilerinin de yer alacağını vurguladı.

"Bir fabrikadan fazlasını inşa ediyoruz"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 15 yılda 22 milyar liralık yatırımla senede 175 bin adetlik kapasiteye ulaşacaklarını belirterek, "Allah'ın izniyle 2032'ye kadar 1 milyon adet aracı üretip halkımıza sunmuş olacağız." dedi.

Yerli otomobilin Ar-Ge'si için bugüne kadar 700 milyon liranın üzerinde para harcandığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, paydaşların 3 yıl içinde koyacakları 3,5 milyar liralık sermaye ile de bugünden Türkiye'nin en büyük ödenmiş sermayeli sanayi şirketlerinden birini müjdelemiş olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, TOGG ile başlattıkları bu yeni ortaklık kültürünün Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu birçok yatırımda da yeni bir model olacağını kaydederek, "Buraya 'fabrikadan fazlasını' inşa ediyoruz. Burası sadece bir üretim üssü değil, bir teknoloji üssü olacak. Dördüncü sanayi devriminin dijital dönüşümün en güzel örneklerini burada sergileyeceğiz. Dünya markası olmanın gereklerini bir bir yerine getireceğiz." ifadelerini kullandı.

Stratejik ve ekonomik olarak yatırımlarına en uygun olan planlamaları yaptıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Planlarımız bazı istemeyenlere, oyun bozmaya çalışanlara rağmen tıkır tıkır işliyor. Görevimiz Türkiye'nin Otomobili'ni yapmak, yerli ve milli olmak. Her Türk vatandaşının gurur duyacağı bir marka oluşturmak." diye konuştu.

"Yerlilik oranı her geçen yıl artacak"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, başlangıçta yüzde 51 yerli olarak piyasaya çıkacaklarını belirterek, "2025'te yüzde 68 yerlilik oranına çıkacağız. Ekonomik olarak uygun ve sürdürülebilir olduğu sürece bu rakamı daha da yukarılara çekeceğiz." şeklinde konuştu.

Fabrikada 4 bin 300 kişiyi istihdam edeceklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Burada hassas olduğumuz iki konu var: Birincisi kadın, ikincisi bölge halkının istihdamı. Kadın çalışan istihdamında yüzde 30'luk oranı aşmaya çalışacağız. Çalışan ihtiyacımızı olabildiğince bölgemizden, yani Gemlik ve çevre ilçelerden karşılayacağız. Çevreye zarar vermeden yeşil fabrika konsepti ile ilerliyoruz. TOGG'u geliştirip büyütürken Gemlik'i de geliştirip büyüteceğiz. Gemlik Zeytini'nin uluslararası coğrafi işaret alması konusunda sorumluluk üstlendik."

"Türkiye'nin Otomobili yeni bir meydan okumadır"

Rifat Hisarcıklıoğlu, bu işe inandıklarını, ortaklarıyla birlikte taşın altına ellerini değil gövdelerini de koyduklarını belirterek, yollarının uzun ve zorlu olduğunu, kendilerinin başarısız olmasını isteyenlerin yüzünü kara çıkaracaklarını bildirdi.

"Türkiye'nin Otomobili teknolojik dönüşümdür, dijital ekonomiye geçiştir." diyen Hisarcıklıoğlu, bu inançla TOGG ortakları ve çalışanları olarak işlerinin başında olduklarını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, "Geçtiğimiz yıl sonunda araçlarımızı tanıttık, şimdi de üretim üssümüzün yapımına başlıyoruz. İnşallah planlarımızı bir bir yerine getirerek, 2022 sonunda da ilk aracımızı burada yine sizlerin huzurunda banttan indireceğiz." dedi.

EĞİTİMLİ KÖPEK VE ATA İSİM VERDİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye'nin Otomobili'nin üretileceği TOGG Mühendislik, Tasarım ve Üretim Tesisleri İnşaatına Başlama Töreni'ne katılmak için geldiği Bursa'nın Gemlik ilçesinde, Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı'nı ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yetkililerden bilgi aldı, yetkililer köpek eğitimiyle ilgili sunum yaptı. Erdoğan, buradaki yavru köpeklere isim verdi. Buradaki labradov cinsi köpeğe 'Boran', bir ata ise 'Yağızkan' ismini verdi.

Bursa Haberleri